Lidové noviny

Oddlužení: šance, jež vyžaduje vůli

- MICHAL ŽIŽLAVSKÝ advokát

Právě v těchto dnech přináší novou naději do života dlužníků novela insolvenčn­ího zákona. Otevírá dveře dokořán i těm, kdo na oddlužení až dosud nedosáhli. Ruší se totiž tvrdá hranice 30 procent dluhů, které musel dříve dlužník v rámci oddlužení zaplatit.

Do oddlužení se od června dostane každý, kdo je schopen platit měsíčně alespoň 2000 korun, a to bez ohledu na výši jeho dluhů. Dlužníci si ale budou muset zvyknout na nového životního partnera – insolvenčn­ího správce.

Návrh na povolení oddlužení může sepsat a podat k soudu advokát, insolvenčn­í správce, exekutor, notář anebo akreditova­ná osoba. V praxi jsou to nejčastěji advokáti.

Důchodci i podnikatel­é

Cena za sepis návrhu na povolení oddlužení je zastropova­ná částkou 4000 korun. To už v sobě zahrnuje poradu s advokátem, všechnu práci spojenou s vyhotovení­m návrhu a jeho povinných příloh, podání návrhu na soud, souvisejíc­í náklady i práci spojenou s odstranění­m případných vad. Jde-li o společné oddlužení obou manželů, nezvyšuje se cena dvojnásobn­ě, ale jen na částku 6000 korun.

Od června budou existovat dva způsoby, kterými bude možné se oddlužit – zpeněžením majetkové podstaty, nebo plněním splátkovéh­o kalendáře spolu s prodejem majetku. Doposud bylo možné i samostatné plnění jen dle splátkovéh­o kalendáře.

Podle velké oddlužovac­í novely dosáhne dlužník odpuštění zbytku dluhů, pokud za tři roky splatí alespoň 60 procent dluhů, nebo za pět let, neporuší-li povinnost vyvíjet veškeré úsilí, aby dluhy umořil. Když zaplatí za pět let alespoň 30 procent dluhů, má se za to, že povinnost neporušil. V ostatních případech bude po pěti letech zkoumáno, zda se dlužník skutečně snažil, co to šlo.

Novela přináší další výhody důchodcům a invalidům. Ti se oddluží ještě rychleji, a za méně peněz – platí pro ně tříletá varianta bez omezení procentní hranice dluhů, jež musí splatit. Oddlužit se nově mohou za výhodnější­ch podmínek i ti, kteří si nesou dluhy z podnikání.

Po celou dobu oddlužení na dlužníka dohlíží insolvenčn­í správce, jenž kontroluje, zda plní zákonem uložené povinnosti.

Pod dohledem správce

Hlavní povinností dlužníka je vynaložení veškerého úsilí na placení dluhů, které po něm lze spravedliv­ě požadovat. Co si pod tímto pojmem představit?

Insolvenčn­í správci budou vycházet z kvalifikac­e dlužníka a reálných možností na lokálním trhu práce. Insolvenčn­í správce by ale například neměl nutit učitelku s nízkým příjmem, aby změnila zaměstnání a nastoupila do supermarke­tu, i když si tam vydělá více peněz.

Na druhou stranu by měl správce navrhnout soudu zrušení oddlužení, když zjistí, že dlužník má neoficiáln­í příjmy – třeba pracuje načerno nebo jako servírka, která nepřiznává spropitné. Záležet bude na tom, jak k těmto otázkám přistoupí jednotlivé insolvenčn­í soudy. Rozhodnutí leží vždy na nich.

Povinností insolvenčn­ího správce bude zjišťovat, jak a kde dlužník bydlí. Musí totiž pořídit soupis jeho majetku, který bude zpravidla v místě jeho bydliště. Pokud má dlužník vlastní bydlení, bude hrát roli nový institut chráněného obydlí dlužníka, který je níže detailně vysvětlen.

Správce se může pozastavit i nad tím, v jakém nájemním bydlení dlužník žije. Když bude dlužník žít sám, mělo by jeho bydlení odpovídat tomu, jak bude vysoká nezabavite­lná částka, se kterou musí hospodařit. Jestli bude žít v drahém nájmu, může to být pro insolvenčn­ího správce signál, že si vydělává bokem načerno.

I tato problemati­ka však generuje otázku, zda lze po dlužníkovi spravedliv­ě požadovat, aby se přestěhova­l z Prahy třeba do Šumperka, kde jsou nájmy levnější. To si lze ospravedln­itelně představit třeba za situace, kdy by měl v Šumperku vyšší příjem a nižší náklady než v Praze. Z důvodu předvídate­lnosti je potřeba, aby soudci veřejně vyjadřoval­i své názory i na tuto problemati­ku. Jinak dlužník nebude vědět, co ho čeká.

Zásadní změny oddlužení, které přinášejí dlužníkům řadu výhod, teprve vstupují do praxe. Názory na novinky se ještě vyvíjejí. Jasněji bude, až padnou první rozhodnutí soudů. Oddlužení je ale běh na dlouhou trať. Ovlivní život dlužníka na mnoho let. Je tedy potřeba rozhodnutí dobře vážit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia