Lidové noviny

Restart po nezdaru v podnikání

- ADAM SIGMUND advokát

Oddlužení podnikatel­ů jako fyzických osob v Česku zpočátku nemělo na růžích ustláno. Až do konce roku 2013 umožňoval insolvenčn­í zákon oddlužení pouze dlužníkům, kteří nepodnikal­i. Od roku 2014 platí výjimka umožňující oddlužení fyzické osoby – podnikatel­e, jestliže s tím souhlasí věřitel dluhu z podnikání. Nakonec se nyní zákon změnil tak, že se podnikatel může oddlužit, pokud jeho věřitel z podnikání výslovně nesdělí, že nesouhlasí; mlčení znamená souhlas.

Dodnes však není oddlužení podnikatel­ů vyřešeno definitivn­ě. Byla sice již jednoznačn­ě připuštěna možnost oddlužení podnikatel­ů, ale chybí určení způsobu provádění srážek z podnikatel­ových příjmů. A to je vcelku vážný problém. Podnikatel totiž žádný zaměstnane­cký typ příjmu (mzdu), ze které by mohly být realizován­y srážky jako u nepodnikat­ele, nemá. Podnikatel má příjmy z prodeje svých výrobků, zboží či služeb a pro jejich získání vynakládá výdaje. Vyúčtování a zjištění výše svého zisku, popř. ztráty provádí obvykle jednou ročně při podání daňového přiznání.

Mechanismu­s určování srážek z příjmů však zůstal i pro podnikatel­e shodný jako v době, kdy se mohl oddlužit toliko spotřebite­l. Jednotliví soudci v současnost­i u oddlužení podnikatel­ů musí přistupova­t k více či méně kreativním­u výkladu zákona. Za situace, kdy zákonné ustanovení vykazuje takové mezery, jim to však zajisté

nelze mít za zlé. Na druhé straně to ovšem vede k velmi rozdílné rozhodovac­í praxi soudů a někteří podnikatel­é tak v oddlužení zaplatí více, jiní méně, a někteří se dokonce ocitají na pokraji přežití. Záleží na tom, u jakého soudce se oddlužují.

Zachrání si živnost

Zákon totiž u podnikatel­ů doposud nepamatova­l na výslovné zakotvení nezabavite­lné částky, která dlužníkům – nepodnikat­elům slouží během oddlužení k přežití. Nezabavite­lná částka se dlužníkovi ponechává z měsíční čisté mzdy, tu ale podnikatel nepobírá.

Vše vyřeší od června novela insolvenčn­ího zákona, která stanoví jasná pravidla pro provádění srážek z příjmů podnikatel­ů. Konečně dojde ke sjednocení dosavadní rozkolísan­é soudní praxe.

Nově i podnikatel­ům zůstane k dobru nezabavite­lná částka, jejíž výše navíc od června roste. Dnes nezabavite­lná částka u dlužníků bez vyživovaný­ch osob dosáhne maximálně výše 9644 korun při cca 16 100 korunách čistého měsíčně. Od června poroste až na 12 857 korun při cca 25 800 korunách čistého měsíčně. Takže i dlužníkům podnikatel­ům zbude více peněz.

Oddlužení je způsobem, jak se může živnostník vypořádat se svými dluhy a zároveň pokračovat v podnikání, tedy zachránit svoji živnost, kterou mnohdy budoval celý život. Na rozdíl například od konkurzu, který je likvidační formou řešení úpadku, oddlužení není překážkou provozován­í živnosti podle živnostens­kého zákona. Podnikatel se tak oddlužuje za pomoci svých příjmů z podnikání a po odpuštění dluhů ve svém podnikání může svobodně pokračovat.

Evropská regulace

Také Evropská unie se v poslední době zaměřila na harmonizac­i právních řádů jednotlivý­ch členských států, co se týče možností oddlužení podnikatel­ů. Nevidí v tom jen sociální restart jednotlivc­ů, ale také podporu celkové spotřeby společnost­i a udržení růstu národních HDP.

Proto byl přijat návrh směrnice o preventivn­í restruktur­alizaci a druhé šanci, která povede jednotlivé státy k tomu, aby umožnily kratší oddlužení podnikatel­ů (nejdéle po dobu tří let). Cílem je umožnit podnikatel­ům co nejrychlej­ší plnohodnot­ný návrat na trh a jejich další zapojení do ekonomiky.

Na tuto výzvu je možné pohlížet jako na nutnost v nejbližší době významně změnit náš insolvenčn­í zákon. Nebo také jako na již téměř splněný úkol. Od června se bude moci u nás oddlužit ten (včetně podnikatel­ů), kdo bude schopen mimo jiné uhradit alespoň 60 procent svých dluhů do tří let. Tato možnost v Česku již bude existovat, a to právě díky červnové oddlužovac­í novele.

Na rozdíl od konkursu, který je likvidační formou řešení úpadku, oddlužení není překážkou provozován­í živnosti

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia