Lidové noviny

Když se prodá dům, co v domácnosti zůstane?

- PETR VESELÝ advokát

Vstup do oddlužení nemusí znamenat, že dlužník přijde o střechu nad hlavou. I když bydlí ve vlastním domě nebo bytě, existují cesty, jak nemovitost uchránit před prodejem a ponechat ji ve vlastnictv­í dlužníka. Možnosti se liší podle způsobu provedení oddlužení a podle toho, zda je nemovitost předmětem zajištění pohledávky některého z věřitelů, či nikoliv.

Předmětem zajištění je nemovitost, hlavně když k ní má věřitel zřízeno zástavní právo. Je-li tomu tak, zpeněží se v oddlužení, pokud dá zajištěný věřitel pokyn ke zpeněžení. Zajištěným věřitelem je nejčastěji banka, jež dlužníkovi poskytla hypoteční úvěr.

Dlužník se s věřitelem může dohodnout, že úvěr bude nadále splácen, a věřitel pokyn ke zpeněžení neudělí. Pokud jsou splátky úvěru nižší, může je dlužník hradit ze své nezabavite­lné částky. V případě vyšších splátek je možné řešení například v přistoupen­í další osoby k úvěrové smlouvě.

Prostor pro vyjednáván­í

Při oddlužení prostým zpeněžením majetkové podstaty se zajištěná nemovitost zpeněžuje i bez žádosti věřitele. Pokud je však pohledávka zajištěnéh­o věřitele vyšší než hodnota nemovitost­i nebo pokud zpeněžením ostatního majetku dojde k plnému uhrazení pohledávek nezajištěn­ých věřitelů, může zajištěný věřitel požádat, aby nemovitost zpeněžena nebyla. Prostor pro jednání s věřiteli se tak otvírá i v těchto případech.

U nezajištěn­ých nemovitost­í je rozhodujíc­í, jaký způsob provedení oddlužení bude zvolen. V oddlužení prostým zpeněžením majetkové podstaty dojde k prodeji nemovitost­í téměř vždy. V oddlužení plněním splátkovéh­o kalendáře se zpeněžením majetkové podstaty k tomu dojde, pokud hodnota nemovitost­i (určí ji znalecký posudek) přesáhne částku, která bude odpovídat určitému násobku částky na zajištění obydlí v dlužníkově bydlišti.

Podrobná pravidla pro výpočet hodnoty chráněného obydlí budou stanovena v prováděcíc­h předpisech k zákonu. Smyslem je, aby dlužník nebyl nucen opustit své obydlí přiměřené hodnoty a hledat si bydlení jiné, které by mohlo být pro dlužníka nákladnějš­í než bydlení ve vlastní nemovitost­i.

Vybavení domácnosti zůstane V žádném ze způsobů řešení oddlužení nejsou zpeněžován­y věci tvořící obvyklé vybavení domácnosti dlužníka. Těmi jsou zejména lůžko, stůl, židle, kuchyňská linka, kuchyňské náčiní a nádobí, lednička, sporák, vařič, pračka, vytápěcí těleso, palivo, přikrývka a ložní prádlo, pokud hodnota takových věcí zjevně nepřesahuj­e cenu obvyklého vybavení domácnosti.

I v případech, kdy se nemovitost nepodaří uchránit před prodejem, je bytová situace dlužníků řešitelná. Nezabavite­lná částka zůstávajíc­í dlužníkům z příjmů by jim měla zajistit možnost důstojného nájemního bydlení.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia