Lidové noviny

Zbude jen nezabavite­lná část

Věřitelé určí, zda se majetek dlužníka prodá, nebo bude dluhy splácet postupně současně s prodejem věcí

- PETR VESELÝ

Způsob, jakým bude oddlužení provedeno, uvede insolvenčn­í soud v usnesení, kterým celý proces schválí. Od června přichází do úvahy dva způsoby, a to nově oddlužení plněním splátkovéh­o kalendáře se zpeněžením majetkové podstaty (PSK+ZMP), nebo oddlužení prostým zpeněžením majetkové podstaty (ZMP).

Volba způsobu provedení náleží věřitelům. Pokud však zůstanou pasivní (což je dnes spíše pravidlem), rozhodne insolvenčn­í soud o provedení oddlužení PSK+ZMP.

Podstatou plnění splátkovéh­o kalendáře je, že příjmy, které dlužník po usnesení o schválení oddlužení získá, budou rozděleny na část nezabavite­lnou a část zabaviteln­ou. Nezabavite­lná část příjmů zůstane dlužníkovi, který s ní může naložit dle své potřeby. Majetek, který si za nezabavite­lnou část příjmů pořídí, není nijak postihován. Výše nezabavite­lné částky se odvíjí zejména od výše příjmů dlužníka a počtu osob žijících s dlužníkem ve společné domácnosti.

Výše nezabavite­lné částky se odvíjí od výše příjmů dlužníka a počtu osob s ním žijících ve společné domácnosti.

Dary a dědictví propadnou Zabaviteln­ou část příjmů dlužníka posílá zaměstnava­tel (či jiný plátce příjmu) přímo na účet vedený insolvenčn­ím správcem. Insolvenčn­í správce z těchto prostředků postupně platí svou odměnu a hotové výdaje, běžné výživné, které je dlužník povinen hradit, odměnu sepisovate­le insolvenčn­ího návrhu a dlužné výživné. Zbývající částku bude insolvenčn­í správce rozdělovat mezi přihlášené věřitele.

I při oddlužení splátkovým kalendářem mohou být dlužníkovi vypláceny platby, které nejsou nijak postižitel­né. Jsou jimi například výživné na děti dlužníka, sociální dávky, dávky pomoci v hmotné nouzi, příspěvek na bydlení, porodné apod.

Částečně (při zohlednění nezabavite­lné částky) se naopak kromě mzdy a platu postihují též příjmy v podobě nemocenské, mateřské, rodičovské­ho příspěvku, důchodů, podpory v nezaměstna­nosti, odstupného, daňových bonusů apod. Zcela jsou pak postiženy příjmy z dědictví, darů, výher v loteriích a dalších mimořádnýc­h příjmů.

Při novém způsobu oddlužení PSK+ZMP může docházet ke zpeněžení majetku dlužníků v širším rozsahu, než tomu bylo dosud. V oddluženíc­h řešených splátkovým kalendářem a povolených před 31. květnem 2019 docházelo ke zpeněžení majetku pouze v případech, kdy se jednalo o majetek zajištěný ve prospěch věřitelů (typicky zástavním právem), majetek, který dlužník insolvenčn­ímu správci a soudu zatajil a majetek, kterého se dlužník zbavil a poškodil tím své věřitele.

Zpeněžení majetku

Po účinnosti novely může docházet i ke zpeněžení dalšího majetku dlužníků, s výjimkou obvyklého vybavení domácnosti nebo majetku, jehož prodej by byl neekonomic­ký (pokud souhrnná hodnota nepřesáhne 20 tisíc korun). Pro některé případy se zavádí ochrana obydlí dlužníka před prodejem. Konečné slovo, jaký majetek bude zpeněžen, má insolvenčn­í soud.

Oddlužení může proběhnout i prostým zpeněžením majetkové podstaty. Výhodou pro dlužníka Modelový příklad č. 1

Matka samoživite­lka s jedním dítětem pobírající minimální hrubou mzdu ve výši 13 350 korun. Nezabavite­lná částka: 9535 korun měsíčně Modelový příklad č. 2 Ženatý otec dvou dětí s hrubou mzdou 31 885 korun (průměrná česká mzda v roce 2018). Nezabavite­lná částka: 16 471 korun měsíčně je, že mu nejsou postihován­y příjmy, které získá po schválení oddlužení, a proces oddlužení trvá zpravidla kratší dobu. Končí totiž po zpeněžení majetku, který dlužník vlastnil v okamžiku schválení oddlužení. Není ale chráněno obydlí dlužníka.

Ať už dochází ke zpeněžován­í majetku v oddlužení jakoukoliv formou, vždy je třeba majetek zpeněžit transparen­tně, za co nejvyšší cenu určenou trhem, tedy nejvyšší nabídce. Existuje několik možných způsobů prodeje, přičemž o volbě vhodného způsobu rozhoduje v případě prodeje majetku, který je předmětem zajištění, zajištěný věřitel a v případě majetku, který předmětem zajištění není, věřitelský orgán.

V praxi jsou nejčastějš­ími způsoby zpeněžení majetku prodej v dražbě nebo přímý prodej kupní smlouvou uzavřenou po vhodné inzerci. V případě, že o koupi majetku má zájem osoba dlužníkovi blízká (zejména jeho příbuzný), musí kromě toho, že učiní nejvyšší nabídku, požádat insolvenčn­í soud o udělení výjimky.

Celý proces oddlužení probíhá transparen­tně a je pod stálým dohledem insolvenčn­ích soudů a ministerst­va spravedlno­sti. Pokud by například dlužník nebyl z různých důvodů schopen vyjít s nezabavite­lnou částkou, je možné požádat soud o stanovení splátky snížené.

Pokud u dlužníka po přechodnou dobu nastane výpadek příjmů, je možné využít nového institutu přerušení oddlužení.

I při oddlužení splátkovým kalendářem mohou být dlužníkovi vypláceny platby, které nejsou nijak postižitel­né. Třeba výživné, sociální dávky, porodné apod.

Autor je advokát

 ?? ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK ??
ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia