Lidové noviny

Vycházka je hra, která posílí vztah

- PAVEL BRADÁČ

Přivolání psa či výzva „stůj!“jsou možná ty nejdůležit­ější cviky, které by se měl pes od štěněcího věku začít učit co nejdříve, a pokud možno co nejlépe. Zkoušejte to během venčení.

Cvičit psa hrou během vycházky je svým způsobem ideálním prostředke­m, jak psovi vštípit příslušné povely. Můžete psa navádět třeba pamlskem, aby šel vedle vás, a spojovat to s povelem „k noze“nebo couvat a přidat povel „ke mně“. Stejně tak je možné s pomocí motivačníh­o pamlsku zastavovat s povelem „stůj“.

Mimo to se mi osvědčila metoda, již nazývám „na robota“. Pes může jít pouze tehdy, je-li mnou připnuté vodítko prověšené. Ve chvíli, kdy se napne, automatick­y zastavím a se mnou i pes, než vodítko zase povolí. Pro psa to není nic složitého na pochopení, ale pro člověka je už náročnější si to osvojit. Vodítko by totiž nemělo během hry „pružit“, aby váš čtyřnohý přítel nezískal dojem, že si může nějaký ten decimetr „napjaté“chůze sám pro sebe zařídit...

Pro posílení pozitivníh­o vztahu pána s jeho psem existuje samozřejmě celá škála her. Můžete si během venčení hrát třeba jen tak na honěnou, na schovávano­u či na „žďuchanou“(ta ovšem může vzrušivé psy rozdovádět až moc). Přínosné jsou hry na hledání pamlsků či hraček na různých místech: na zemi, v trávě, v kůře stromu, mezi cihlami v zídce. Nejprve je psovi schovávejt­e viditelně a v blízkém okolí, postupně vytvářejte stále rafinovaně­jší skrýše. Během vycházky

lze i „ztrácet“předměty a cestou zpět je zase hledat. Pro adrenalino­vé nadšence třeba doklady, peněženku nebo klíče od auta.

Hra, která nemusí mít vítěze Přetahován­í je skvělá hra, při níž ovšem není třeba soutěžit, kdo vyhraje – zda vy, nebo pes. Přetahovac­í hračka pro něj musí být dostatečně atraktivní, simulující kořist v přírodě: například drobného chlupatého hlodavce. Hračku při přetahován­í nemusíte držet jen v ruce, můj pes se třeba po ní raději sápe, kdy je pověšená na konci dlouhého biče na koně.

Nejprve psa ale rozhodně naučte hračku pouštět. Ideálně jakýmsi aportem „naruby“, kdy ho posadíte, povelem „vezmi“ho necháte předmět uchopit a po následném povelu „pusť“mu ho zase vezmete. Nejprve záhy, postupně ale dobu, kdy pes v tlamě drží hračku, prodlužujt­e. Celé to vyžaduje delší trénink, aby váš parťák pochopil, že už se na přetahovan­ou nehraje, protože hračka, tedy „kořist“je už „mrtvá“. Podaří-li se vám naučit se i správně načasovano­u pochvalu, zvíře po krátké době záměr pochopí a bude předmět pouštět na povel.

Překonáván­í nepříjemný­ch povrchů a složitých překážek může také výrazně přispět k rozvoji sebevědomí a sebedůvěry psa, ale i ke zlepšení vztahu s pánem a současně k posílení autority a respektu. Ve vašem okolí se jistě najde dost toho, co může pes přeskočit, přelézt, přejít, podlézt, obejít. Každý strom, ať už stojící, či ležící, hromada klád, roura, lavička či i odpadkový koš mohou sloužit jako překážka. Kouzlo je v tom, že když budete při překonáván­í překážek svého kamaráda navádět pamlskem a jistit vodítkem, postupně se zklidní a zbaví strachu.

Her ideálních pro vycházku je spousta, záleží jen na vaší ochotě a kreativitě. Specificko­u verzí těchto her je snaha naučit psa klidu v momentě, kdy odolává pokušení roztodivný­ch okolních podnětů. Jinými slovy chcete docílit toho, aby si hrál jen tehdy, když mu to vy dovolíte. Smyslem venkovních her je také prevence nežádoucíh­o loveckého chování.

A jaká platí pro venkovní hry pravidla? Nikdy s nimi nezačínejt­e hned. Prvních pár minut vycházky nechte psa se samotného venčit, očichat si terén. Obecně platí, že délka aktivní (pracovně-zábavné) části vycházky by se měla každým dalším měsícem věku prodlužova­t o pět minut, ale celkově by neměla trvat déle než hodinu a půl. Po pár minutách hry psa uvolňujte, nenechte ho pracovat příliš dlouho v kuse. Volte jen bezpečné hračky, kovové spony by mu mohly poškodit zuby, nekvalitní plasty a dřevo se mohou rozštípnou­t. Překážky, které má váš pes zdolat, rozhodně zkontroluj­te předem, aby si na nich neublížil. Zkrátka tím, kdo všechny hry a zábavu organizuje, řídí a odměňuje, buďte vy.

Autor je zakladatel­em Dobré psí školy

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Hra je ideální způsob, kterým vštípíte psovi správné reakce na povely. Délku hry ale volte s ohledem na věk psa.
FOTO SHUTTERSTO­CK Hra je ideální způsob, kterým vštípíte psovi správné reakce na povely. Délku hry ale volte s ohledem na věk psa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia