Lidové noviny

Nedávejte psovi všechny hračky najednou

PSÍ DOVĚTEK

-

Pro všechny hračky platí jedno pravidlo: Nedávejte je psovi všechny najednou a nenechte je volně ležet. Přidělujte mu je jednotlivě a zbylé ukliďte. Jen tak budou pro něj stále atraktivní. Předem také příliš mnoho hraček nekupujte. Počkejte si, co vašeho psa bude nejvíce lákat. Rozhodně však nic nepokazíte, když nachystáte pár míčků. Těm většinou hravé štěně neodolá. Mohou to být obyčejné tenisáky, míčky z tvrzeného

kaučuku na šňůře, pískací nebo „němé“plastové či plyšové hračky. Vybírejte podle velikosti štěněte – pozor na příliš malé hračky, které by mohlo spolknout, ale také na příliš veliké nebo hlučné, kterých by se mohlo polekat. Hračky, jež štěně snadno rozebere nebo roztrhá, mu dávejte jen na chvíli a nenechávej­te ho s nimi bez dozoru.

Na ukrácení dlouhé chvíle se dobře hodí duté hračky z tvrdé gumy, které se dají naplnit nejrůznějš­ími dobrotami. Kromě běžných granulí se do nich může přidat trochu vařeného masa nebo vnitřností, popřípadě tvaroh, aby obsah krásně voněl a nedal se tak snadno vysypat.

Výborně zaženou nudu také tvrdé plastové míče s několika otvory, jimiž při kutálení vypadávají granule nebo jiné dobrůtky, které tam pán schoval. Některé vydávají při kutálení roztodivné zvuky, jež vybízejí k bližšímu prozkoumán­í. Podobně fungují i plastové kývací hračky ve tvaru široké kuželky, které mají na dně těžítko. Otvor, jímž vypadávají granule, je v jejich horní části. Pes tak musí hračku tlapou nebo čenichem položit a ještě správně natočit, aby se dostal k pochoutce.

V období výměny zubů budete potřebovat hračky, které bude moci psí dorostenec dlouho a silně okusovat. K tomu se hodí kostičky nebo jiné tvary z buvolí kůže (pozor, některé způsobují štěňatům průjmy), pro větší psy jsou vhodné i sušené velké telecí a hovězí kosti, které se prodávají i se zbytky šlach a chrupavek. Neuvěřitel­ně páchnou, ale zachrání mnohé bytové zařízení i zahradní stromky a keře před nenechavým­i rostoucími zuby. Pro zmírnění otoku a bolesti dásní se dobře osvědčují špalky zmrazené syrové mrkve (jen jeden až dva denně, mají hodně vlákniny) nebo zmrazená naplněná gumová hračka.

Převzato z publikace MVDr. Hany Žertové: Od štěněte ke psu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia