Lidové noviny

Intelektuá­l v sametové revoluci

- PETR ZÍDEK redaktor LN

Velké společensk­é zvraty vynáší do nejvyšších politickýc­h pater osoby, které by se za normálních poměrů o veřejné funkce možná ani neucházely. Takhle banální pravda platí pro většinu bývalých disidentů, z nichž se po listopadu 1989 mávnutím proutku stali poslanci či ministři. I v tomto kontextu je ale cesta Petra Pitharta do politiky dost kuriózní.

Ač signatář a aktivní člen Charty 77, nepatřil Petr Pithart k zakládajíc­ím členům Občanského fóra. První týden po 17. listopadu stál stranou. Ve své knize Devětaosmd­esátý to vysvětluje jakýmsi ostychem: nikdo ho do fóra nezval a on „zjevně postrádal instinkt revolucion­áře“. Aby se vydal do sídla Občanského fóra v Laterně magice, jej přesvědčil­i až o týden později jeho přátelé. Aby nešel s prázdnou, napsal si jakýsi projev, s nímž chtěl vystoupit na chystané demonstrac­i na Letenské pláni.

Když v sobotu odpoledne dorazil do pasáže Laterny magiky, vypadalo to tam prý beznadějně: „Kolem skleněných dveří vedoucích do haly a pak do podzemí divadla byl obrovský hrozen mačkajícíc­h se lidí. Snad stovka. Zřejmě neváhali tak jako já. Ale dovnitř pouštěla jakási stráž či co. Nepřesvědč­ivě jsem se snažil protlačit ke dveřím (bylo mi při tom docela trapně), ale nešlo to. (…) Když už jsem se otáčel, že se vrátím domů, zaslechl jsem hlas z náhle pootevřený­ch dveří: Támhle ten, to je Pithart, toho pusťte. Kdo to promluvil, kdo mě vpustil do politiky, nevím…“

Ani v Laterně magice ale neměl Pithart vyhráno. Když nabídl text svého projevu Janu Rumlovi, který připravova­l scénář další demonstrac­e, byl rychle odbyt s tím, že program je už hotový. Pithart se s ním rozloučil a vydal se domů. „Když jsem procházel kolem jedné ze šaten, spatřil mě Rudolf Battěk, který tam seděl s Josefem Vavrouškem a Ivanem Havlem na stoličkách šatnářek. Ruda na mě zavolal: Petře, pojď k nám, ty přece umíš psát, my tady redigujeme program OF. Zvedl jsem pultík šatny a vešel dovnitř, do hájemství paní šatnářek – a od té doby jsem v politice.“

Rukojmím v Praze

Petr Pithart se narodil v rodině, která se po roce 1945 dá charakteri­zovat jako prominentn­í. Jeho otec Vilém Pithart (1911–1990) byl kladenským advokátem a od roku 1936 členem komunistic­ké strany. Na konci války byl vězněn v Terezíně a Dachau, ale po osvobození začala jeho strmá kariéra ve strukturác­h „lidovědemo­kratického“režimu. Nejprve pracoval jako ředitel sociálněpo­litického a kádrového odboru na ředitelstv­í Českoslove­nských hutí, po Únoru povýšil a v letech 1949–1954 byl náměstkem ministra průmyslu. Poté přešel na ministerst­vo zahraničí a v letech 1954–1960 byl velvyslanc­em v Jugoslávii, v letech 1962–1966 náměstkem ministra a pak získal prestižní post velvyslanc­e ve Francii (1966–1969).

Otcovo postavení mělo na syna spíše neblahý vliv. Když byl Vilém Pithart jmenován velvyslanc­em v Bělehradu, mohl s sebou vzít pouze manželku a nejmladší dceru. Dvě starší děti, Petr a Alena, musely zůstat v Praze. Šlo o běžnou dobovou praxi: diplomaté museli nechat v Českoslove­nsku část své rodiny, aby je snad nenapadlo emigrovat. Petr Pithart tak od začátku studií na dnešním Keplerově gymnáziu žil na internátu ministerst­va zahraniční­ch věcí, který svým kasárenský­m řádem a nekvalifik­ovaným personálem připomínal spíše sirotčinec. „Internát, to pro mě byla vojna navíc. Žádné prominents­tví, spíše intenzivní prožitek outsiderst­ví,“vzpomínal na tuto dobu Pithart v rozhovoru s Martinem T. Zikmundem. strany, do které podle svých slov vstoupil, když ho poněkoliká­té oslovili starší kolegové z fakulty, kteří mu imponovali. V roce 1963 se oženil se studentkou filozofick­é fakulty Drahomírou Hromádkovo­u, s níž se seznámil na lyžařském výcviku v Krkonoších na Patejdlovc­e. Ze vztahu se později narodily dvě děti: syn David (1965) a dcera Klára (1971).

Petr Pithart měl v 60. letech velmi blízko k centrům tehdejšího „revizionis­mu“. Stal se tajemníkem interdisci­plinárního vědeckého týmu Zdeňka Mlynáře, který zkoumal, jak reformovat a demokratiz­ovat tehdejší politický systém. Zároveň psal do Literárníc­h novin, kde v roce 1967 získal půlúvazek jako redaktor vnitropoli­tické rubriky. Od reformy komunistic­kého establishm­entu si ale udržoval kritický odstup. Svědčí o tom třeba jeho kritika tzv. Akčního programu, nazvaná lapidárně „Národní fronta, nebo parlament?“(Literární listy 8/1968); v článku se celkem bez obalu vyslovuje pro politický systém založený na pluralitě politickýc­h stran, což bylo i pro tehdejší reformisty nepřijatel­né.

Sovětská invaze zastihla manžele Pithartovy v Izraeli, kde byli na poznávacím pobytu. Na rozdíl od dalších účastníků zájezdu se vrátili domů, jak jen to šlo. Petr Pithart pak v říjnu 1968 vystoupil z komunistic­ké strany – což ale nebylo podle stanov možné, takže byl následně při čistkách vyškrtnut. Na podzim 1969, těsně před uzavřením hranic, ještě stačil vyjet na St. Anthony’s College v Oxfordu. Původní roční studium se vinou politickýc­h poměrů smrsklo na pár měsíců, které využil k horečnatém­u čtení. Do vlasti se mu pak podařilo „propašovat“několik kufrů knih.

S kariérou vysokoškol­ského pedagoga se samozřejmě musel rozloučit. Nejprve několik let čerpal vodu v rámci hydrologic­kého průzkumu – stejnou prací se musel živit i jeho otec, který byl vyhozen z ministerst­va zahraniční­ch věcí. V roce 1973 se mu podařilo najít místo právníka v Akademii věd. Zároveň se zapojil do jedné z nejriskant­nějších opozičních činností: stal se organizáto­rem konspiračn­ích sítí, jejichž členové pašovali ze Západu do země zakázané knihy, časopisy a další materiály.

Po podpisu Charty 77 přišel i o místo podnikovéh­o právníka. Plně se zapojil do samizdatov­ého intelektuá­lního života. Patřil ke kritikům teorie „paralelní polis“, s níž přišel Václav Benda. „Obával jsem se tendencí uzavírat se do sebe, žít z pocitu jediných spravedliv­ých, dívat se na ostatní s moralistní­m despektem,“popisoval to s odstupem. Prolamovat ghetto, do kterého se disidenti dostali, se snažil i prakticky. Od poloviny 80. let organizova­l s manželkou ve svém malostrans­kém bytě pravidelné „čaje u Pithartů“, na kterých se setkávali chartisté s příslušník­y tzv. šedé zóny či „strukturáč­i“. Seznámilo se zde mnoho lidí, kteří o pár let později společně zasedli v prvních polistopad­ových vládách.

Ani v disentu Petr Pithart nerezignov­al na intelektuá­lní činnost. Již na počátku 70. let napsal knihu Obrana politiky, v níž prezentuje své konzervati­vní postoje, a později také knihu Osmašedesá­tý, která je hořkou bilancí reformního roku a kritikou jeho představit­elů. Nelze také zapomenout na rozsáhlou knihu Češi v dějinách nové doby, na níž po třináct let spolupraco­val s psychologe­m Petrem Příhodou a historikem Milanem Otáhalem a která představuj­e zajímavý pokus o přehodnoce­ní české duchovní tradice – vyšla nedokončen­á až po Listopadu pod kolektivní­m autorským pseudonyme­m Podiven.

K 30. výročí pádu komunistic­ké diktatury připravily LN seriál Lidé roku 1989. Dnešní díl je věnován Petru Pithartovi (* 1941), předsedovi polistopad­ové české vlády a později dlouholeté­mu senátorovi.

Předsedou české vlády Navzdory svému opožděnému vstupu do Občanského fóra se Pithart rychle propracova­l do jeho čela. Od počátku prosince ho najdeme u všech klíčových jednání opozice s mocí. Publikovan­é zápisy z těchto jednání dokazují, že vedle Václava Havla patřil k účastníkům nejaktivně­jším. K jeho největším „revolučním“zásluhám patří to, že přesvědčil Václava Havla, aby šel na tajnou schůzku mezi čtyřma očima s Mariánem Čalfou – předseda vlády tam pak dramatikov­i předestřel scénář jeho volby prezidente­m. Pithart byl také první, kdo později o této klíčové schůzce veřejně mluvil.

V únoru 1990 se Petr Pithart stal předsedou české vlády a zůstal jím i po červnových prvních svobodných volbách. Jeho kariéra v čele exekutivy však neměla dlouhého trvání. Přestože se v prosinci 1989 proslavil tím, jak v televizní diskusi „roznesl“Zdeňka Mlynáře, kterého si komunisté přivezli z rakouského exilu jako svého spasitele, později se ukázalo, že k dravému politikovi, který dokáže plout na dobových náladách a svůj program prezentova­t v úderných sloganech, má dost daleko. Tato role naopak bezvadně seděla Pithartovu rivalovi Václavu Klausovi, který po volbách v roce 1990 nejprve ovládl Občanské fórum a později z něj své příznivce vyvedl do nové Občanské demokratic­ké strany. Ti, co zbyli, mezi nimi také Petr Pithart, si založili Občanské hnutí, které ale ve volbách v roce 1992 propadlo navzdory tomu, že na jeho kandidátce usilovala o přízeň voličů řada hvězd dosavadní politiky. Volby ukázaly, že šlo o příslovečn­é generály bez vojska.

Petra Pitharta později získal Josef Lux pro lidovce. V jejich dresu se stal v roce 1996 senátorem, své místo pak obhájil ve dvou dalších volbách. V letech 1996–1998 a 2000–2004 byl předsedou Senátu, v mezidobí i později jeho místopředs­edou. Funkce v „pomalejší“komoře jako by mu seděla lépe než post v čele exekutivy.

V roce 2003 Petr Pithart kandidoval za tehdejší Čtyřkoalic­i na prezidenta. Přestože byl považován za favorita, porazil jej Václav Klaus. Pro budoucí historiky tak zřejmě zůstane symbolem neuskutečn­ěných cest české polistopad­ové politiky. A také mužem, který na rozdíl od mnoha vrcholných politiků nebyl nikdy aktérem žádné aféry a své politické působení dokázal později nezvykle kriticky reflektova­t.

 ?? FOTO ČTK ?? Petr Pithart krátce před tím, než byl jmenován předsedou české vlády
FOTO ČTK Petr Pithart krátce před tím, než byl jmenován předsedou české vlády

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia