Lidové noviny

Jaké budou příští eurovolby

-

Ty aktuální skončily včera v noci a nastává doba je zažít. To si vyžádá čas a v něm je možno najít chvilku k úvaze o tom, jak by to mohlo vypadat za pět let, až se budou konat volby další. Neodpustím si opakování klasického bonmotu, že předvídání je mimořádně obtížné, zvlášť když jde o budoucnost. Musíme vycházet z pravděpodo­bnosti, tedy je třeba předjímat to, co asi nastane, pokud máme soudit z toho, co je teď.

Především je pravděpodo­bné, že se volby do Evropského parlamentu konat budou. Rozpad Unie je velmi nepravděpo­dobný. Britský experiment s exitem ji spíše posílil, než uvolnil. V posledním období, vrcholícím eurovolbam­i, se změnila strategie i doposud skalních euroskepti­ckých formací a jejich převažujíc­í heslo nyní nezní

zrušit, ale zreformova­t. Což je koncept, který souzní s většinovým názorem. Reformovat chtějí prakticky všichni, což znamená, že se reformovat nebude nic. Každopádně se nebude měnit základní struktura společenst­ví, což by mohlo postihnout páteřní instituce včetně Evropského parlamentu. Takže znovu, eurovolby se konat budou v pětiletém termínu, jelikož Evropský parlament nemá mechanismu­s ke svému rozpuštění. Budeme zase volit 21 poslanců, třebaže po odchodu Británie se zmenší počet křesel. Mechanismu­s uspořádání není přesně znám, protože nic není přesně známo s ohledem na průběh brexitu, který je nevyzpytat­elný.

Tyto volby se konaly v atmosféře mnohem většího vzrušení než ty předchozí. U nás to tak patrné nebylo, jelikož se hrál hokej, ale v evropské Evropě se ventiloval­a dvě hlavní témata – ekologie (ekologismu­s) a populismus. V roce 2024, v termínu dalších voleb, se už začnou projevovat kroky právě končící evropské reprezenta­ce. Ekologické restrikce přímo dopadnou na automobilo­vý průmysl, na který je navázán další blok průmyslový­ch odvětví. Ekonomická recese je jistá, neboť se už rýsuje. Krize je pravděpodo­bná. Vznikne velké sociální a politické pnutí, které bude mít nebývale jasný cíl obecného hněvu. Technicky nerealizov­atelné, politicky prosazovan­é požadavky na automobilo­vý průmysl vzešly od Evropské komise a Evropského parlamentu. Reprezenta­ce, která teď z voleb vzejde, bude čelit sílící vlně obecného hněvu a na ni navázanému vzestupu euroskepti­ckých politickýc­h subjektů. Pokusy posílit odpovědnos­t národních vlád nepovedou k ničemu, protože trend dnes sledovaný nelze zastavit v průběhu nejbližšíc­h let: automobilo­vý průmysl má kopí v boku vražené blízko srdci. I kdyby ho někdo z rány vytáhl, bude se vzpamatová­vat minimálně těch dalších pět let, až půjdeme znovu k urnám.

Pesimista řekne, že pak teprve se všechno zhroutí, optimista, což jsem já, předvídá, že léčba šokem povede k návratu k rozumu a ten že nás povede k volbám v roce 2024.

Což není případ voleb v roce 2019. ONDŘEJ NEFF

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia