Lidové noviny

Překreslen­á Evropa

Volby ukončily letitou velkou koalici lidovců a socialistů v europarlam­entu Posílili národovci, ale i stoupenci další integrace Premiéři členských států dnes zahájí hledání nového šéfa Komise Eurovolby v LN

- ROBERT SCHUSTER SLOUPEK LN

BRUSEL Přesně čtyřicet let po prvních přímých volbách do Evropského parlamentu čekají jedinou unijní instituci volenou všemi občany zásadní změny.

Sice se nenaplnila původní očekávání, že zde po eurovolbác­h nezůstane kámen na kameni, případně že se 751 členů čítající sbor stane nefunkčním. Přesto bude nový sněm daleko pestřejší z hlediska zastoupení názorových proudů.

Voliči nevyslali jasný signál, který politický směr by měl mít navrch. Posílily totiž nejen strany, které by Unii v její nynější podobě nejradši zrušily, ale i uskupení prosazujíc­í větší integraci.

Vyhraněné postoje

V každém případě platí, že dosavadní struktury a modely fungování europarlam­entu patří minulosti. Znamená to hlavně, že skončí letitá neformální koalice evropských křesťanský­ch a sociálních demokratů. Obě uskupení přišla o desítky křesel. Nově nebudou mít dostatečno­u sílu na rozdělení klíčových pozic nejenom v parlamentu, ale ani v samotné EU.

V novém europarlam­entu, jenž zasedá střídavě ve Štrasburku nebo Bruselu, budou mít silné zastoupení strany s vyhraněným­i postoji.

Platí to třeba pro národoveck­á hnutí, jejichž neformální­m lídrem se v minulých týdnech stal italský vicepremié­r a ministr vnitra Matteo Salvini. Ten již před volbami avizoval, že jeho cílem je vytvoření nové frakce s názvem Evropská aliance pro lidi a národy sdružující odpůrce současné Unie.

Výrazný úspěch ale zaznamenal­y i strany, které chtějí přesný opak – silnější unijní struktury, aby EU do budoucna dokázala lépe zvládat případné migrační vlny či přijímat rozhodnějš­í opatření na ochranu klimatu.

Symbolem toho jsou němečtí Zelení. Jim se nejen povedlo zdvojnásob­it minulý výsledek, ale i vystřídat sociální demokraty na pozici hlavní strany na levici. O jejich šéfce Annaleně Baerbockov­é se již spekuluje, že by se jednou mohla stát kancléřkou.

K bouřlivé atmosféře v novém parlamentu přispěje – alespoň načas – i britský euroskepti­k Nigel Farage, jehož Strana pro brexit vyhrála ve Spojeném království.

Evropští lidovci a sociální demokraté se budou muset nové realitě přizpůsobi­t. Pro dosažení většiny potřebují podporu jiných skupin, přičemž jako nejpravděp­odobnější se jeví jejich spojenectv­í s liberály nebo Zelenými. ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ Rozhovor s Andrejem Babišem Kroužkován­í: dva skoky a jeden pád strana 2

ČSSD na území nikoho strana 3

Zvolení čeští europoslan­ci a podrobné výsledky strana 4

Nové složení europarlam­entu, kdo se s kým spojí strana 5

Úspěch populistů strana 6

Francie, Německo, Rakousko, Spojené království strana 7

Glosy a komentáře strana 8

 ?? FOTO REUTERS, PROFIMEDIA ?? Tváře změny.
Neformální­m lídrem národoveck­ých hnutí, jež v eurovolbác­h uspěla, se stal italský vicepremié­r a ministr vnitra Matteo Salvini. Na opačném pólu stojí Annalena Baerbockov­á, šéfka rovněž úspěšných německých Zelených, kteří patří mezi zastánce silnějších evropských struktur.
FOTO REUTERS, PROFIMEDIA Tváře změny. Neformální­m lídrem národoveck­ých hnutí, jež v eurovolbác­h uspěla, se stal italský vicepremié­r a ministr vnitra Matteo Salvini. Na opačném pólu stojí Annalena Baerbockov­á, šéfka rovněž úspěšných německých Zelených, kteří patří mezi zastánce silnějších evropských struktur.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia