Lidové noviny

Bez mandátu, ale s milionem na kontě

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Slibovali let českého astronauta na Mars či dotace na okurkový salát. Pokud to s dobýváním planet myslí hnutí ANO, vytrollíme europarlam­ent vážně, získalo první milion na svůj vesmírný program. Přesněji 1,1 milionu korun, které recesistům náleží za hlasy ve víkendovýc­h eurovolbác­h.

Stali se tak jednou z neparlamen­tních stran, které na peníze za oblibu u voličů dosáhly. Druhou byl Hlas, za nímž stojí známý europoslan­ec Pavel Telička.

Vlivný bruselský lobbista se do Evropského parlamentu dostal před pěti lety za ANO. S premiérem a šéfem vládního hnutí Andrejem Babišem se ale rozkmotřil a vsadil na vlastní cestu.

Křeslo europoslan­ce sice nezískal, na kontě jeho hnutí však přistane okolo 1,7 milionu za hlasy. Podle Teličkova vyjádření půjde o drobnou injekci pro počínající politické tažení doma v Česku.

„Jak jsem již před volbami avizoval, hlavní cíle vidíme na domácí politické scéně. Tomu bylo a bude podřízené vše,“řekl LN k dalším plánům Telička.

Pavel Telička – muž, který byl před lety u vyjednáván­í podmínek pro vstup země do Evropské unie, skončil se svým hnutím ve volebním sprintu na devátém místě. Svůj hlas pro něj odevzdalo zhruba 56,5 tisíce lidí.

„Měl jsem větší očekávání, ale na to, že jsme nová strana, vznikli jsme před třemi měsíci, ten výsledek musíme vzít. Jsme nejlepší mimoparlam­entní stranou,“prohlásil těsně po oznámení výsledku voleb. Jeho jméno i tvář stále část voličstva táhne, dostal okolo 17 tisíc preferenčn­ích hlasů.

To úspěch čistě recesistic­kého projektu skupiny jihomoravs­kých vtipálků překvapil. Přitom by tak úplně neměl. Vždyť před několika lety v komunálníc­h volbách již ve stejné oblasti jedni recesisté bodovali. Žít Brno tehdy proniklo až do vedení druhého největšího města v zemi.

Jejich nástupci po značkou Ano, vytrollíme europarlam­ent šli ale do kampaně s ještě mnohem okatěji vykutálený­m programem.

Takto se například vypořádali s letošním volebním hitem: „Jsme proti dvojí kvalitě potravin. Myslíme si, že státy střední Evropy si nezaslouží jíst nejhorší potraviny v EU. Proto chceme zavést třetí kvalitu potravin určenou pro Slovensko a Maďarsko.“

A ke zmatkům, k nimž Unie přispěla přelomovým rozhodnutí­m o zrušení střídání času, dodali také svůj vklad. „Po zrušení přechodu času mezi letním a zimním necháme každého občana vybrat si, jaký čas chce používat. Dokonce necháme každého občana si vybrat, podle jakého časového pásma si chce řídit hodinky,“uvedli na webu.

A bodovali. Zatímco volební lídr lidovců Pavel Svoboda, který se považuje za otce zrušení časových změn, zcela pohořel a své křeslo v europarlam­entu bude muset přenechat jiným. Díky kroužkován­í ho přeskočila jak dvojka, tak trojka na lidovecké kandidátce.

Název ANO, vytrollíme europarlam­ent odkazuje k vítězům voleb – vládnímu hnutí ANO. Objevily se proto názory, že za úspěchem skupinky vtipálků může být fakt, že si alespoň někteří z jejich takřka 40 tisícovek voličů spletli jejich volební lístek s lístkem Babišova hnutí. Respektova­ný sociolog Daniel Kunštát ale takovou interpreta­ci úplně nepřijímá.

„Aniž bych chtěl přeceňovat kompetence voličů, tak si nemyslím, že mezi lidmi, kteří podpořili tuto kandidátku, bylo významnějš­í procento voličů ANO, kteří si spletli voličský lístek. Vzhledem k tomu, že na sociálních sítích byla některá vystoupení zástupců této kandidátky hojně sdílená, se domnívám, že jde zejména o dílo recese,“řekl Kunštát webu Lidovky.cz.

LN oslovily lídra hnutí „trollů“Jiřího Kyjovského s několika dotazy. Do uzávěrky na ně neodpovědě­l. Čtenáři se tak nedozvědí například to, jestli jim utržený milion pomůže alespoň na chvíli splnit si jeden z cílů, s nimiž se do europarlam­entu pokusili proniknout – nemuset nepracovat.

30 korun za každý hlas

Peníze od státu dostane každá strana a hnutí, které ve volbách překročilo hranici jednoho procenta voličských hlasů. Nezáleží přitom, jestli získá jakýkoli mandát. Za jeden hlas náleží straně 30 korun. Letos to vypadá, že kromě ODS a Pirátů na volbách žádná ze sněmovních stran příliš nevydělá. Hnutí ANO, které volby vyhrálo, kvůli vysokým nákladům na kampaň prodělá okolo 20 milionů korun.

Další direkt schytala sociální demokracie. Tradiční strana, která se delší čas potácí v problémech, utrpěla debakl, když nezískala jediné europoslan­ecké křeslo. Za hlasy má dostat jen kolem 2,8 milionu, na propagaci před volbami přitom poslala asi 11 milionů.

Skoro sedm milionů v minusu zůstala koalice Starostů a nezávislýc­h s TOP 09. V mírné ztrátě zřejmě skončili i lidovci. Naopak ODS je zhruba 350 tisíc korun v plusu a Piráti vydělali okolo 3,9 milionu. Ti zároveň v přepočtu získali nejlevněji europoslan­ecké mandáty. Jedno křeslo je stálo okolo dvou milionů. ODS má evropské poslance zhruba o půl milionu dražší.

Celkově dá stát stranám a hnutím za hlasy téměř 66 milionů korun.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Pavel Telička nedostal se do europarlam­entu
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Pavel Telička nedostal se do europarlam­entu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia