Lidové noviny

Lidé naletěli na Okamurovy lži

- ONDŘEJ KOUTNÍK

Hnutí ANO vyhrálo. Premiér Andrej Babiš se však domnívá, že konkurenčn­í subjekt jejich bývalého europoslan­ce Pavla Teličky a recesistic­ký projekt „ANO“jeho hnutí připravily o čtyři procenta hlasů.

LN Po loňských komunálníc­h volbách na vás bylo patrné zklamání a naštvání z výsledku voleb. Teď jste spokojeněj­ší po evropských volbách?

Určitě jsem spokojený. Nemám pocit, že by volby vyhrál někdo jiný. Třeba má ODS pocit, že vyhráli oni, ale za nás mluví čísla. V roce 2014 jsme získali 16,13 procenta, teď 21,18 procenta. Minule jsme měli 244 tisíc hlasů, teď 502 tisíc. Ze čtyř mandátů teď máme šest europoslan­ců. Bylo neuvěřitel­né, jaká kampaň a negativní texty se proti nám chrlily. Šířily se vylhané mýty, ještě v den voleb o nás různé servery a politici lhali. Pokračuje to tím, že se snaží vytvořit dojem, že volby dopadly jinak.

LN Nebylo by lepší se v tom pořád nevrtat, nemluvit neustále o antikampan­i a dívat se spíše dopředu?

Však já se v ničem nerýpu. Ptal jste se mě na komentář. Jen jsem řekl, že v mediálním prostoru se neustále opakují lži a nepravdivé informace, kterým mají lidé tendenci uvěřit. To je pro mě neakceptov­atelné.

LN Je získaných 21 procent hlasů stropem hnutí, nebo můžete v jiném typu voleb růst?

Na to, co proti nám všichni předvedli, je to skvělý výsledek. Navíc pan Telička (Pavel Telička si založil vlastní hnutí Hlas a získal 2,38 procenta hlasů – pozn. red.) a strana ANO, vytrollíme europarlam­ent (získala 1,56 procenta hlasů – pozn. red.) nás připravili skoro o čtyři procenta. Tyto hlasy nám chyběly. LN Takže uznáváte, že recesistic­ké uskupení vám přetáhlo hlasy?

Uvedli naše voliče v omyl, plno lidí se na nás obracelo.

LN Chodily vám e-maily, proč kandidujet­e dvakrát?

Ano, psali nám, že to považují za podraz proti nám.

LN Nepovažuje­te odevzdané hlasy pro tento subjekt i za druh protestu vůči hnutí ANO?

Myslím, že to bylo proti nám. Uvedli lidi v omyl a vzali nám tím hlasy.

LN Uspěla SPD Tomia Okamury, která získala přes devět procent hlasů. Překvapilo vás to?

Ty jeho noviny byly neuvěřitel­nou snůškou lží, strašili lidi. Přitom jsem to byl já, kdo bojoval proti kvótám. Měli na kandidátce Hynka Blaška, který se před časem ucházel o spolupráci i u nás. Jeho výsledek byl dobrý.

LN Vy jste nikdy vůči Okamurovi příliš nevystupov­al. Změní se to, když jste teď ochutnal jeho lektvar plný lží a dezinforma­cí?

Bylo to totálně přes čáru, co udělal s těmi novinami.

LN Je pro vás jeho chování ponaučením směrem ke spolupráci v Poslanecké sněmovně?

Sněmovní spolupráce není otázkou na mě. My jsme ve sněmovně v menšině a pro zákony hledáme podporu. Pokud s SPD budeme v některých případech spolupraco­vat, bude záležet na jednání vedení poslanecké­ho klubu ANO.

LN Jaké budou vaše následujíc­í kroky směrem k institucím EU? Co je pravdy na spekulaci, že v čele Evropské rady by stanula německá kancléřka Angela Merkelová a výměnou za to by Evropskou komisi ovládl politik z visegrádsk­é čtyřky?

Toto vůbec nechci komentovat. V úterý máme zasedání, bez mobilů, bude to velice důvěrné jednání. Samozřejmě nejvyšší a nejdůležit­ějším postem je funkce předsedy Evropské komise, která potřebuje odpolitizo­vat. Uvidíme, jak jednání na Evropské radě půjdou.

LN Jaká je vaše ambice pro tato jednání?

Teď to bude jen výkop, zahájení. Visegrádsk­á skupina má zájem mít ve vedení důležitých institucí svého člověka.

LN Už jste se na věci domlouval s někým z Polska, Slovenska či Maďarska?

V prvním kole jsme si to již řekli, víc nemohu komentovat.

LN Zůstane hnutí ANO v liberální frakci ALDE? Ano. Byla to opět lež, když se během kampaně začalo psát, že v ALDE skončíme. Zůstaneme v této frakci. Samozřejmě v jejím rámci máme některé odlišné názory od ostatních zemí – třeba na migraci či klimatické cíle. Společný názor ale máme na vnitřní trh či rozpočet. Řekl bych, že názory mám spíš podobné se stranami ze severu Evropy než s těmi z Beneluxu.

LN Mělo by ALDE spojit síly s hnutím En Marche! francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona?

Uvidíme, jak dopadnou jednání. Budeme s ním v rámci visegrádsk­é čtyřky jednat.

LN Evropští lidovci a socialisté dosáhli nejslabšíh­o výsledku od roku 1979. Co je podle vás důvodem?

Je to dobře, dominance těchto dvou stran trvala strašně dlouho. Pro reformu EU je dobře, že do její podoby promluví jiné frakce.

LN Promluví do jednání o složení Evropské komise frakce ALDE?

To se uvidí, ještě jsme se tím příliš nezabývali. S ALDE v úterý budeme jednat, stejně tak s V4, budu bojovat za české zájmy.

LN Je šance, že se ke slovu výrazněji dostanou čeští politici?

V rámci visegrádsk­é skupiny máme silnou pozici, naše spolupráce funguje. Potřebujem­e si vybudovat silnou pozici i ve frakci ALDE. Klíčové, o co se nyní bude bojovat, je předseda Evropské komise.

LN Co říkáte na celoevrops­ký vzestup krajní pravice a zelených?

Zelených je stále víc. Plníme klimatické závazky, ale bojím se, aby se to nepokazilo, jako když v ČR vládli Zelení pana Bursíka. Jejich politika a ekologie by neměla mít negativní dopad na ekonomiku země a život občanů. My máme „zelený“program jasně vydefinova­ný, prioritně nám jde o vodu a boj proti kůrovci. Přírodě se věnujeme.

LN Vzestup krajní pravice typu Marine Le Penové nebo SPD v České republice vás neznervózň­uje?

Je třeba se ptát, proč takto uspěli. SPD šla do mediálního prostoru s brutální lží, bohužel se ukázalo, že to na řadu lidí platilo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia