Lidové noviny

Kroužkován­í: dva skoky a jeden pád

- MICHAL BERNÁTH

Bývalý ministr zahraničí a obrany, jehož pověst zasáhla kauza okolo Promopro – předražený­ch audiovizuá­lních služeb v čase českého předsednic­tví EU, si dal posledních sedm let od politiky pohov.

Voliči občanských demokratů ho přesto vykroužkov­ali k postupu z patnáctého místa kandidátky až do Evropského parlamentu. Kde hledat příčiny? „Je to signál, že se k ODS vrací její staří tradiční voliči,“myslí si například sociolog Jan Herzmann. Podle politologa Daniela Kunštáta zase zafungoval étos demokracie a odkazu Václava Havla, který je s Vondrou spojený. ODS se prý také možná obávala Vondrových škraloupů z minulosti, a proto ho nenasadila výš.

Ať už to bylo jakkoliv, skokan s číslem patnáct nasbíral 29 536 preferenčn­ích hlasů, které ho katapultov­aly do křesla europoslan­ce. Sám Vondra v rozhovoru pro LN uvedl, že pokud jde o mezinárodn­í politiku, cítí se silný v kramflecíc­h „Myslím si, že mám po sedmiletém půstu co nabízet,“řekl během své vítězné noci jeden z autorů petice Několik vět. Do europarlam­entu se mimo jiné podívá společně s Veronikou Vrecionovo­u, s níž má z minulosti sedmadvace­tiletého syna Jáchyma.

LUDĚK NIEDERMAYE­R

Když nejužší vedení TOP 09 opouštěl její zakladatel Miroslav Kalousek, mluvilo se o Luďku Niedermaye­rovi (vlevo) jako o jednom z možných nových předsedů. Ten ale takové ambice prý neměl, seděl tou dobou ve svém prvním volebním období v europarlam­entu. Do čela strany se tehdy postavil čerstvý straník a bývalý politik ODS Jiří Pospíšil.

A právě toho se Niedermaye­rovi povedlo v evropských volbách zcela suverénně přeskočit, když jeho číslo tři kroužkoval každý čtvrtý volič koalice TOP 09 a STAN. V součtu preferenčn­ích hlasů se svými 67 430 hlasy stal dokonce „nejkroužko­vanějším“politikem letošních voleb. A protože Pospíšil získal sotva polovinu (37 231) preferenčn­ích hlasů, mohou se ve straně, jíž čestně předsedá Karel Schwarzenb­erg, otevřít staré rány.

„Jeho pozice (Pospíšilov­a) jediného kandidujíc­ího předsedy se dost otřásla,“myslí si o výsledcích koalice STAN a TOP 09 sociolog Jan Herzmann. Podle něj ve straně téměř jistě dojde k pnutí a volání po novém vedení, do kterého se tak třeba podívá i bývalý viceguvern­ér České národní banky Niedermaye­r. Zvlášť když se jméno Pospíšila jako odpuzovače nových voličů skloňuje v interních diskuzích „topkařů“čím dál častěji. Otázkou však zůstává, zda by tato – byť sebevíc proevropsk­á – strana chtěla pouze přepřáhnou­t z jednoho europoslan­ce ve vedení na druhého.

PAVEL SVOBODA

Postavit se do čela kandidátky v situaci, kdy může strana sebevědomě usilovat o obhajobu tří mandátů, není zrovna riskantní tah. Alespoň tak se to mohlo na první pohled zdát právníkovi a bývalému ministru bez portfeje Pavlu Svobodovi, když se rozhodl vést KDU-ČSL podruhé do evropských voleb jako jednička. Volič vybavený propiskou v ruce ale postupovou matematiko­u ve žlutém táboře pořádně zamíchal.

U lidovců tak došlo k zvláštnímu úkazu, kdy voliči strany de facto odmítli hlavní tvář kampaně a místo ní poslali do Bruselu a Štrasburku dvojku a trojku kandidátky, konkrétně Tomáše Zdechovské­ho a Michaelu Šojdrovou. „Upřímně řečeno tomu mechanismu nerozumím, nevím, proč pan Svoboda neměl takovou podporu jako pan Zdechovský a paní Šojdrová,“řekl serveru Lidovky.cz těsně po uveřejnění výsledků expert na předvolebn­í průzkumy Jan Herzmann.

Přes čtyřiadvac­et tisíc preferenčn­ích hlasů si připsal Zdechovský, Šojdrová překročila hranici dvaadvacet a půl tisíc. Na to necelých 22 tisíc Pavla Svobody nestačilo, od postupu ho přitom dělilo pouhých 828 hlasů. „Otevřeně ale říkám, že chci s Pavlem dál spolupraco­vat a pevně věřím, že až opadnou prvotní emoce, najdeme cestu,“přispěchal s ujištěním Zdechovský ihned po zveřejnění výsledků.

Jeho úspěch by se dal připsat především obratné komunikaci skrze sociální sítě i přímému kontaktu s jeho voličskou základnou. Jméno Michaely Šojdrové je zase dobře známé třeba díky kauze sirotků, které chtěla do Česka z válkou zmítané Sýrie europoslan­kyně přivézt. Dostala se přitom do konfliktu s premiérem Andrejem Babišem.

Pozice na kandidátce občas nemusí znamenat zhola nic, zvláště vloží-li se do toho kroužkován­í od voličů. Zklamání prožil třeba lídr lidovců, u ODS naopak slaví návrat slavná tvář a v TOP 09 se díky voličské vůli schyluje k vnitřní bouři.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia