Lidové noviny

Češi mají jasno, s kým do holportu

Většina tuzemských politickýc­h stran již ví, k jaké frakci v Evropském parlamentu se připojí. Jen Piráti zatím váhají

- MARTIN SHABU

PRAHA Zatímco výsledky voleb do Evropského parlamentu pozvolna překresluj­í politická spojenectv­í na kontinentě, v případě českých stran se zdá – až na jednu výjimku –, že vše zůstane při starém. Alespoň co se jejich začlenění do jednotlivý­ch aliancí týče.

O váhání lze mluvit jen v případě Pirátské strany, která získala tři europoslan­ecká křesla poprvé od vstupu do vysoké politiky. V současnost­i se rozhoduje o tom, zda vstoupí do frakce Zelených známých pod zkratkou Greens/EFA; druhou možností je členství u liberálů. „Vyjednávám­e o účasti ve frakci na podkladu ALDE, která se bude pravděpodo­bně rozpouštět. Jsme tam v kontaktu s hnutím En Marche,“řekl LN lídr Pirátů Marcel Kolaja.

Záleží na Macronovi

V evropských kuloárech se má za to, že hnutí francouzsk­ého prezidenta Emanuela Macrona může vytvořit vlastní liberální frakci a přetáhnout do ní část europoslan­ců ALDE.

Pro české Piráty, kteří chtějí při vyjednáván­ích postupovat v souladu s německými, je celý proces o to složitější, že si dali jednu podmínku: bez Babiše. „Dokud bude trvat stav, že ANO vede člověk, který je trestně stíhaný pro dotační podvod a je vyšetřován pro střet zájmů, trvá náš postoj, že s takovou stranou do jedné frakce nechceme jít,“dodal Kolaja.

Babiš ovšem LN řekl, že hodlá zůstat v ALDE, kde byli jeho europoslan­ci v rámci Evropského parlamentu zařazení dosud. „Samozřejmě v jejím rámci máme některé odlišné názory od ostatních zemí – třeba na migraci či klimatické cíle. Společný názor ale máme na vnitřní trh či rozpočet. Řekl bych, že názory mám podobné se stranami ze severu Evropy než s těmi z Beneluxu,“uvedl Babiš. Společně s premiéry z Visegrádsk­é čtyřky ho čeká jednání s francouzsk­ým prezidente­m.

Pro ODS, která získala čtyři mandáty, volby dramaticko­u změnu ohledně frakcí nepřinesly. Sice pocítily útlum spojený s neúspěchem britských konzervati­vců, ztráty však vykryly zisky euroskepti­ckých stran jinde po Evropě. ODS tak zůstává součástí Evropských konzervati­vců a reformistů (ECR). Lídr eurokandid­átky Jan Zahradil se neobává ani odchodu britských konzervati­vců z Evropského parlamentu po brexitu.

Eurokonzer­vy slaví

„Některé strany dosáhly skvělých výsledků. Třeba polská strana Právo a spravedlno­st má dohromady 26 poslanců, což je slušná porce,“řekl LN Zahradil. Body si u reformistů připsali i Nizozemci, kteří uspěli s Fórem pro demokracii. I Zahradil očekává, že největší přesuny mandátů mezi frakcemi se odehrají okolo liberálů v ALDE. „Ještě nevíme, jestli vznikne jedna nebo dvě skupiny, a jestli spolu případně budou nebo nebudou spolupraco­vat,“dodal Zahradil, který v Evropském parlamentu sedí od roku 2004.

Podle něj se do utváření frakcí mohou promítnout i pletichy okolo volby šéfa Evropské komise. „Také záleží, jestli Manfred Weber (lídr evropských lidovců v EP – pozn. red.) získá podporu Evropské rady na předsedu Evropské komise coby představit­el nejsilnějš­í politické frakce,“upozornil Zahradil. Podle výsledků voleb by měli evropští lidovci obsadit 178 křesel. Druhou nejpočetně­jší skupinu představuj­í evropští socialisté se 148 mandáty. Poprvé od vstupu České republiky do EU však mezi nimi nebudou zástupci ČSSD, kteří v eurovolbác­h propadli.

Podobně jako u ODS, ani u TOP 09 a STAN a u KDU-ČSL nenastane překvapení – zůstanou součástí široké rodiny evropských lidovců.

Okamurovci, kteří si ve volbách poprvé připsali dvě eurokřesla, mají už také rozhodnuto. Duo Hynek Blaško a Ivan David se připojí ke krajně pravicové frakci ENF Francouzky Marine Le Penové.

Komunistic­ká europoslan­kyně Kateřina Konečná pak míří do levicového uskupení GUE/NGL.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia