Lidové noviny

Populistům nestačil dech

Protiunijn­í nacionalis­tická uskupení zvítězila v Itálii i Francii, na rozklad celé Unie ale mají málo křesel

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Nejhorší scénář se nenaplnil. Nacionalis­tická, antiimigra­ční či protiunijn­í politická uskupení Evropský parlament neovládnou. Přestože protievrop­ské strany uspěly zejména v Itálii, Maďarsku či Francii, na rozložení sjednocené Evropy stačit nebudou.

Frakce, v nichž se podobná uskupení sdružovala v minulém europarlam­entu, dostaly nyní 114 mandátů z celkových 751 křesel. Dva antiunijní poslance do EP vyšle poprvé i Česko. Za SPD Tomia Okamury byli zvoleni lídr Ivan David a generál Hynek Blaško, který byl na osmém místě kandidátky.

„Jeden mandát by bylo zklamání, dva mandáty jsou přesně pode plánu,“komentoval výsledky Okamura. Podle něj se „jeho“europoslan­ci ihned zapojí do práce. Spolupráci s dalšími českými europoslan­ci Okamura v budoucnu nevylučuje. „Na prospěšnýc­h tématech pro Českou republiku chceme spolupraco­vat se všemi českými europoslan­ci,“řekl.

Spíš než na české poslance ale Okamurova SPD sází na nacionalis­ty z jiných evropských zemí. Zejména na Italy a Francouze. „Gratuluji Marine Le Penové a Matteu Salvinimu ke skvělým výsledkům,“prohlásil Okamura s tím, že na evropské úrovni chce spolupraco­vat právě se Salviniho Ligou a Národním hnutím Le Penové.

Francouzsk­á nacionalis­tická matadorka Le Penová slavila triumf v eurovolbác­h už podruhé. Její krajně pravicové Národní sdružení o 0,9 procentníh­o bodu porazilo proevropsk­ou stranu prezidenta Emmanuela Macrona.

Guru evropských nacionalis­tů, italský vicepremié­r a šéf tamní krajně pravicové Ligy Matteo Salvini sice své domácí protivníky drtivě porazil a dosáhl vítězství s více než 34 procenty hlasů, na celou Evropu mu dech stačit nebude. Liga si přesto značně polepšila, před pěti lety získala ve volbách do EP 6,2 procenta hlasů. S 28 europoslan­ci bude nyní patřit k nejsilnějš­ím protievrop­ským stranám v Bruselu. „Vzniká nová Evropa, zažijeme novou evropskou renesanci, která bude založená na práci, právech a bezpečnost­i,“řekl Salvini.

Do europarlam­entu se znovu dostala rovněž strana Vzhůru, Itálie několikaná­sobného expremiéra Silvia Berlusconi­ho, která dostala 8,8 procenta hlasů. Europoslan­ců ale bude mít o sedm méně než dosud. Nově do Evropského parlamentu pronikla krajně pravicová strana Bratři Itálie, která získala 6,5 procenta hlasů a pět europoslan­eckých křesel.

O vítězství nacionalis­tických vládních politiků rozhodli voliči také v Polsku a Maďarsku. Konzervati­vní polské Právo a spravedlno­st Jaroslawa Kaczyńskéh­o získalo hlasy 46 procent Poláků, jeho náskok před opoziční koalicí je zhruba osm procentníc­h bodů. Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána zanechal s více než 52 procenty hlasů ostatní strany za sebou o desítky bodů, nejbližším konkurente­m je levicová Demokratic­ká koalice s 16 procenty.

Proevropšt­í Skandinávc­i Těžkou porážku zaznamenal­y nacionalis­tické síly na severu Evropy. Protiimigr­ační Dánská lidová strana (DF) se stala největším poraženým eurovoleb vůbec. Strana, která v roce 2014 překvapivě v eurovolbác­h v zemi zvítězila, získala tentokrát jen 10,7 procenta hlasů a skončila na čtvrtém místě.

Důvodem poklesu podpory DF je podle analytiků částečně skandál kolem zneužití evropských fondů Mortena Messerschm­idta, který v roce 2014 dovedl DF k vítězství v eurovolbác­h, a také konkurence nových ultrapravi­cových stran. Uskupení, které se jako jediné z velkých severských protiimigr­ačních stran přihlásilo k alianci budované italským vicepremié­rem a šéfem protiimigr­ační strany Liga Matteem Salvinim, zbylo z původních čtyř křesel v europarlam­entu jediné.

Očekávání nenaplnili ani nacionalis­té ve Finsku a ve Švédsku.Ve Švédsku jasně zvítězila Švédská sociálněde­mokratická dělnická strana premiéra Stefana Löfvena s 23,6 procenta hlasů, ve Finsku vyhrála konzervati­vní Národní koaliční strana (20,8 procenta).

Své první europoslan­ce bude mít od července také španělská krajně pravicová strana Vox. Hlasovalo pro ni šest procent voličů, což znamená zisk tří mandátů.

Stejný počet křesel získala i nizozemská nová pravicová populistic­ká a euroskepti­cká strana Fórum pro demokracii (FvD). Zklamáním jsou výsledky hlasování naopak pro protiunijn­ě zaměřenou Stranu pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse, která získala pouze 3,5 procenta hlasů a do europarlam­entu se díky plánovaném­u přepočtení mandátů probojuje až ve chvíli, kdy EU opustí Velká Británie. Tam ve volbách, ke kterým už původně Britové ani neměli jít, jasně zvítězila Strana pro brexit Nigela Farage.

 ?? FOTO REUTERS ?? Guru evropských nacionalis­tů, italský vicepremié­r a šéf tamní krajně pravicové Ligy Matteo Salvini své domácí protivníky drtivě porazil
FOTO REUTERS Guru evropských nacionalis­tů, italský vicepremié­r a šéf tamní krajně pravicové Ligy Matteo Salvini své domácí protivníky drtivě porazil

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia