Lidové noviny

Za SPD jde do Bruselu voják stižený tragédií

- ROBERT SATTLER

PRAHA Dvě poslanecká křesla vytěžilo z letošních eurovoleb hnutí SPD Tomia Okamury. Do jednoho z nich usedne generál v záloze a někdejší velitel Společných sil armády ČR Hynek Blaško. Ačkoliv kandidoval až z osmého místa listiny, díky kroužkům od voličů přeskočil i lídra partaje Ivana Davida, který se do Bruselu také přemístí.

Brzy čtyřiašede­sátiletý Blaško obdržel od voličů 47 505 preferenčn­ích hlasů, což je čtvrtý nejvyšší počet ze všech uchazečů v Česku. „Tato důvěra je obrovsky zavazující,“komentoval generálmaj­or ve výslužbě výsledek krátce po zvolení. „Pro mě je na prvním místě moje vlast, až poté je všechno ostatní,“dodal posléze, jaké budou jeho priority v Evropském parlamentu.

Rodák z Prahy vystudoval Vysokou vojenskou školu pozemního vojska ve Vyškově, Vojenskou akademii v Brně a později také vojenskou akademii bundeswehr­u v Německu. Během bezmála čtyřiceti let v armádě se vypracoval až na pozici velitele Společných sil AČR, kterou zastával až do svého odchodu do zálohy v červenci 2012.

„Za své působení v armádě jste pozitivně ovlivnil celé generace našich vojáků a přispěl jste k důležitým rozhodnutí­m, která významně pomohla rozvoji ozbrojenýc­h sil,“děkoval tehdy Blaškovi prezident republiky Václav Klaus.

Blaško byl napříč armádním sborem považován za respektova­ného vojáka. V posledních letech ovšem začal u armády své renomé částečně ztrácet, když ostře změnil své názory. Z muže, který kdysi působil jako národní vojenský představit­el Česka při NATO, se stal kritik Severoatla­ntické aliance, který šíří proruské konspirace. Například i přes závěry vyšetřovac­í komise nevěří, že separatist­é na Ukrajině sestřelili pomocí ruského raketového systému civilní let Malaysia Airlines 17.

Přišel o syna i o partnerku Podle lidí z jeho okolí na tom má značný podíl tragická událost, která se Blaškovi přihodila v roce 2009. Slovenský pedofil Antonín Novák tehdy znásilnil a zavraždil jeho devítileté­ho syna Jakuba, za což si později odnesl od soudu doživotní trest. Pár měsíců nato navíc přišel generál i o svou partnerku, Jakubovu matku, která byla nalezena mrtvá ve svém bytě. Zemřela na otravu oxidem uhelnatým.

Politicky se začal Hynek Blaško angažovat v krajských volbách roce 2016, kdy se stal zastupitel­em Kraje Vysočina za Stranu práv občanů. O rok později se v barvách stejné partaje neúspěšně ucházel o post poslance. Nepodařilo se mu proniknout ani do Senátu, do něj kandidoval loni jako nestraník za hnutí SPD v obvodu č. 44. Ze čtrnácti kandidátů skončil sedmý se ziskem 6,35 procenta hlasů a nepostoupi­l do druhého kola.

 ?? FOTO ČTK ?? Na prvním místě je moje vlast, říká generál v záloze Hynek Blaško, který se do Evropského parlamentu dostal na kandidátce okamurovců
FOTO ČTK Na prvním místě je moje vlast, říká generál v záloze Hynek Blaško, který se do Evropského parlamentu dostal na kandidátce okamurovců

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia