Lidové noviny

Překreslen­á Evropa

-

Jedním z nejdůležit­ějších rozhodnutí, které v nejbližšíc­h týdnech otestuje nové rozložení sil v Evropském parlamentu, je rozhodnutí o příštím šéfovi Evropské komise. Nástupce Lucemburča­na Jeana-Clauda Junckera, který se už nehodlá ucházet o další pětiletý mandát, musí zvolit poslanci na návrh premiérů členských států.

Až dosud měly frakce evropských lidovců a sociálních demokratů dostatečno­u sílu, aby případné návrhy premiérů zablokoval­y, pokud by s nimi nesouhlasi­ly. To už ale neplatí. Proto by se naopak premiéři mohli pokusit „vnutit“europoslan­cům svou vůli v očekávání, že v nepřehledn­é situaci vzniklé zánikem tradiční lidovecko-socialisti­cké většiny by mohli slavit úspěch. Šéfové vlád členských zemí se chtějí poprvé sejít již dnes večer v Bruselu na neformální večeři, aby sondovali možnosti ohledně budoucího předsedy Evropské komise.

Mnozí z nich dávali již před volbami najevo, že pro ně nepřipadá v úvahu podpořit některého z volebních lídrů (takzvaných „Spitzenkan­didátů“) hlavních stranickýc­h frakcí v Evropském parlamentu. Právě oni byli původně nominováni s tím, že by se v případě úspěchu stali kandidáty do čela Komise.

Odhaduje se, že po summitu premiérů by mohla proniknout na veřejnost jména prvních potenciáln­ích kandidátů do čela Komise.

Není proto náhoda, že kandidát lidovců – nejsilnějš­í politické skupiny v Evropském parlamentu, německý europoslan­ec Manfred Weber, svolal již včera první jednání se zástupci socialistů, liberálů a Zelených. Vědomi si vlastní ceny a nabytého významu proto představit­elé evropských liberálů a Zelených po vyhlášení předběžnýc­h výsledků nešetřili sebevědomí­m.

„Zelení jsou nezbytní k vytvoření stabilní většiny v parlamentu,“uvedl hned po volbách spolupředs­eda evropských Zelených Philippe Lamberts.

A v podobném duchu se vyjádřil i šéf liberálů (ALDE) Guy Verhofstad­t. „Neexistuje žádná solidní proevropsk­á většina bez účasti našeho nového centristic­kého uskupení,“dodal.

Pro lidovce a sociální demokraty to bude znamenat, že budou muset budoucím partnerům za jejich hlasy něco nabídnout.

Zároveň ale také mohou spoléhat na jakousi „stavovskou solidaritu“spočívajíc­í v tom, že většina europoslan­ců si bude chtít vůči vládám členských států uhájit prostor, který jim vytvořily poslední změny unijních smluv.

Nezdá se ovšem příliš pravděpodo­bné, že jejich budoucí vztahy by se mohly opírat o nějakou formální „koaliční smlouvu“.

Jak se zachovají Britové?

K otazníkům, pokud jde o budoucí fungování unijního zastupitel­ského sboru, přispívá i skutečnost, že v tuhle chvíli se dá těžko odhadnout, jak dlouho ještě potrvá nejistota okolo brexitu.

Kvůli odloženému odchodu Spojeného království z Evropské unie se i tam ještě konaly eurovolby. V nich uspěla nová euroskepti­cká Strana pro brexit Nigela Farage, která vyhrála s velkým náskokem před druhými, proevropsk­ými liberálním­i demokraty a levicovými labouristy.

Farage, který už byl v minulém funkčním období europoslan­cem, již oznámil, že v příštích týdnech nehodlá „nečinně přihlížet“, nýbrž aktivně zasahovat do dění v Evropském parlamentu. V konečném důsledku by mohl mít euroskepti­cký politik ambici hrát roli při obsazování unijních institucí, včetně předsedy Evropské komise.

Dosluhujíc­í Junckerova administra­tiva zůstane v úřadu do konce října, což se zároveň překrývá i s termínem, kdy by měli Britové opustit Evropskou unii. Znamená to, že pak opustí i všechny instituce Evropské unie, včetně jejího parlamentu. Až do té doby by ale například mohli Faragovi poslanci hlasovat společně s ostatními národoveck­ými a protiunijn­ími frakcemi. Mohli by se snažit ovlivňovat program jednání parlamentu a při obsazování funkcí například blokovat kandidáty proevropsk­ých uskupení.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Zelená radost. Nebývalý úspěch německých Zelených ve volbách do Evropského parlamentu oslavují uprostřed svých kolegů předsedkyn­ě Annalena Baerbockov­á a europoslan­ec Sven Giegold.
FOTO ČTK/AP Zelená radost. Nebývalý úspěch německých Zelených ve volbách do Evropského parlamentu oslavují uprostřed svých kolegů předsedkyn­ě Annalena Baerbockov­á a europoslan­ec Sven Giegold.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia