Lidové noviny

Le Penová vyhrála, ale tratila

- MARTIN HAMPEJS ROBERT SCHUSTER

PAŘÍŽ/PRAHA Prakticky bez překvapení dopadl nejsledova­nější souboj Evropy ve Francii. Krajně pravicové Národní sdružení (RN) Marine Le Penové zde stejně jako před pěti lety vyhrálo volby do Evropského parlamentu. V opakovaném duelu z prezidents­kých voleb v roce 2017 se tak Le Penové podařilo porazit svého soka Emmanuela Macrona a její strana získala 23,3 procenta hlasů a společně s nimi 22 křesel v europarlam­entu.

Macronova koalice Obroda, jejímž základem je jeho strana Republika vpřed! (LREM), však příliš za Le Penovou nezaostala a nakonec obsadila druhé místo se ziskem 22,4 procenta a 21 mandáty. Výsledek prezidento­vy koalice tak téměř kopíroval předpovědi, které mu přisuzoval­y kolem 23 procent hlasů.

Sám Macron však skóre evropských voleb, jež proběhly v polovině jeho mandátu, vnímal poněkud zachmuřeně­ji. Neúspěch strany označil za zklamání, ale vzápětí upozornil, že výsledky hlasování jeho politiku nezmění.

Francie se od loňského listopadu potýká s pravidelný­mi sobotními protesty hnutí takzvaných „žlutých vest“, jejichž zástupci brojí proti politice současného prezidenta. Přestože se tisíce lidí pravidelně scházejí v ulicích Paříže, volit ale demonstran­ti zástupce žlutých vest nechtěli. Strany vzniklé z hnutí získaly sotva procento.

Zároveň je nutné připomenou­t, že Macronova popularita ve Francii se i přes masivní protesty od začátku jeho kandidatur­y na prezidenta pohybuje přibližně na stejné úrovni (v prvním kole prezidents­kých voleb získal 24 procent hlasů). V druhém kole ho voliči podpořili především kvůli tomu, že stál proti Le Penové, a prakticky ihned po volbách začala jeho popularita klesat a zastavila se opět na 24 procentech. Nejde tedy o žádné fiasko.

Marine Le Penové však tato fakta nezabránil­a v tom, aby po volbách, v jejichž kampani tradičně sázela na protiunijn­í rétoriku, tvrdila, že jde o vítězství lidu, „který si s hrdostí vzal zpět svou moc“.

„Zůstává na prezidento­vi republiky, aby z výsledků voleb vyvodil důsledky. On, který vložil svůj kredit do těchto voleb, učinil z něj referendum o své politice i o své osobě, má jen jednu možnost, a to rozpustit Národní shromážděn­í,“vyzvala Macrona po volbách Le Penová. Vítězství Le Penové však není tak velkým překvapení­m, jak by se mohlo zdát. Ba naopak. Její hnutí zažilo mnohem větší úspěch v roce 2014, a dokonce oproti posledním eurovolbám ztratilo dva mandáty a přišlo o několik procent hlasů.

Jako největší překvapení francouzsk­ých eurovoleb se tak nakonec jeví Zelení (EELV). Strana totiž výrazně překročila odhady předvolebn­ích průzkumů. Její volební lídr Yannick Jadot označil výsledek za součást celoevrops­ké vlny úspěchů zelených stran. „Francouzi také chtějí, aby se ekologie stala ústředním tématem jejich životů,“řekl v reakci na zisk své strany Jadot, podle něhož Zelení dostali „více, než čekali“.

Němečtí Zelení se stali hlavní stranou na levici

Strana Zelených patřila během uplynulého „eurovolebn­ího víkendu“i k hlavním vítězům v Německu. Oproti roku 2014 dokázala zdvojnásob­it voličskou podporu na konečných 20,5 procenta.

Tím němečtí Zelení zároveň překonali i historicko­u metu, neboť vytlačili vládní sociální demokraty (SPD) vůbec poprvé při volbách, které měly celostátní charakter, z druhé příčky.

První povolební analýzy ukázaly, že ekologická strana dokázala bodovat zejména ve velkých městech a mezi mladými voliči. Oslovila je hlavně požadavky na přijetí razantnějš­ích opatření proti změně klimatu.

Debakl naopak v Německu utrpěly strany, jež tvoří spolkovou koalici. Křesťanští demokraté (CDU) sice vyhráli, ale ztratili téměř sedm procent, zatímco SPD přišla o více než 11 procent voličů.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Slaví „triumf“. Sokyně francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona Marine Le Penová s příznivci.
FOTO ČTK/AP Slaví „triumf“. Sokyně francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona Marine Le Penová s příznivci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia