Lidové noviny

Londýn: hlavní strany „v maléru“

-

LONDÝN „Labouristé a konzervati­vci by si z této noci mohli vzít velké ponaučení, ale pochybuji, že to skutečně udělají,“řekl médiím lídr Strany pro brexit a dlouholetý europoslan­ec Nigel Farage po ohlášení výsledků eurovoleb ve Spojeném království. Právě Farageova strana měla masivní úspěch – dle předběžnýc­h výsledků získala 31,7 procenta hlasů a ve volbách tak zvítězila. V novém Evropském parlamentu zasedne 29 poslanců strany. Konečné výsledky se čekají dnes.

Na druhém místě by se měli umístit prounijní liberální demokraté s 18,5 procenta. Teprve až na třetí, respektive páté příčce se umístily dlouhodobě nejsilnějš­í strany ve Spojeném království – labouristé a vládní konzervati­vci.

Podle britských komentátor­ů tak došlo k naprostému politickém­u zemětřesen­í. Ne tolik v otázce vítěze, jelikož odborníci na základě průzkumů triumf Strany pro brexit očekávali. Ostatně i proto, že Farage uspěl i v roce 2014, kdy se Stranou nezávislos­ti Spojeného království (UKIP) získal 24 křesel. Málokdo ale čekal, že konzervati­vci a labouristé zažijí takové fiasko. Ještě při volbách do parlamentu Spojeného království v roce 2017 totiž Britové dali kolem 83 procent všech hlasů právě těmto dvěma stranám. Ve víkendovýc­h volbách obě uskupení nasbírala jen 22,8 procenta hlasů (8,7 konzervati­vci a 14,1 labouristé). Konzervati­vci nedosahují ani deseti procent, což je údajně nejhorší výsledek strany od roku 1832.

Podle analytiků mohou za takto chabý výsledek především dlouhodobé spory kolem brexitu. Hlavní politická zpravodajk­a BBC Laura Kuenssberg­ová řekla, že „labouristé a toryové jsou kvůli brexitu ve velkém maléru“. Hlavní politické strany totiž otázka odchodu Spojeného království z Evropské unie rozděluje zevnitř a není čitelné, jakou pozici zastávají. Právě jasná stanoviska pak dle odborníků pomohla Farageově Straně pro brexit, či proevropsk­ým liberálním demokratům.

Vědomi jsou si toho i labouristé. „Musíme se (k brexitu) postavit jasně. Musíme požadovat nové referendum a vést kampaň za setrvání v EU,“vysvětlila po volbách stínová ministryně zahraničí Emily Thornberry­ová. mh

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia