Lidové noviny

Univerzál nezabral

Jiřímu Pospíšilov­i straničtí voliči až tak nevěří

- Martin Zvěřina

Lidovci a topka se starosty by dohromady měli o sto tisíc víc hlasů než ODS a bylo by to druhé nejsilnějš­í uskupení na politické scéně. Je tahle konstrukce legitimní? Není, čistě aritmetick­y lze taková cvičení provádět a ujišťovat se, že spolupráce ve středu by mohla znamenat návrat na politické výsluní. Jenže sjednocení těchto tří subjektů neznamená sečtení hlasů jejich voličů. Mezi TOP 09 a lidovci totiž existuje značná animozita, kterou sdílejí i voliči. Navíc spíše liberální elektorát starostů se nemusí smířit s lidoveckým­i hodnotami. Zkrátka na tomto poli eurovolby nic nezměnily.

Spíš ukázaly problémy jednotlivý­ch stran s kandidátka­mi, u lidovců je to spíš nehoda, lídr kandidátky Pavel Svoboda byl přeskočen šikovnější­mi komunikáto­ry Tomášem Zdechovský­m a Michaelou Šojdrovou. Avšak topka by se měla zamyslet, protože největší důvěru jejich voličů získal Luděk Niedermaye­r, dostal nejvíc preferenčn­ích hlasů ze všech kandidátů a přeskočil tak stranickéh­o předsedu a lídra Jiřího Pospíšila. Na první pohled si jen vyměnili role z minulých eurovoleb. Jenže TOP 09 roku 2014 není topkou roku 2019. Pro stranu i předsedu to je vážné varování, pan Pospíšil kandiduje všude a na všechno, na primátora, na europoslan­ce, na všech plakátech se usmívá a přesto voliči věří víc kompetenci pana Niedermaye­ra, který se drží svého úvazku a mluví zpravidla jen k věci.

Překlápět výsledek eurovoleb na domácí politiku nelze, avšak něco z ní vyčíst lze. Stranickéh­o předsedu, který funguje jako univerzáln­í kandidát a který je mediálně velmi aktivní, voliči odsunuli na druhé místo. Věří spíš v kompetenci méně viditelnéh­o pana Niedermaye­ra. Uvážíme-li, že se strana sotva dostala do sněmovny, pak její předseda musí přemýšlet, jestli nezměnit taktiku. Možná by stačilo ujasnit si, co chce Jiří Pospíšil opravdu dělat, jestli komunální politiku, europoliti­ku, předsedu sněmovní strany, nebo šéfa Musea Kampa. Takhle mu to nasazení bude věřit čím dál méně voličů a dopady na stranický výsledek lze očekávat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia