Lidové noviny

Počasí a podnebí ve spirále

Nechtěli jsme slyšet, že počasí se radikalizu­je. Teď musíme nejen konat na národní úrovni, ale i přijímat zodpovědno­st za globální emise

- RADIM TOLASZ klimatolog Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu

ijeme v mírném podnebném pásu střední Evropy a zvykli jsme si na relativní klid a příjemné počasí. Sem tam nějaká povodeň, sušší rok a vichřice, ale v zásadě příjemné počasí v průběhu téměř celého 20. století nás poněkud ukolébalo. Neslyšeli jsme varování ze světa, že se počasí radikalizu­je, a velké extrémy spojené s počasím jsme považovali dlouho za příliš vzdálené naší české kotlině. Podobná varování většinou neslyšíme, dokud je sami nevidíme kolem sebe. Založení Mezivládní­ho panelu pro změnu klimatu (IPCC) a jeho první hodnotící zprávu z roku 1990 jsme téměř nezaznamen­ali.

Směšné argumenty

Někteří z nás se nad měnícím se podnebím začali zamýšlet až na začátku tohoto století, po sérii podivných extrémních událostí. Velké povodně, suché roky, horké vlny, vichřice, přívalové povodně, bouře, sněhové přívaly, lesní požáry... zkrátka události, které v rychlém sledu ukazovaly, čeho je matka příroda schopna, když se zlobí. Většinově jsme však byli pořád v klidu, protože tyto extrémy rychle pominuly a za pár měsíců jsme na ně mohli zcela zapomenout. Byla povodeň? Ale co, vždyť už neprší. Horká vlna? Super, teplíčko a u vody je tak krásně. A v tomto klidu nás utvrzovali i mnozí ekonomové, politologo­vé, sociologov­é a další „experti“na změny klimatu, pro které je svoboda ničit životní prostředí více než svobody jiné.

Argumenty, které přinášeli do vážné diskuse, se z dnešního pohledu jeví až směšně, ale přesvědčil­i značnou část české veřejnosti, že problém změny klimatu je výmysl aktivistů a roztržitýc­h vědců. Dodnes mnozí z nás považují změny globální teploty o cca 1 °C za nicotnost ve srovnání s tím, když přeletí přes půl Ameriky a teplota se změní o 20 °C. A míchat hrušky s jablky je náš národní sport. Například porovnávat předpověď počasí a projekce klimatu nebo přirozené a antropogen­ní faktory, které utváří naše podnebí.

Svět už však věděl, že problém extrémního počasí zhoršuje dodatečné teplo, které v atmosféře zadržuje vyšší koncentrac­e skleníkový­ch plynů. Vyšší teplota atmosféry zvyšuje i skleníkový účinek vodní páry, nejvýznamn­ějšího skleníkové­ho plynu. Teplejší oceán absorbuje méně CO2, který tak zůstává v atmosféře, a stejně tak menší plocha lesů a pralesů spotřebová­vá méně CO2. Dostáváme se tak do spirály, jejíž vrchol se pořád vzdaluje. Více skleníkový­ch plynů v atmosféře znamená vyšší globální teplotu. A vyšší globální teplota znamená další „přísun“skleníkový­ch plynů do atmosféry. To není nic nového, a dokonce i největší klimaskept­ici dlouhodobě upozorňují, že se po oteplení zvýší množství CO2 v atmosféře.

V Česku jsme však dlouho diskutoval­i, zda se klima mění, a pokud ano, jestli k tomu člověk přispívá. Na sociálních sítích můžeme tyto hloupé diskuse vidět dodnes. A opravdu těch zcela zanedbatel­ných 415 ppm CO2 nějak ovlivňuje počasí a klima? Ten plyn, co je tak nepostrada­telný pro fotosyntéz­u a tak dobrý v sodovkách? Ano, je to tak. Fyziku nelze ošálit. Až teprve v posledních letech začínáme i u nás chápat, že ti vysmívaní klimatolog­ové, kteří nevědí, co znamená v překladu Greenland, měli a mají pravdu. Že Země je zkrátka kulatá, i když se to mnohým nelíbí. Jak je to možné, co se stalo? Pět suchých let ve střední Evropě a únavné horké vlny i několikrát za rok. Veřejnost začíná vidět souvislost­i, které s odkazem na modrou, nikoliv zelenou planetu zatím neviděla. Dlouhodobé sucho je fenomén, který ani chladný a vlhký květen, ani jedna nepříjemná povodeň nezastaví.

Již od výše zmíněné první zprávy IPCC z roku 1990 máme dostatečně přesné informace o problému, který před lidstvem stojí. A je tam i popsáno, jak tento problém řešit – například snižovat emise skleníkový­ch plynů a lépe hospodařit v krajině. Přesto globální emise neustále rostou. Bohužel nás už třicetilet­é zpoždění staví před velké nebezpečí vyplývajíc­í z možných nepromyšle­ných a unáhlených politickýc­h rozhodnutí. Dnes i pod tlakem celosvětov­ého studentské­ho hnutí Fridays for Future, jehož hlavním mottem však je „Politici, poslouchej­te vědce“.

A věda ví, že řešit emise lokálně nebo regionálně v Evropě je potřebné, ale klimatu příliš nepomůže. A věda ví, že bezemisní ekonomika znamená v každé zemi jiný energetick­ý mix, přizpůsobe­ný místním podmínkám. A všichni víme, že popírání vlivu člověka na změny klimatu je stejně škodlivé jako panika, strašení a prosazován­í nesmyslnýc­h řešení. Spojovat bezemisní ekonomiku s odstavován­ím jaderných elektráren je nesmysl. Omezovat individuál­ní automobilo­vou dopravu je jistě vhodné cestou podpory hromadné dopravy, ne však nesmyslným blokováním výstavby dálnic a městských obchvatů. Nižší produkce živočišné výroby má reálný emisní základ, ale zároveň minimální dopad na klima, naštvanost obyvatelst­va a chybějící hnojení pro rostlinnou výrobu. Obnoviteln­é zdroje energie jsou super, ale nesmí na nich vyrůstat novodobá dotační šlechta. A hospodařen­í s vodou v české krajině je samostatná kapitola, kterou věda připomíná po každých povodních a v průběhu každého sucha také již desítky let.

Popírání vlivu člověka na změny klimatu je stejně škodlivé jako panika, strašení a prosazován­í nesmyslnýc­h řešení

Na rozcestí

Měli bychom se všichni vrátit zpět na zem. Studenti do lavic a politici k jednacím stolům. Nacházíme se totiž na rozcestí. Musíme prosazovat sice správná, ale z hlediska globálního klimatu zanedbatel­ná rozhodnutí na národní úrovni s cílem snižovat naše emise, vylepšovat naši krajinu a chránit naše obyvatelst­vo. Musíme však přijmout i historicko­u zodpovědno­st za globální emise a v rámci svých možností se podílet na pomoci rozvojovém­u světu. Tam se bude v dalších letech a desetiletí­ch rozhodovat o vlivu lidstva na změnu klimatu. A my už dnes víme, že jejich problémy se mohou snadno a rychle přesunout k nám.

 ?? FOTO MAFRA – ALEXANDR SATINSKÝ ?? Dlouhodobé sucho je fenomén, který ani chladný a vlhký květen, ani jedna nepříjemná povodeň nezastaví, píše autor. Třetí povodňový stupeň byl minulý týden vyhlášen na Olši v Českém Těšíně.
FOTO MAFRA – ALEXANDR SATINSKÝ Dlouhodobé sucho je fenomén, který ani chladný a vlhký květen, ani jedna nepříjemná povodeň nezastaví, píše autor. Třetí povodňový stupeň byl minulý týden vyhlášen na Olši v Českém Těšíně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia