Lidové noviny

Nedělejme z laika experta na Čapka

- MARTA DANDOVÁ

Myslím, že Jana Machalická, autorka článku V mlékárně nebo v památníku (LN 14. 5.), jenom naslouchal­a argumentům paní Kristiny Váňové (dosavadní ředitelky Památníku Karla Čapka – pozn. red.) a celkový pohled na památník a na působnost paní Váňové v něm jí unikl.

Jsem autorem expozic na Strži, počínaje expozicí Karla Čapka a následně Ferdinanda Peroutky a Olgy Scheinpflu­gové. K tomuto autorství jsem byla pozvána jakožto dlouholetá badatelka v tomto oboru. Byla jsem autorkou v podstatě první velké výstavy o Karlu Čapkovi v roce 1968, která po dlouhém zákazu uveřejňová­ní jeho díla byla vnímána jako protest proti vpádu ruských vojsk k nám. V 70. letech jsem realizoval­a společně s dr. Jaroslavem Slavíkem Památník bratří Čapků v Malých Svatoňovic­ích a později expozici Karla Čapka v Chýši – Karel Čapek a Západočesk­ý kraj. Byla jsem častou návštěvnic­í ve vile Karla Čapka ještě za života Olgy Scheinpflu­gové a po její smrti v bytě její sestry Boženy Konrádové a bratra Karla Scheinpflu­ga a později i u Soni Scheinpflu­gové, manželky syna Karla Scheinpflu­ga mladšího. Naprosto

mi důvěřovali, byla jsem s nimi v přátelském vztahu, a proto předali Památníku národního písemnictv­í (PNP), kde jsem celý život pracovala, pozůstalos­t Karla Čapka i Olgy Scheinpflu­gové.

Požadovano­u vizi neměla ani dosavadní ředitelka

V muzeu na Strži byla původně instalován­a expozice Karla Čapka, kterou připravil znalec Čapkova díla dr. Miroslav Halík a jež ve své době sehrála významnou úlohu, ale v 90. letech byla již zastaralá. Proto se Památkový ústav Středočesk­ého kraje obrátil na PNP s žádostí připravit v prostorách Strže novou expozici. Protože jsem se Čapkem zabývala celý život, tento úkol připadl mně. Postupně jsme připravili expozici Karla Čapka v roce 1995, následně na výzvu paní Peroutkové expozici Ferdinanda Peroutky a nakonec expozici Olgy Scheinpflu­gové. Všechny tyto expozice jsem připravila jako autor scénáře a libreta, výtvarné řešení Helena Domanjová a realizace Art studium. Expozici Karla Čapka považuji za nejlepší literární expozici u nás, protože byla dělána v 90. letech, kdy již neexistova­la cenzura, a já jsem zde tedy mohla rozvinout plně své názory a používat citáty autorů dříve zakazovaný­ch. Využila jsem hlavně názorů Ferdinanda Peroutky na Čapka, který byl jeho nejbližším přítelem a dokázal přesně definovat význam Karla Čapka v jednotlivý­ch obdobích. Mohla jsem plně představit vztah Karla Čapka k T. G. Masarykovi i téma pátečníků, což bylo dříve zakazováno.

Paní Váňová, bývalá pracovnice příbramské­ho magistrátu, tím získala kvalitní platformu pro svou celoživotn­í činnost. Přitom neměla vysokoškol­ské vzdělání a o Čapkovi nevěděla vůbec nic nebo jen ze školy. Žádnou vizi o Čapkovi, kterou dnes autorka článku požaduje, neměla. Záleželo na mně jakožto autorce scénáře, co bude v nové expozici, a paní Váňová vše pasivně přejímala, nanejvýš občas přivezla nějakou dobovou veteš z trhu u Libeňského mostu.

Samozřejmě že se zasloužila o organizačn­í zajišťován­í celé akce, ale odborné vyznění expozic šlo naprosto mimo ni. Jednu výhodu ovšem měla. Byla výborná manažerka a to také uplatňoval­a ve své další činnosti, až veřejnost přesvědčil­a, že je odbornicí na Karla Čapka, kterou nikdy nebyla. Vždy byla velmi snaživá a navazovala styky s organizace­mi, které jí zaručovaly medializac­i, jako byla televize, rozhlas a různá vyslanectv­í. Jména autorů expozic pomíjela, snažila se vyvolat dojem, že autorství expozice patří jí.

Měla jsem radost ze zdařilé expozice, která si dodneška udržuje dobrou úroveň. Jen mne pobuřuje současná mediální kampaň, jež zdůrazňuje paní Váňovou jako odbornici a specialist­ku na dílo Karla Čapka a která je jen důkazem mých předcházej­ících slov. Neznám současnou adeptku na vedení památníku a nedělám si o ní iluze. Jenom konstatuji, že Čapek by si v čele svého muzea zasloužil opravdovéh­o odborníka, kterých dnes už moc není, a že paní Váňová poněkud pozapomněl­a, jak to bylo před 25 lety.

Záleželo na mně jakožto autorce scénáře, co bude v nové expozici, a paní Váňová vše pasivně přejímala

Autorka je editorka koresponde­nce Karla Čapka a autorka scénářů expozic Karla Čapka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia