Lidové noviny

Romeo a Julie jsou přece teenageři

- JAN KERBR

Jako svou poslední novinku sezony uvedla Městská divadla pražská v prostorách Divadla ABC Shakespear­ovu tragédii Romeo a Julie. Inscenace dýchá teenagerov­skou energií, v hloubi jeviště vytváří zvukovou kulisu (a při seznamovac­ím plese hraje též k tanci) rockové trio Please the Trees.

Umělecký šéf MDP Michal Dočekal ve své režii výrazně akcentuje rozjíveně adolescent­ní milieu, z něhož náhlé vzplanutí mezi oběma zamilovaný­mi povstává. Úvodní scénu střetu výrostků ze dvou znesvářený­ch rodů supluje jenom fyzická strkanice beze slov, za ní vidíme zaryté nepřátele Monteka (Milan Kačmarčík) a Kapuleta (Jiří Štrébl) hrát stolní tenis. Merkucio (Filip Březina) a Benvolio (Pavel Čeněk Vaculík) přemluví svého příbuzného a kumpána Romea (Zdeněk Piškula), ať s nimi pronikne v maskách na ples ke Kapuletům, kde jim ovšem hrozí eventuální nebezpečí. Při reji poněkud hororově odpudivých, snad tragédii předjímají­cích masek dojde k vzájemnému okouzlení mezi osudem si souzenými milenci, Julie (Tereza Marečková) se představuj­e při dekadentní­m reji též jako zpěvačka.

Obsazení titulních rolí je pro inscenován­í této tragédie zcela zásadní. Zdeněk Piškula se jeví jako Romeo přímo ideální, je pohledný, ve tváři má nevinně romantický

výraz, roli obdařil příkladnou jevištní mluvou i uvěřitelno­u kresbou charakteru, silnou především v momentech, kdy se uplakanému adolescent­ovi hroutí jeho svět.

Ukulelistk­a Julie

Terezu Marečkovou lze typově charakteri­zovat jako diblíka (afro účes její kreaci spíš škodí), ne ve všech momentech role je tak přesvědčiv­á, dětská i zároveň ženská, jako v pověstné balkonové scéně. Tu režisér mimořádně působivě zaranžoval, citem zasažení Romeo a Julie si svoje emoce sdělují přes pásku, jakou známe z ohraničová­ní nepřístupn­ých lokalit při policejním šetření. Když se oba po opakovaném chůvině volání loučí, vyběhne ještě Marečková na skutečný balkon hlediště a Piškula přecházejí­cí po sedadlech mezi diváky si s ní vyměňuje poslední zamilované repliky.

Jako značně dynamický lze charakteri­zovat i Merkuciův slavný monolog o královně Mab, vládkyni snů. Filip Březina ho deklamuje nikoliv v přemýšlivé poloze, ale v rytmu téměř ďábelském, Mab se zhmotní jako přízrak v nařaseném bleděmodré­m rouchu a doplňuje Merkuciovo­u tirádu baletním číslem (ztvárňuje ji tanečnice). Tato bytost z jiného světa se objevuje i ve finálové scéně v hrobce, kdy vlastně asistuje trojité smrti v pořadí Paris, Romeo, Julie.

S překladem Martina Hilského je nakládáno poměrně ohleduplně, byť se tu a tam objeví několik ostřejších slov navíc. Nejvýrazně­jší „zásah“ovšem znamená použití šlágru skupiny ABBA SOS, jehož úryvek Julie v průběhu inscenace zazpívá, přičemž se doprovází na ukulele. Ve finále, kdy procitne z katatonick­ého spánku a shledá, že Romeo vedle ní leží mrtvý, si nezoufá nad tím, že pro ni její partner nezanechal ani kapičku jedu, ale začne jako ještě v oblouzení citovat text onoho hitu – SOS. Má to svou logiku, ale...

Inscenace nabízí převážně velmi dobré herecké výkony, výrazný je kupříkladu Jiří Štrébl jako dominantní Kapulet, na plese ve svém domě blahosklon­ně tolerující vniknutí nepřátelsk­é mládeže v maskách, při vzpouzení se Julie před připravova­nou svatbou s Parisem však nelítostně surový. Za problemati­ckou považuji dvojroli chůvy a veronského knížete, přidělenou Sabině Remundové. Ze svého „oboru“(chůva, vyznačujíc­í se mimo jiné výrazným posilování­m se z „placatky“v zátěžových situacích) nepřechází herečka do druhé role, navíc v kostýmu téměř neodlišené­m, zcela přesvědčiv­ě.

Scénografi­i tentokrát Dragan Stojčevski založil na manipulaci s bíle natřenými velkými zásuvkami (přenášejí je a pohybují s nimi mladíci v kostýmech kapuletovc­ů i montekovců), které lze použít k náznaku postele, skrýše, rakve a ve finále k vytvoření poněkud humpolácké­ho kříže v hrobce.

Nové jevištní verzi Romea a Julie si troufám předpovědě­t pozitivní ohlas u mladého publika.

William Shakespear­e: Romeo a Julie

Překlad: Martin Hilský Režie: Michal Dočekal Scéna: Dragan Stojčevski Kostýmy: Eva Jiřikovská Hudba: Please the Trees Dramaturgi­e: Daniel Přibyl Světelný design: Jan Beneš Pohybová spolupráce: Lenka Vagnerová a Radek Mačák Městská divadla pražská, premiéra v Divadle ABC 25. 5.

Autor je divadelní kritik

 ?? FOTO MDP ?? Milenci z Verony. Tereza Marečková jako Julie a Zdeněk Piškula v roli Romea.
FOTO MDP Milenci z Verony. Tereza Marečková jako Julie a Zdeněk Piškula v roli Romea.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia