Lidové noviny

Muse přivezli divadlo, ale hrají také hudbu

- ONDŘEJ BEZR

Říká se, že na koncerty britské kapely Muse se chodí hlavně kvůli pódiové show. Řada z těch fanoušků, kteří vyrazili na jejich nedělní pražský koncert na letňanském letišti, to asi právě tak vnímá. A tihle spíše diváci než posluchači asi nebyli zklamáni. Přestože se zde – pokud na velkých rockových a popových koncertech nejsou naprosto výjimečným­i hosty – nedočkali ničeho zcela nečekaného, objevného nebo snad dokonce šokujícího. Všechny ty hry světel, lasery, nafukovací obludy, taneční skvadry, převleky a konfety už jsme (aťsi třeba v méně gigantické podobě) viděli u mnoha kapel napříč žánry, od Pink Floyd přes Coldplay po Madonnu.

Muse mají všechno dokonale provázané s hudbou a nic ani na vteřinu nezadrhne – ostatně, Praha sice byla první štací evropské části turné, té ale předcházel­a Amerika, kde si jako stroj šlapající show kapela a její tým stačili dokonale osvojit.

Paradoxní na koncertech Muse je, jak bývá v jejich hodnocení podceňován­a hudba. Kapela přitom nehraje ani žádný líbivý pop, ani až příliš přímočarý rock, který je lépe pod onu divadelní show schovat. Samozřejmě, k produkci Muse lze mít stovky oprávněnýc­h výhrad, počínaje tím, že by tvůrci písniček měli mít větší autocenzur­u ve chvílích, kdy zjistí (a protože jsou to nepochybně dobří muzikanti, určitě o tom vědí), že se jejich dílo až příliš podobá nějakému staršímu vzoru – Queen, Led Zeppelin, Toto, Rush apod. Faktem ale je, že jejich hudba je výborně propracova­ná, přináší hodně stylových poloh a jejich proměn, až zaumných kliček, dobrých aranžérský­ch nápadů. Přitom jí nechybí energie a melodický potenciál.

Od toho všeho ty „dělobuchy“poněkud odvádějí pozornost. Zároveň ale přinutí tu ne zcela jednoducho­u hudbu vnímat i posluchače, kteří by si ji jinak nenašli. Každopádně by bylo zajímavé, kolik a jakých lidí by přišlo na Muse „bez divadla“.

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Úvod show Muse obstarali tanečníci s trombony
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Úvod show Muse obstarali tanečníci s trombony

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia