Lidové noviny

Zpráva o naší době

-

S až neuvěřitel­nou trpělivost­í kdysi vystřiháva­l z černých kronik, které pravidelně vycházely v novinách, fotografie zemřelých a zaznamenáv­al i jejich data úmrtí. Pak je nalepil a takto vzniklou koláž pojmenoval Žili byli (1983). Jinou typickou koláž nazval 962 brejlatejc­h (1986–1987) a vřadil do ní i svůj portrét.

Je docela přirozené, že se výstava uskutečňuj­e v Galerii Smečky, kterou vlastní společnost Pražská plynárensk­á. Ta totiž před lety z iniciativy Jaroslava Kořána založila jedinečnou sbírku české koláže. Tato výstava ovšem nepředstav­uje umělcovu retrospekt­ivu, soustřeďuj­e se jen na některé okruhy jeho tvorby. Je tu série raných koláží, v nichž volil rozmanité postupy při rozřezáván­í a skládání motivů. Nejrozsáhl­ejším vystaveným projektem se staly Trojice, v nichž vychází z motivů založených právě na tomto počtu. Ten se stal i základem výstavní koncepce, začíná už ve výkladních skříních a pak pokračuje ve výstavních sálech. Vznikal víc než dvacet let (1984–2007) a přes jednoduchý princip je velmi působivý.

Výstava je zakončená deníčky, které umělec pořizuje na všech svých cestách do nejrůznějš­ích zemí. Předem si je pečlivě připravuje, kombinuje v nich texty a jemné perokresby s kolážemi či asamblážem­i, vkládá do nich lístky, vylisované rostliny či samolepky. Stejně jako v kolážích nebo barevných linorytech se v nich zrcadlí jeho až neskutečná trpělivost, spojená s nevyčerpat­elnou tvůrčí invencí.

Michal Cihlář připravuje každou ze svých výstav velmi pečlivě, má pokaždé pro daný prostor dokonale vymyšlenou koncepci, v zásadě tedy nikdy nepotřebuj­e kurátora. Nevystavuj­e příliš často, ale jeho originálně řešené instalace vždy vzbuzují zaslouženo­u pozornost.

Michal Cihlář: To jsem si to polepil

Galerie Smečky, Praha, do 29. 6.

 ?? REPRO MICHAL CIHLÁŘ ?? Vzpomínky z výprav. Cestovní deníček Michala Cihláře z Normandie, kam se vypravil v roce 2013.
REPRO MICHAL CIHLÁŘ Vzpomínky z výprav. Cestovní deníček Michala Cihláře z Normandie, kam se vypravil v roce 2013.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia