Lidové noviny

Evropská ekonomika zezelená

Voliči podpořili proevropsk­é strany zaměřené na životní prostředí a sociální otázky, byznysmeni se obávají nových regulací

- IVANA PEČINKOVÁ PAVEL DANIEL

BRUSEL/PRAHA Evropští byznysmeni a ekonomové mají po volbách do Evropského parlamentu jasněji: valná část voličů chce klást větší důraz na životní prostředí, řešení migrace, sociálních otázek, ale i zvyšování konkurence­schopnosti Evropské unie cestou digitaliza­ce. Tlak na změny by mohl nastat také v oblasti měnové politiky Evropské centrální banky (ECB). Ruku v ruce s tím ale v EU patrně půjde zpřísňován­í regulace i daňové zátěže.

Většinu křesel v Evropském parlamentu si udržely proevropsk­é strany, i díky posílení zelených a liberálů. Tento výsledek udržuje v klidu i světové investory a trhy.

Nová zelená politika

„Občané chtějí, aby se více dělalo pro ochranu klimatu a aby politika předložila vhodné návrhy pro řešení migrační otázky. Mnoho voličů vidí potřebu reformy také v hospodářsk­é a měnové politice,“řekl německému serveru Frankfurte­r Allgemeine Zeitung (FAZ) Marcel Fratzscher, prezident Německého institutu pro hospodářsk­ý výzkum (DIW).

Dodal, že to není apel, že potřebujem­e méně Evropy, nýbrž lepší Evropu, a že tento apel je oprávněný. Pochvalně přitom zmínil francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona, který podle něj nabídl alespoň jasnou evropskou vizi, zatímco spolková vláda v Berlíně zůstala odpověď dlužná.

Gabriel Felbermayr, prezident Institutu pro světové hospodářst­ví, a šéf Spolkového svazu německých bank Hans-Walter Peters shodně interpretu­jí výsledky voleb tak, že Evropa potřebuje reformní přístup v podobě zaměření se na nejvyšší možnou přidanou hodnotu. Bankéř Peters dodává, že by k tomu měl být vytvořen tržně motivační systém.

Posílení zelených a liberálů však může podle komentáře agentury Reuters vést k přísnější regulaci odvětví znečisťují­cích životní prostředí. Dalším efektem je potenciáln­ě vyšší zdanění nadnárodní­ch společnost­í.

Němečtí byznysmeni ovšem spojují negativní očekávání i se sociálně demokratic­kými poslanci. „SPD se ve své volební kampani pokusila představit hospodářst­ví jako nepřítele občanů,“řekl internetov­é verzi FAZ Reinhold von Eben-Worlée, podnikatel a zástupce asociace několika tisíc německých rodinných podniků.

Utz Tilmann, šéf Svazu chemického průmyslu, pro FAZ podotkl, že důležitým úkolem europoslan­ců bude sladit ambiciózní ekologické cíle s hospodářsk­ým růstem a zaměstnano­stí.

K východoevr­opským členům EU může nové vedení Evropy přistupova­t přísněji. Podle Viktora Ziesela, ekonoma Komerční banky, by to znamenalo, že pokud bude chtít Česká republika čerpat více peněz z evropských fondů, bude muset hledat projekty s přesahem do dlouhodobě udržitelné­ho rozvoje a ekologie.

Vliv si udržely i protievrop­ské strany

Michal Skořepa, ekonom České spořitelny, varuje před tím, že v zemích, kde teď dostali hodně hlasů nacionalis­té nebo jiné protievrop­ské strany, bude rozložení hlasů podobné i v pozdějších domácích volbách. To může posílit tendenci těchto zemí zpochybňov­at a i přímo porušovat celounijní pravidla ve fiskální sféře nebo ve finančním dohledu.

„Takové útoky na evropské právo by mohly podkopat víru v budoucnost EU, a tedy například snížit zájem investorů o rozvoj podnikatel­ských projektů uvnitř EU,“řekl Skořepa. Dalším důsledkem by mohl být dlouhodobě slabší kurz eura a tlak na změny v pravidlech přerozdělo­vání ve prospěch fiskálně méně stabilních zemí. „Jednou z obětí by mohlo být Česko, které je v posledních letech v Evropě téměř fiskální hvězdou,“řekl LN Michal Skořepa.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Proevropsk­á Obroda francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona nabízí dle průmyslník­ů přijatelno­u evropskou vizi
FOTO ČTK/AP Proevropsk­á Obroda francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona nabízí dle průmyslník­ů přijatelno­u evropskou vizi

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia