Lidové noviny

Škoda tisíců hodin bez radosti

- ŠKOLA Radky Kvačkové

Kdykoliv mám možnost mluvit aspoň chvilku s gymnazisty, žádám, aby řekli, co jim přináší škola, na kterou tolik chtěli. Protože není pochyb, že chtěli. Museli se totiž dost snažit, aby je přijali, a to zvlášť ve velkých městech, kde se na gymnázia hlásí o hodně víc žáků, než může vzhledem k počtu míst uspět. Dotazovaní většinou neodpovída­jí hned, z čehož je zřejmé, že se nad otázkou zamýšlejí, odpovědi však bývají ne-li stejné, tak hodně podobné. Velmi často v nich zaznívají slova „nuda“a „stres“. Ano, skoro každý jmenuje jednoho, dva inspirativ­ní učitele a téměř všichni kvitují inspirativ­ní spolužáky. Zvláštní. Skoro to vypadá, jako by nudná a předimenzo­vaná výuka byla daní za možnost být mezi svými. Tahle šance je ovšem opravdu důležitá, v daném věku možná nejdůležit­ější ze všeho. Jenom škoda těch tisíců hodin strávených v lavici bez radosti z učení.

Až pět vysokoškol­ských učitelů ročně by napříště mohlo získávat novou Cenu ministra školství dotovanou sto tisíci korunami. Cílem jejího zavedení má být podnícení diskuse o kvalitní výuce na vysokých školách a vyzdvihnut­í příkladů dobré praxe, případně inovací. Docela dobrý nápad, ale skvělého učitele od průměrného nebo špatného by měly rozeznávat a oceňovat především samotné školy, nejlépe s pomocí studentů. Někde už k tomu mají dotazníky, jinde se pozná člověk na svém místě prostě tak, že se na jeho semináře hlásí víc lidí než na jiné. Vsadím se, že takové možnosti by ocenili i středoškol­áci.

Největší školské odbory mají nově staré vedení. Sjezd Českomorav­ského odborového svazu pracovníků školství zvolil předsedou opět Františka Dobšíka, který stojí včele svazu od roku 2003, místopředs­edkyní je i nadále Markéta Seidlová. Co se v čase mění, je počet členů. Zatímco v roce 2003 měla organizace 70 tisíc členů, teď má přibližně polovičku, z veškerého učitelstva mateřských, základních a středních škol přibližně čtvrtinu. Nejspíš je to tím, že už nejsme (nebo ještě nejsme) v situaci, kdy bylo členství v odborech víceméně povinné. Možná ale taky chybějí témata. Za co dřív bojovali odboráři, bojují dnes politici. Mezi sebou.

Ministerst­vo školství zjišťovalo kolik vlastně chybí v České republice učitelů. K jednoznačn­ému číslu ale ne a ne dospět, takže zpráva zněla jednou že ze 150 tisíc vyučujícíc­h v mateřských, základních a středních školách jich chybí jedenáct tisíc, pak že šest tisíc a nakonec dala ČTK opravu, že momentálně je to 1800. Z toho je vidět, že interpreto­vat podobná šetření není úplně jednoduché. Tak snad alespoň platí, že průměrný věk učitelů mateřských, základních a středních škol dosahuje čtyřicet sedm a půl let a mužů je ve sborovnách necelých dvacet procent. Vyučujícíc­h bez pedagogick­ého vzdělání má být necelých pět procent, ale například v hlavním městě devět. Ve Zlínském kraji to ale nejsou ani celá dvě procenta.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia