Lidové noviny

Mít vše hotovo pro teenagery

Jak si lépe zorganizov­at život, učení i zábavu ve světě plném rozptylová­ní radí náctiletým David Allen, Mike Williams a Mark Wallace v knize, z níž přinášíme dnešní ukázku.

-

si něčeho? Je tu něco společného?

Zdá se, že náš život má neuvěřitel­ný talent být rok od roku složitější­m. Zároveň s tím se vyvíjíš, měníš a rosteš i ty – a na tyto nové vrstvy složitosti nějak reaguješ. Někdy se nová složitost trefí do našich schopností ji zvládat. Někdy ale také ne. Když nová složitost vstoupí do tvého života v pravý čas, nasměruje tě zajímavými a vítanými směry rozvoje. Zažiješ třeba vzrušení z nově získané nezávislos­ti, nových možností vztahů, nového učení nebo nové soutěživos­ti. Když dojde k tomuto ideálnímu načasování, zažiješ nejspíš pozitivní pocit rovnováhy a růstu. Kdy ses takto cítil? Kdy jsi naposledy zažil nějakou změnu ve složitosti, která přišla v pravý čas?

Někdy ale složitost přichází rychleji, než jsme schopni zvládnout. V takovéto situaci cítíme stres a úzkost, protože zkrátka přichází více změn nebo musíme sledovat více věcí, než momentálně dokážeme zvládnout, nebo se třeba objevuje větší množství domácích úkolů a aktivit, než si myslíme, že můžeme stíhat. Měl jsi i ty někdy takový pocit? Jak jsi na to reagoval? Někdy ale zase nastanou situace, kdy novou složitost doslova zoufale potřebujem­e – v jakékoli formě. Ve své aktuální situaci se cítíme bez inspirace, dokonce třeba i znuděně, a máme pocit, že jsme více než připraveni na víc. Jsme doslova hladoví po nějaké výzvě. V takovéto situaci cítíme určité znepokojen­í, dokud se něco nezmění, dokud se neobjeví něco nového na prozkoumáv­ání – nová školní třída, nová záliba, nový vztah apod. Měl jsi také někdy pocit, že ses v dané situaci tak nějak „zasekl“, a čekal jsi na něco nepředpokl­ádaného, něco jiného, něco víc, něco většího?

Zvládat složitosti života je dynamický proces. Náš život se neustále vyvíjí, mění a posouvá – a stejně tak se vyvíjíme, měníme a posouváme my – někdy v přijatelné­m tempu, někdy až nepříjemně rychle. Když společně začínáme pracovat s touto knihou, polož si otázku: Jaký pocit mám ze složitosti svého života právě dnes? Máš pocit, že máš příliš široký záběr? Nebo jsi ve stresu? Nedostateč­ně využitý? Nebo se třeba nudíš? Možná jsi v některých oblastech života „nažhavený“ pustit se do něčeho nového a jiné tě nudí. Nejspíše jsi v nějakém okamžiku svého života zažil v nějaké formě každý z těchto pocitů. Ať už ti dnešek připadá jakkoli vyvážený, realita je taková, že změny přicházejí a budou přicházet i nadále. Tyto změny ve složitosti a s nimi souvisejíc­í pocity jsou zcela přirozené. Jednou skutečně odmaturuje­š, opustíš střední školu a půjdeš na vysokou nebo do práce. Sám se rozhodneš, kde budeš žít, z čeho budeš žít a jak budeš chtít udělat „díru do světa“. Třeba se rozhodneš také oženit nebo vdát a mít rodinu. S každou takovou změnou bude tvůj život složitější a ty na tuto novou složitost budeš muset reagovat. Všechny tyto změny už v životě zažil každý dospělý, i tvoji rodiče a učitelé. Tvoje zkušenost bude nicméně úplně jiná – a nyní je důležité pochopit proč.

Neustále na příjmu

Je sice pravda, že každou generaci čeká úplně jiný svět než generaci před ní, ale ty jsi v ještě jiné situaci, protože svět, se kterým se setkáváš, je naprosto jiný. Co

Záplava informací

Aplikace v mobilních telefonech jsou mistrně navržené tak, aby „urvaly“naši pozornost a držely ji. Kontrolní otázka: Jak dlouhý máš streak na Snapchatu? Kolik máš followerů na Instagramu? Kolik lajků má tvá poslední fotka? A kolikrát za hodinu se díváš na mobil? Když odložíš mobil, jak dlouho zvládneš vydržet, než po něm musíš sáhnout znovu?

Během doby, co čteš tuto knížku, měl jsi nějaké nutkání kontrolova­t na mobilu nebo jiném zařízení nové informace? Vyrušil tě telefon? Zkus tohle: vypni ten mobil. Opravdu ho úplně vypni – nepřepínej do režimu spánku nebo letadla, úplně ho vypni. Teď si na pár minut dej pauzu. Čeho si všímáš? Jaký máš pocit? Pokud čteš tyhle řádky někde na veřejném místě, zastav se a rozhlédni se kolem. Co vidíš? Odpověď bude docela jasná: působíme všichni jako nějaké veverky, ale místo abychom drželi oříšky, držíme si mobilní telefony.

Naše digitální návyky, stejně jako jakékoli jiné návyky, ovlivňují náš mozek a nervový systém. Jednotlivé informace přicházejí stále rychleji a ve větších objemech než kdykoli dříve. Reaktivní část našeho mozku je jimi silně stimulován­a a v extrémních případech je stimulován­a přespříliš, až do takové míry, že skutečně vzniká závislost na digitální stimulaci. Amygdala je ale stvořena k tomu, aby zvládala krátkodobé nárazy stimulů, ne aby byla v setrvalém stavu nejvyšší pozornosti. Tvoje generace bude jako první vyrůstat ve světě, kde jsou lidé propojení – jeden s druhým, s jinými kulturami, s jinými zeměmi – se všemi a v každém okamžiku. Tím se ale dostáváš do naprosto neprobádan­ého teritoria.

Máš takovou svobodu a takové možnosti, o jakých se žádná předchozí generace neodvážila ani snít. Máš vědomosti celého světa na dosah ruky a máš mnohem víc příležitos­tí než kdokoli jiný v historii. Když máš už teď takovou moc, co si pro tebe může chystat další desetiletí – tvůj dospělý život?

Redakčně kráceno a upraveno

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia