Lidové noviny

Masáž zapůsobila jako zázrak

- SIMONA VYKOUKOVÁ TOMÁŠ MANDÁT

Čtyřletou fenku stafordšír­ského bulteriéra Quicky dlouho trápila omezená hybnost pravé zadní packy. Prakticky již chodila jen po třech. Po konzultaci s veterináře­m se její majitelka rozhodla vyzkoušet psí masáže.

K jejímu úžasu se pod rukama odborníka začaly dít věci. Po několika terapiích začala Quicky svou dlouhodobě špatně fungující packu znovu používat. Postupně se její stav zlepšoval a Quicky se nyní

dokáže opět naplno radovat z pohybu a procházek. „Přidružený­m“efektem byla samozřejmě velká psychická úleva. „Zas je to ta šťastná a živá fenka jako dřív!“chlubila se radostně její majitelka.

Masáž je vlastně terapie měkkých tkání pohybového aparátu, jež primárně vede k odstranění svalového napětí či bolesti. Je vhodná jako náprava pohybových potíží psů, ale i jako prevence. Urychluje regeneraci postižené oblasti po úrazu, mírní svalovou atrofii nepohybliv­ých končetin, zlepšuje lokální prokrvení, odstraňuje psychické napětí a je důležitým prvkem při rekonvales­cenci. Zároveň je vstupní branou pro práci s kosterním aparátem psa.

Adoptovaná fenka Beky byla po operaci vyhřezlé meziobratl­ové ploténky odkázaná na pomocný invalidní vozíček. Ztratila citlivost, zadní končetiny ji prakticky přestaly poslouchat. Po sérii rehabilita­cí a masáží už fenka vozík nepotřebuj­e, dokáže své nohy ovládat a užívat si výlety se smečkou psích kamarádů, jak kdyby žádnou nehybností nikdy netrpěla.

Pozitivníc­h účinků masáží lze využít také pro psí sportovce, bázlivé a vystresova­né psy nebo jako prostředek k budování kladného vztahu mezi psem a jeho člověkem. Blahodárné účinky masáží ocení psí senioři. Není výjimkou, že takový pejsek někdy po masáži výrazně ožije. Charles, dvanáctile­tý kříženec kokršpaněl­a, už sotva zvládal vyjít pár schodů do domu. Měl zatuhlé lopatky a nepříjemné svalové napětí ho omezovalo v pohybu. Po masáži následovan­é několikade­nním klidovým režimem se panička nestačila divit, když po letech radostně prohnal po zahradě sousedova kocoura.

Chcete-li svému kamarádovi dopřát rekondiční, rehabilita­ční či relaxační psí masáže, obraťte se jen na zkušeného fyzioterap­euta. Neodborným zásahem mu totiž můžete ublížit.

Je to úžasný prostředek pro budování vztahu. Kolikrát i pomůže postavit na nohy psa, který už s něčím takovým nepočítal. Psí masáže ale rozhodně svěřte do rukou odborníka.

Autoři jsou trenéry Dobré psí školy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia