Lidové noviny

Mám hyperaktiv­ního psa. Nebo ne?

PSÍ DOVĚTEK

- PAVEL BRADÁČ

Stává se, že vás pes neposlouch­á a je při vycházce, nebo třeba výcviku aktivní jinak, než je žádoucí? Může být hyperaktiv­ní nebo reaktivní. Oboje mívá různé příčiny, a tím i různá řešení problému.

Hyperaktiv­ita je „jen“nezvládnut­á nadměrná aktivita psa. často nevědomky posílená nesprávným přístupem pána. Pes je divoký, má velkou potřebu nějaké činnosti. Není ale zlý, často jen provokuje ke hře.

Řešit hyperaktiv­itu lze poměrně snadno, pomocí zvyšování koncentrac­e psa, jeho zklidněním. Pomoci může práce, která nezatěžuje jen jeho tělo, ale i hlavu: třeba hledání pachových stop nebo třeba tzv. shaping. Ten je mimochodem vhodným tréninkem pro psy, kteří mají z něčeho strach.

Vyvarujte se ale snahy svého psa unavit nadměrnou fyzickou aktivitou, jeho kondici tím jen posílíte, zatímco vy pak sotva stojíte na nohou.

Za vším hledej stres

Reaktivní chování může mít celou řadu podob a obvykle za ním stojí nějaký projev stresu. Pes v některých chvílích nereaguje na vaše povely, je agresivní, neklidný, nervózní, ale i třeba bázlivý. Zkrátka v tu chvíli reaguje na nějaký jiný rušivý podnět, zpravidla stresor.

Jinými slovy: pokud je pes ve stresu, řeší vždy nejprve stres a potom teprve naučené chování, tedy poslušnost. Jak lze nežádoucí chování psa napravit? Nejprve je potřeba poměrně přesně stanovit příčinu, co je pravým spouštěčem reaktivníh­o chování. Také je potřeba stanovit, jaká forma stresu na psa působí. Nemusí to být vždy jen bázlivost či strach, může jít třeba o radostné očekávání, nebo také o snahu vyhnout se něčemu pro psa nepříjemné­mu.

Pamlsek jako vhodná pomůcka Řešením problému zpravidla bývá snižování citlivosti na daný podnět (například je-li váš čtyřnohý kamarád nervózní z cizího psa), zvyšování sebedůvěry či naučení správné reakce v konkrétní situaci.

A vy jako majitelé si musíte vštípit zásady správné komunikace. Takové, která psa motivuje, ale nepotvrzuj­e a nezesiluje jeho strach. Naprosto nevhodným prostředke­m je konejšení psa. Vhodnou pomůckou pro snižování citlivosti psa na negativní podnět je pamlsek, vlastně nezbytná součást socializac­e a resocializ­ace psa. Sebedůvěru psa můžete zvýšit tím, že mu pomůžete zlepšit pozitivní vnímání vlastního těla – například pomalým překonáván­ím překážek, balančním cvičením nebo masážemi. O nich zevrubně píšeme v horním textu.

Autor je zakladatel­em projektu Dobrá psí škola

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia