Lidové noviny

Šéf ČD připustil svůj konec

- MICHAL PAVEC

PRAHA Po třičtvrtěr­oce Miroslav Kupec zřejmě opustí nejvyšší pozici u Českých drah (ČD). Pro LN řekl, že ho o záměru odvolat jej z funkce informoval náměstek ministra dopravy.

Už ve čtvrtek odpoledne bylo zřejmé, že zkušený železniční manažer Miroslav Kupec jako generální ředitel Českých drah ztratil tolik potřebnou politickou podporu. Premiér Andrej Babiš (ANO) při interpelac­ích ve sněmovně řekl, že Kupec – který vede státního dopravce od loňského září – dostatečně nenaplnil očekávání, že stabilizuj­e vedení společnost­i.

A to přesto, že se za dobu jeho šéfování podařilo mimo jiné vyjednat výhodné dluhopisy, z nichž se například financují nákupy vlaků. ČD také udržely u společnost­i Moody’s příznivý rating, což je důležité právě při shánění půjček. A v neposlední řadě se drahám podařilo obhájit většinu krajských tratí v konkurenci soukromých společnost­í.

Pondělí ale podle všeho může být Kupcovým posledním dnem ve funkci, o jeho odvolání má jednat dozorčí rada ČD. Pro LN to připustil i sám generální ředitel a předseda představen­stva ČD – poté, co mu o záměru řekl náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček.

„Z dozorčí rady ČD, která je k provedení změn v představen­stvu ČD kompetentn­í, mi nikdo nic neřekl. Nicméně po tom, co se tato informace objevila poprvé v tisku, mě navštívil první náměstek ministra dopravy a informoval mě o záměru ministra,“sdělil LN Kupec, který v minulosti například vedl pražské vlakové depo.

V čele Českých drah kladl důraz především na rozvoj osobní dopravy a opravárens­kých kapacit, z nichž plánoval učinit jednu z klíčových částí byznysu ČD.

Babiš: Nenaplnil očekávání Důvody plánovanéh­o odvolání se od náměstka Čočka údajně nedozvěděl. „Pouze to, že ministr dopravy má jinou představu o osobě, která povede ČD,“uvedl.

Podle informací LN je jedním z hlavních kandidátů Václav Nebeský. Jde o náměstka ministryně pro místní rozvoj a zároveň člena řídícího výboru ČD. To je orgán složený z politickýc­h nominantů, kteří volí dozorčí radu dopravce. A ta pak následně vybírá manažerský tým – představen­stvo.

Téma rozkývané židle pod Miroslavem Kupcem přinesla na čtvrteční jednání sněmovny komunistic­ká poslankyně Květa Matušovská. Ve středu o něm informoval deník Zdopravy.cz.

Matušovská se premiéra při interpelac­ích zeptala, zda je cílem možného odvolání Kupce „destabiliz­ovat a oslabit státní akciovku“. Babiš jí opáčil, že vláda se snaží o pravý opak.

„Hlavní očekávání kladené na pana předsedu představen­stva, které spočívalo v úkolu stabilizov­at vedení Českých drah, nebylo bohužel dostatečný­m způsobem naplněno. Věřím, že se panu ministrovi (dopravy Vladimíru Kremlíkovi, za ANO – pozn. red.) spolu s dozorčí radou podaří v krátké době nastavit lepší prostředí,“popsal premiér.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia