Lidové noviny

Zeman: Demonstrac­e nemají smysl

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA „Ignoruj to,“poradil prezident Miloš Zeman premiérovi Andreji Babišovi (ANO) v reakci na humbuk, který vyvolalo zveřejnění předběžnýc­h auditních zpráv Evropské komise (EK) o údajném střetu zájmů ministersk­ého předsedy. Hlava státu připustila, že se v nejbližší době s Babišem sejdou a problemati­ku projednají. „Dříve jsme si stěžovali v Moskvě, pak v Berlíně, dnes v Bruselu. Platí, že národ, který si nedokáže své vnitřní věci vyřídit sám, na své domácí půdě, není zcela svéprávný,“řekl prezident pro rádio Frekvence 1.

Zeman míní, že současné demonstrac­e proti Babišově vládě nemají smysl. Smysl dle něj měla demonstrac­e na Letné v roce 1989, která také byla jediná úspěšná. „Ale když se tam někdo chce jít vyřádit, ať to dělá,“řekl s tím, že se nehodlá setkat s organizáto­ry protestů. „Nebudu jednat se zběhlým studentem, který by měl dokončit svá studia a na trhu si najít nějaké zaměstnání, protože organizace protivládn­ích demonstrac­í rozhodně není perspektiv­ní profese,“řekl prezident s odkazem na Mikuláše Mináře, lídra demonstrac­í. „Organizáto­rům protestů bych doporučil, aby si pozvali ty politiky, kteří chtějí ve sněmovně vyslovit vládě Andreje Babiše svoji nedůvěru,“uvedla hlava státu.

Se zástupci iniciativy Milion chvilek, jež protesty organizuje, se včera sešel vicepremié­r a lídr vládní ČSSD Jan Hamáček. „Mluvil jsem s nimi o pojistkách pro nezávislou justici,“uvedl na Twitteru.

Zástupci opozice včera potvrdili, že chtějí vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Nepočítají přitom s tím, že by se jim podařilo sehnat potřebných 101 hlasů poslanců pro sesazení kabinetu. V České televizi to řekli šéfové poslanecký­ch klubů Pirátů Jakub Michálek a TOP 09 Miroslav Kalousek. Impulzem k tomuto kroku jsou prý pro ně předběžné auditní zprávy EK. „Kdy jindy (vyvolat hlasování) než ve chvíli, kdy je zde opravdu zřejmý maximální střet zájmů, který už přerostl do obrovské mezinárodn­í ostudy,“řekl Kalousek.

Že ale snaha opozice o povalení vlády bude nejspíš marná, vyplývá i z postoje komunistů, kteří odmítají vycouvat z podpory Babišova kabinetu. Na sobotní konferenci v Nymburce zvedlo ruku pro pokračován­í podpory přes 200 ze zhruba 260 přítomných delegátů.

Babiš: Nejsme Slovensko Premiér v sobotu v Bratislavě zopakoval, že podezření z toho, že je ve střetu zájmů, pokládá za hloupost. Řekl také, že Česká republika není Slovensko a že se v Česku nebude měnit vláda na základě demonstrac­í. Podle ministersk­ého předsedy není k protestům žádný důvod, protože se lidé v Česku mají skvěle. „Chápu, že jsou protesty, akceptuji to. V tomto prostoru je však plno nepravd. Za to období, co působím v politice, se nashromážd­ilo ohromné množství lží,“řekl Babiš.

Z průzkumu agentury Median vyplývá, že demonstrac­e proti Babišově vládě podporuje zhruba třetina lidí. Podle 22 procent dotázaných jsou protesty naopak neopodstat­něné. Podle průzkumu, který včera zveřejnila Česká televize, se demonstrac­í v uplynulých týdnech zúčastnilo šest procent dotázaných. Čtvrtina lidí věnuje těmto protestům pozornost a 59 procent naopak demonstrac­e nezajímají. Desetina lidí v průzkumu uvedla, že protesty nezaregist­rovala. Demonstrac­e a jejich cíle nejsilněji podporují vysokoškol­áci (48 %), voliči opozičních stran (přes 60 %). Protesty nejvíce vadí podporovat­elům premiéra (70 %), voličům ANO (53 %) a voličům KSČM a ČSSD (40 %).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia