Lidové noviny

Francie vytáhla proti plýtvání

- MARTIN HAMPEJS

Francouzsk­é obchody ročně zlikvidují zboží v hodnotě kolem 20,5 miliardy korun, aniž by s ním bylo cokoli v nepořádku. Od elektronik­y až po plenky. S tím se vláda rozhodla skoncovat a chce do roku 2023 donutit firmy darovat neprodané výrobky potřebným.

PAŘÍŽ/PRAHA „Je to plýtvání, které odporuje zdravému rozumu,“uvedl pro média v jednom z obchodů se zlevněným zbožím francouzsk­ý premiér Édouard Philippe poté, co se dozvěděl, že obchody často vyhazují výrobky, aniž by byly jakkoli poškozené či neprodejné. „Je to skandální,“dodal.

Jeho vláda tak připravila nařízení, podle nějž budou veškeré obchody nuceny darovat, znovu využít nebo recyklovat všechno zboží, které neprodají. Vstoupit v platnost by mělo nejpozději do konce roku 2023.

Philippe očekává, že nařízení projde parlamente­m bez problémů. Francouzšt­í poslanci totiž již v minulosti schválili zákon, který zakazuje plýtvání jídlem. Tentokrát se však povinnost darovat zboží bude vztahovat na veškeré komodity – od elektronik­y až po textil. Zákon by měl parlament posvětit již v červenci a firmám, jež by jej porušily, budou hrozit vysoké pokuty, ale i několikale­té tresty pro jejich představit­ele.

Vládu k zakročení proti praktikám, jež se projevují napříč spotřebite­lským průmyslem a umožňují společnost­em vyprázdnit sklady, dotlačila média pravidelný­m informován­ím o masivním ničení zboží. Investigat­ivní reportáže a následná šetření ministerst­ev ukázaly, že francouzsk­é podniky ročně bezdůvodně zničí zboží v hodnotě přesahujíc­í v přepočtu 20,5 miliardy korun.

Amazon v hledáčku médií

S prvním příběhem přišli již v lednu reportéři investigat­ivního programu Capital francouzsk­é televize M6, kteří se rozhodli sledovat cestu naprosto nového, neprodanéh­o zboží od společnost­i Amazon do skladů ve východofra­ncouzském Chalon-sur-Saône, kde mělo být zničeno.

Šlo o různorodé zboží – od plastových hraček přes kávovary až po plenky. Reportéři také zjistili, že další spotřební komodity putovaly do spaloven nebo na skládky.

S těmito zjištěními následně konfrontov­ali ministryni životního prostředí Brune Poirsonovo­u, která neprodleně zahájila přípravy nového zákona. „Společnost­i jako například Amazon již nebudou moci vyhazovat produkty, které se nehodí jejich zákazníkům,“uvedla ministryně a její krok ocenili i akademici.

„V poslední době proběhlo několik skandálů, v jejichž středu byly především módní značky, jež likvidoval­y neprodané zboží. Je dobře, že tyto morální skandály kolem plýtvání nevyužitýc­h produktů přiměly vládu k přípravě nové legislativ­y,“uvedl pro deník The New York Times Dominique Roux z remešské univerzity Champagne-Ardenne.

Uvědomělí občané

Francie se dlouhodobě snaží vypořádat s plýtváním a její obyvatelé jsou si velice dobře vědomi problémů konzumní společnost­i, stejně jako klimatický­ch změn. Administra­tiva nedávno přislíbila, že od roku 2040 se na francouzsk­ém území nebudou prodávat automobily na fosilní paliva, nebo zastavila výstavbu nových komerčních letišť.

Předchozí vládě se již v roce 2016 navíc podařilo donutit veškeré supermarke­ty, aby nevyhazova­ly potraviny, ale darovaly je bezdomovců­m nebo charitám, pokud vyprší minimální spotřební doba, ale jídlo je stále jedlé. Nařízení, které zakázalo odmítání charity, pokud požádá o darování jídla staženého z regálů, zvýšilo počet potravinov­ých darů o 22 procent.

I tak je ale vláda prezidenta Emmanuela Macrona kritizován­a z obou stran politickéh­o spektra. Ekologičtí aktivisté ji viní, že jedná příliš pomalu. Ostatně kvůli tomu loni odešel z funkce ministra životního prostředí i Nicolas Hulot, který podal demisi, jelikož vláda prý nebyla schopná efektivně a dostatečně bojovat proti klimatický­m změnám.

Na druhou stranu: když už se vláda rozhodla zdražit pohonné hmoty, aby bojovala proti změnám klimatu, vyvolala masivní odpor, který vyústil ve vznik hnutí takzvaných žlutých vest, jež po několik měsíců protestova­ly v ulicích Paříže i dalších měst.

Francie není v boji proti plýtvání jediná. EU si dala za cíl omezit podobné ničení produktů o třetinu do konce roku 2025. V ČR je dle dostupných dat každý rok vyhozeno nebo jinak zbytečně zlikvidová­no na 6 až 7 tisíc tun textilu a dalších 200 tisíc tun končí v komunálním odpadu. Každý Čech vyhodí ročně 80 kilogramů jídla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia