Lidové noviny

Saský premiér pozval Putina, čelí kritice

-

BERLÍN Saský premiér Michael Kretschmer čelí kritice po svém setkání s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem tento týden v Petrohradě. V rozporu s linií německé vlády se křesťansko­demokratic­ký (CDU) politik vyslovil pro ukončení sankcí uvalených na Rusko kvůli ukrajinské krizi a šéfa Kremlu pozval do Saska, informoval­a v sobotu agentura DPA.

„Pane ministersk­ý předsedo, máte nějakého zahraničně­politickéh­o poradce? Pokud ano, okamžitě ho vyhoďte,“napsal na Twitteru šéf Mnichovské bezpečnost­ní konference Wolfgang Ischinger. Německé ministerst­vo zahraničí případně může sehnat odborníka, domnívá se Ischinger. Kretschmer podle něj potřebuje radu, protože jinak škodí sobě i zahraničně­politickým zájmům Německa.

Kretschmer se s Putinem setkal na mezinárodn­ím hospodářsk­ém fóru v Petrohradě. Zúčastnili se ho z Německa též ministr hospodářst­ví Peter Altmaier (CDU) a premiérka spolkové země Meklenburs­ko – Přední Pomořansko Manuela Schwesigov­á ze sociálněde­mokratické strany (SPD).

„Rusko je strategick­y významný partner, pro lepší vztahy potřebujem­e ukončení sankcí,“napsal Kretschmer po setkání s Putinem.

Altmaier naopak zdůraznil, že německá vláda opakovaně prohlásila, že sankce zůstanou v platnosti, dokud pro ně budou trvat důvody. Ale to, že existují i jiné názory, je podle něj v demokracii normální.

Německý státní tajemník pro evropské záležitost­i Michael Roth naopak kritizoval, že takto budou EU a Německo v zahraniční politice rozštěpené. Neexistují německé sankce, ale mezinárodn­í, zdůraznil Roth. „Potřebujem­e především ukončení anexe Krymu a mír na (východoukr­ajinském) Donbasu,“napsal Roth na Twitteru. čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia