Lidové noviny

Raketu málem vyměnila za kriket

Australank­a Ashleigh Bartyová získala na Roland Garros první grandslamo­vý titul

- TOMÁŠ KUBÁNEK

PAŘÍŽ/PRAHA Velké uznání sklízí doma australská vítězka letošního Roland Garros Ashleigh Bartyová. Média ji oslavují jako „neobyčejno­u normální Australank­u“a konečně osobnost, „na niž může být Austrálie pyšná“. U třiadvacet­ileté tenistky, která ve finále zdolala Markétu Vondroušov­ou, oceňují, že zůstává stále pokorná, nepotrpí si na žádná velká gesta, hvězdné manýry a bombastick­á prohlášení.

„Ash Bartyová ztělesňuje to, co bychom si všichni rádi o sobě mysleli. Její tvář, tak otevřená a bezelstná. Její chování, tak skromné. V dobré kondici, přitom podsaditá, což pasuje jen na pár z nás (tedy těch podsaditýc­h). Nepotřebuj­e se nastrojit a namalovat, aby udělala dojem,“napsal komentátor listu The Sydney Morning Herald.

Bartyovou srovnával s jinými australský­mi tenisovými hvězdami Nickem Kyrgiosem a Bernardem Tomicem. „Když oni právě zanevřou na tenis, ukážou mu prostřední­ček. Když to potkalo ji, šla a hrála kriket – a dobře. Tomic stále říká, že jednou vyhraje grandslam. Bartyová neříkala nic. Prostě ho vyhrála,“pokračuje komentář.

Právě ke kriketu si Bartyová odskočila při velmi slibném rozjezdu tenisové kariéry. V patnácti vyhrála wimbledons­kou juniorku, ale tlak, který s úspěchy a rostoucím očekáváním přicházel, ji ubíjel. A tak se vrhla na kriket. Šel jí skvěle, za čtyři měsíce to dotáhla do australské ligy.

„Odchod bylo to nejlepší rozhodnutí, jaké jsem mohla udělat, a ještě lepší rozhodnutí bylo vrátit se,“prohlásila v Paříži Bartyová, jejíž matka je potomkem anglických přistěhova­lců, zatímco otec pochází z aboridžins­kého kmenu Ngarigo. „Návrat k tenisu byl přirozeným řešením. A evidentně to bylo dobré rozhodnutí. Chtěla jsem se vrátit do pozice, kdy budu moci bojovat s těmi nejlepšími na světě. Čím dál víc mi to chybělo. Teď si to tím spíš užívám.“

Opět naplno se tenisu věnuje od jara 2016, kdy se na kurty vrátila coby 623. hráčka světového žebříčku. Na Roland Garros jela jako číslo osm, měla na kontě čtyři tituly, ale na turnajích velké čtyřky žádný velký výsledek neudělala, maximem bylo čtvrtfinál­e na letošním Australian Open. Nyní ji grandslamo­vý triumf vystřelí už na druhé místo.

„Je to neuvěřitel­né a nádherné. Jsem na sebe a svůj tým pyšná. Byly to bláznivé dva týdny,“radovala se sympatická Australank­a.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Pařížská šampionka. Pro Ashleigh Bartyovou je trofej z Roland Garros první grandslamo­vým titulem kariéry.
FOTO ČTK/AP Pařížská šampionka. Pro Ashleigh Bartyovou je trofej z Roland Garros první grandslamo­vým titulem kariéry.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia