Lidové noviny

Nadal dvanáctým titulem vytvořil rekord

-

PAŘÍŽ Rafael Nadal je znovu králem Roland Garros. Španělský tenista porazil ve finále Rakušana Dominica Thiema 6:3, 5:7, 6:1, 6:1 a jako první vyhrál některý z grandslamů dvanáctkrá­t. Třiatřicet­iletý Nadal ovládl Roland Garros v letech 2005–08, 2010–2014 a jeho současná vítězná šňůra začala v roce 2017. Dvanácti tituly překonal Australank­u Margaret Courtovou, jedenáctin­ásobnou šampionku Australian Open. Martina Navrátilov­á je s devíti wimbledons­kými výhrami třetí.

„Je fantastick­é, co jsem tady dokázal, a nedokážu popsat, jak se cítím. Je to sen. V roce 2005 mě nenapadlo, že tady v roce 2019 pořád budu. Je to pro mě neuvěřitel­né,“řekl Nadal na kurtu v Paříži, kde vyhrál už 94 zápasů a jen dva prohrál.

Do své sbírky Nadal přidal osmnáctý grandslamo­vý vavřín a v honbě za nejvyšším počtem výher z turnajů velké čtyřky tak ztrácí dva triumfy na Rogera Federera.

Vloni porazil Nadal v Paříži Thiema ve finále ve třech setech, ale tentokrát Rakušan zpočátku kladl tužší odpor. V úvodu byl razantnějš­í a přesnější, po brejku vedl 3:2, ale Nadala ztracené podání nabudilo a ziskem čtyř her sadu otočil. Ve druhém setu bylo o něco méně dlouhých výměn a oba hráči si pevně drželi servis. Až za stavu 6:5 Thiem zariskoval, což mu vyneslo brejk i set.

Poté se začalo projevovat, že Nadal měl mnohem více času na odpočinek, zatímco Thiem musel zvládnout čtvrtfinál­e i semifinále od čtvrtka do soboty. Rakušan už nevydržel pokračovat v nastoleném tempu a pykal. Svěřenec Carlose Moyi Nadal mu ve třetím setu nedal šanci a povolil mu v něm jen sedm fiftýnů.

Čtvrtý hráč světa Thiem se snažil bojovat a jednoruční­m bekhendem tu a tam dokázal zlobit. Nadal se ale nenechal rozhodit a držel si vysoký standard. Odvrátil brejkbol v první hře čtvrté sady, další dva ve třetím gamu a dominoval. I ve čtvrtém setu povolil soupeři jen jednu hru a zápas ukončil po třech hodinách a minutě hry. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia