Lidové noviny

Odešel Kellnerův souputník

- IVANA PEČINKOVÁ

PRAHA Ve věku 73 let včera zemřel Štěpán Popovič, jedna z významných postav polistopad­ové transforma­ce hospodářst­ví a spoluzakla­datel impéria PPF.

„Byl jedním z lidí, díky kterým jsme před 28 lety mohli PPF založit, když nám jako mladým klukům pomohl nejen půjčkou, ale i radou a zkušeností. Vážil jsem si ho nejen jako byznysmena, ale i jako slušného člověka a přítele,“uvedl hlavní podílník skupiny a nejbohatší Čech Petr Kellner.

V roce 1989 se tehdejší člen KSČ a zkušený manažer Popovič stal generálním ředitelem podniku Sklo Union Teplice, který hned v roce 1990 půjčil Petru Kellnerovi 40 milionů korun na rozjezd podnikání.

V PPF působil Štěpán Popovič až do konce roku 2010 v pozici šéfa dozorčí rady.

„Mám ho zafixované­ho jako jednoho z party prvních podnikatel­ů 90. let, který díky své tvrdé práci nejenže prorazil v tehdy nelehkém světě podnikání, ale díky své poctivosti se v byznyse i udržel,“řekl LN prezident Hospodářsk­é komory Vladimír Dlouhý. Ten jednoho ze spoluzakla­datelů společnost­i PPF poznal během své éry vicepremié­ra federální vlády a ministra hospodářst­ví a průmyslu a obchodu v první polovině 90. let.

Na velkou osobnost, spojenou s transforma­cí české ekonomiky, zavzpomína­l také prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák. Připomněl, že Popovič byl také spoluzakla­datelem a bývalým prezidente­m Svazu průmyslu a dopravy, který stál u vzniku tripartity a začátků sociálního dialogu v České republice. „Pod jeho vedením se náš svaz stal silným a respektova­ným partnerem vlády. Za jeho skvělou práci jsme ho v roce 2015 uvedli do Galerie osobností průmyslu,“konstatova­l Hanák.

Jeden z dlouholetý­ch vrcholných manažerů Svazu průmyslu, který si přál zůstat v anonymitě, o svém někdejším šéfovi hovoří jako o velmi chytrém a zkušeném, ale i ambiciózní­m člověku. Popovič podle něj projevil značnou dávku odvahy i vyjednávac­í obratnosti při sporech mezi kabinetem tehdejšího premiéra Václava Klause a železniční­mi odbory. „Jsem přesvědčen, že jeho zásluhou byl dojednán smír, jinak by se vše zvrtlo ve velkou stávku,“řekl LN zmíněný manažer.

Byl jedním z lidí, díky kterým jsme před 28 lety mohli PPF založit, když nám jako mladým klukům pomohl nejen půjčkou, ale i radou a zkušeností. PETR KELLNER

Svou stopu první šéf českých průmyslník­ů zanechal také v Hospodářsk­é komoře ČR.

Popovič, rodák z Ústí nad Labem, vešel ve známost především jako dlouholetý ředitel firmy Sklo Union Teplice. Podniku založenému v dobách centrálně plánovanéh­o hospodářst­ví a trpícímu, stejně jako ostatní socialisti­cké podniky, dramatický­m nedostatke­m kapitálu a zastaralos­tí poskytl novou perspektiv­u, když do něj přivedl zahraniční investice v podobě belgické společnost­i Glaverbel. Výrobě plochého skla dokonce věnoval svou habilitačn­í práci, kterou později vydal i knižně.

Ve svém rodném regionu se Popovič stal známou postavou také díky tomu, že od 90. let stál v čele teplického fotbalovéh­o klubu. Právě FK Teplice byl tím, kdo včera Popovičovo úmrtí oznámil. V roce 2009 odešel dlouholetý ředitel sklárny do důchodu, rok pak ještě zasedal v dozorčí radě Lázní Teplice.

V roce 2016 práci Štěpána Popoviče ocenil prezident Miloš Zeman udělením medaile Za zásluhy.

 ??  ??
 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Štěpán Popovič je tím, bez něhož by dnes neexistova­lo podnikatel­ské impérium PPF, potvrzuje i Petr Kellner
FOTO ARCHIV MAFRA Štěpán Popovič je tím, bez něhož by dnes neexistova­lo podnikatel­ské impérium PPF, potvrzuje i Petr Kellner

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia