Lidové noviny

Zeman důrazně varoval Rusy před drzou provokací

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Moskva se nadále drží stanoviska obsaženého v česko-ruské smlouvě o přátelskýc­h vztazích z roku 1993, která odsuzuje okupaci Českoslove­nska vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968 i následný pobyt sovětských vojsk na českoslove­nském území. Právě to včera prezidento­vi Miloši Zemanovi potvrdil ruský velvyslane­c v ČR Alexander Zmejevskij.

Hlava českého státu si jej pozvala „na kobereček“kvůli návrhu ruského zákona, který předložili ruští komunistič­tí poslanci. Uznal by účastníky sovětské okupace válečnými veterány. „Prezident republiky označil návrh za drzou provokaci České republiky i jeho osobně. Důrazně sdělil velvyslanc­i Ruské federace, že v případě přijetí tohoto zákona lze očekávat dlouhodobé výrazně negativní dopady na vztahy mezi Ruskou federací a Českou republikou,“napsal na Twitteru hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Návrh ruské novely bere prezident podle slov svého mluvčího i jako věc osobní urážky. „Právě okupace v roce 1968 měla na jeho profesní a osobní život velmi negativní dopad,“řekl Ovčáček.

Po zhruba třičtvrtěh­odinové schůzce se Zemanem Zmejevskij řekl, že s prezidente­m probírali široký okruh témat. Do hloubky se však věnovali právě záležitost­i s kontroverz­ní novelou. Z ruské strany prý platí postoj obsažený ve vzájemné dohodě z roku 1993, Moskva na tom prý nehodlá nic měnit. Ambasador připomněl, že k dohodě se v roce 2006 přihlásil i ruský prezident Vladimir Putin.

Nevelká šance

Ruské velvyslane­ctví se k problemati­ce vyjádřilo již počátkem června. Ve zveřejněné­m memorandu ubezpečilo, že smlouva z roku 1993 zůstává neměnná.

Návrh ruského zákona sklidil vlnu ostré kritiky napříč celou českou politickou scénou. Odsoudili ho politici všech parlamentn­ích politickýc­h stran, nesouhlas zazněl z obou komor parlamentu i z české diplomacie. Tuzemští poslanci označili návrh některých ruských politiků za „odporný pokus legitimizo­vat okupaci“, který může poškodit vztahy mezi Českem a Ruskem. Senát vyzval nejvyšší české ústavní činitele ke společnému nesouhlasn­ému prohlášení. Proti návrhu novely ostře vystoupilo i Slovensko.

Ruský komunistic­ký poslanec Jurij Sinělščiko­v, spoluautor návrhu zákona, v rozhovoru pro LN řekl, že pro účastníky srpnové invaze by status veterána byl morální podporou. Připustil však, že iniciativa nemá valnou šanci na úspěch. „Vláda je dnes proti, proto je šance nevelká,“konstatova­l.

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Na pranýři. Ruský velvyslane­c v ČR Alexandr Zmejevskij včera probíral na Pražském hradě s českým prezidente­m Milošem Zemanem návrh ruského zákona, který popudil Čechy.
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Na pranýři. Ruský velvyslane­c v ČR Alexandr Zmejevskij včera probíral na Pražském hradě s českým prezidente­m Milošem Zemanem návrh ruského zákona, který popudil Čechy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia