Lidové noviny

Babiš: Jsme jako čtyři mušketýři

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA/BUDAPEŠŤ Premiéři zemí visegrádsk­é čtyřky se včera sjeli do Budapešti, aby se poradili, jaké kandidáty podpoří na klíčové funkce v EU, zejména na post šéfa Evropské komise. Neformální schůzku svolal předseda českého kabinetu Andrej Babiš (ANO).

Přestože ministeršt­í předsedové nevybrali konkrétníh­o kandidáta do čela eurovlády, není to podle Babiše problém. „Shodli jsme se na všem. To, že nemáme kandidáta na předsedu Komise, nevadí. Stejně na volbu budeme mít vliv. V4 je jednotná jako čtyři mušketýři,“řekl Babiš LN po schůzce s tím, že premiéři České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska pojedou příští týden na summit do Bruselu se společným cílem: „Chceme, aby v čele EK byl někdo, kdo odpovídá našim společným představám, na kterých jsme se dohodli.“„Padala konkrétní jména, padalo x jmen. Ale nebudu je říkat do médií,“dodal.

Také podle mluvčího maďarského premiéra Viktora Orbána budou země V4 na unijním summitu vystupovat se „společným stanoviske­m“ohledně obsazení klíčových postů. Podpoří kandidáty, kteří tento region berou vážně a podporují jeho zájmy, řekl podle agentury Reuters jeho mluvčí.

Šéfové čtyřky diskutoval­i i o Severní Makedonii, podpořili zahájení rozhovorů o jejím vstupu do EU, protože splnila všechny podmínky. Babiš se tento týden sešel v Severní Makedonii se svým protějškem Zoranem Zaevem.

Premiéři probírali i blížící se české předsednic­tví Visegrádu, které začne 1. července. „Chceme být aktivní a organizova­t setkání V4 plus některé státy i regiony,“řekl Babiš.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia