Lidové noviny

„Lego-reaktor“místo uhlí

-

Každá zmínka o radioaktiv­ním palivu poblíž něčích domovů vyvolá zásadní odpor, jak dokládá debata o zbudování úložiště vyhořelých článků: roky se vrací pořád na začátek a kupí se obce, jež se vyzbrojují odmítavým referendem. Ne že by to ve zbytku Evropy bylo zásadně jiné; zatím jediná země, která má hotové úložiště, je Finsko.

Nicméně v chladu a tmě chce žít málokdo, takže stát spolu s kraji musejí relativně rychle rozhodnout, čím se uhlí nahradí. Podle zmocněnce Míla i dosavadníc­h stanovisek ministerst­va průmyslu atom nemá v tak velkém měřítku, jaké je třeba, alternativ­u. Na to, aby se novým uhlím staly v plné míře obnoviteln­é zdroje, tu podle vládních expertů nefouká dost větru, řekami neprotéká dost vody a není dost slunečných dnů.

V případě náhrady plynem zase bliká strategick­á kontrolka, protože by to znamenalo posílení české závislosti na dodávkách z Ruska.

Všichni velcí hráči již na malých reaktorech pracují – Američané, Rusové, Číňani či Britové. Třeba čínský prototyp se chladí plynem: to by odbouralo i potíž, že atomová elektrárna musí stát poblíž vodního zdroje, protože potřebuje mnoho vody, aby se nepřehřála.

„Menší bloky jsou pro naši soustavu výrazně vhodnější, navíc jsou lepší pro spolupráci s obnoviteln­ými zdroji,“říká Míl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia