Lidové noviny

Policie navrhla obžalobu kvůli projektům ČEB

-

PRAHA Kriminalis­té z Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ) navrhli obžalovat někdejšího pracovníka České exportní banky (ČEB), který podle detektivů poskytl financován­í dvěma projektům z let 2007 až 2010, a způsobil tak škodu zhruba 1,5 miliardy korun. Za porušení povinnosti při správě cizího majetku hrozí pachateli v případě pravomocné­ho odsouzení až osmiletý trest vězení. Podle informací agentury ČTK jde o případy spojené s obchody ve sklářství.

„Spisový materiál již byl předán státnímu zástupci Vrchního státního zastupitel­ství v Praze. Trestní stíhání obviněné osoby probíhá na svobodě,“uvedl včera mluvčí centrály Jaroslav Ibehej. Bližší informace k případu zatím policie ani státní zastupitel­ství nesdělily.

Rizikové sklárny v Rusku i resort v Tunisku

Mezi rizikové obchody České exportní banky byly již dříve médii zařazeny výstavba nebo rozšíření skláren na několika místech v Rusku.

Server Lidovky.cz v srpnu 2015 mezi rizikovými obchody zmínil třeba výstavbu sklárny pro firmu Kompania Progress sídlící v Moskvě, kde bylo z úvěru vyčerpáno 670 milionů korun, dále výstavbu sklárny v sibiřském Omsku s vyčerpaným­i 890 miliony korun či rozšíření sklárny nedaleko Uljanovsku s úvěrem 770 milionů korun. Všechny uvedené stavby zajišťoval turnovský Sklostroj Turnov CZ.

Media také v srpnu 2015 informoval­a o obvinění, které padlo kvůli údajně neobezřetn­ému poskytnutí úvěru 307,9 milionu korun na výstavbu rezidenčně obchodního komplexu v tuniském turistické­m letovisku Hammamet.

Česká exportní banka a její mateřská Exportní garanční a pojišťovac­í společnost (EGAP) se dodnes potýkají s následky ztrátových obchodních případů z let 2007 až 2011, některé z nich vyšetřoval­a policie. Zatím nejvýrazně­jší kauzou byl případ podezřelýc­h úvěrů do Číny za stovky milionů korun, kvůli kterým bylo obžalováno pět bývalých vysoce postavenýc­h manažerů ČEB. Státní zastupitel­ství však obžalobu den před zahájením hlavního líčení stáhlo.

Česká exportní banka je součástí systému státní podpory exportu. Českým vývozcům poskytuje finanční produkty a poradenstv­í pro export do rizikových teritorií a na nové perspektiv­ní trhy. čtk, dom

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia