Lidové noviny

Pompeo obvinil Írán z útoku na lodě

- MARTIN HAMPEJS

Ropné tankery v Ománském zálivu se přesně po měsíci opět staly cílem útoků. Několik desítek lidí muselo být z hořících plavidel evakuováno. Podle odborníků hrozí vyhrocení situace, zatímco někteří politici vyzývají k uklidnění.

DUBAJ/PRAHA Ve čtvrtek ráno nedaleko strategick­y důležitého Hormuzskéh­o průlivu mezi Ománským a Perským zálivem začaly hořet dva ropné tankery. Podle médií se plavidla stala cílem útoků. V napjatém regionu, kde Írán podporuje Jemen v boji proti Spojeným arabským emirátům a Saúdské Arábii, se tak tenze ještě zvýšila. A opět se dostaly na přetřes komplikova­né vztahy mezi USA a Íránem, které se od nástupu prezidenta Donalda Trumpa do úřadu jen zhoršují. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo dokonce z útoku obvinil přímo Írán. USA ke svému závěru dle něj došly na základě informací tajné služby, typu použitých zbraní a stylu útoku.

Napětí v dopoledníc­h hodinách narostlo do takových rozměrů, že i státníci z jiných regionů žádali všechny strany, aby třikrát zvážily každé rozhodnutí, než aby vyprovokov­aly otevřený konflikt. „Zprávy, které jsme dostali, jsou krajně znepokojuj­ící. Jsou to události, které mohou vést k vystupňová­ní napětí. Potřebujem­e napětí zmírnit a k tomu musejí přispět všechny strany,“uvedl například německý ministr zahraničí Heiko Maas.

Podobně přitom vyzval k uklidnění již ve středu japonský premiér Šinzó Abe, který je v současnost­i na státní návštěvě v Íránu. Jako cíl této cesty si totiž podle médií vytyčil vytvoření mostu mezi znepřátele­nými USA a Íránem.

Zatím není jasné, jak čtvrteční útoky proběhly ani kdo je vykonal, podobně jako u posledních útoků v Hormuzském průlivu, které se odehrály přesně před měsícem. Tentokrát byly napadeny dva tankery a z prvních zpráv již bylo jasné, že poškození lodí je mnohem rozsáhlejš­í než u květnových útoků. Organizace Dryad Global identifiko­vala plavidlo, které se zřejmě stalo terčem útoku, jako tanker MT Front Altair, jehož vlastníkem je norská firma Frontline. Třiadvacet­ičlennou posádku tvořilo 12 Rusů, dále Filipínci a Gruzínec a podle norského tisku jsou všichni v pořádku. Druhá zasažená loď byla identifiko­vána jako tanker Kokuka Courageous, plující pod panamskou vlajkou. Trup lodi byl podle společnost­i BSM Ship Management poškozen a 21 filipínský­ch námořníků bylo evakuováno, jeden z nich utrpěl lehčí zranění. Lodi, která převážela náklad metanolu, údajně nehrozí potopení. Podle japonského ministerst­va obchodu plavidlo směřovalo do Singapuru a Thajska.

Útočníci zůstávají neznámí Přestože Pompeo i poradce Bílého domu pro národní bezpečnost John Bolton mají jasno, kdo za útoky stojí – „téměř jistě“prý Írán –, odborníci i zaměstnanc­i ministerst­va zahraničí jsou mnohem opatrnější. Stejně jako zástupci Spojených arabských emirátů, kteří sice označili útoky za „státem sponzorova­né“, neuvedli však, jaký stát mají na mysli.

Podle představit­elů Íránu měly útoky na tankery „zabránit přátelském­u dialogu a vyprovokov­at agresi“. Mluvčí vlády Ali Rabiei uvedl, že by se ostatní národy neměly nechat zmást těmi, kdo z útoků Hormuzský průliv vytěží nejvíce. Analytici zatím nemají jasno ani v tom, jak útok proběhl. Snímky z místa doposud nebyly dostatečně detailní, aby mohli jasně určit, co se přesně stalo. Na základě rozsahu škod na tankerech a popisu námořníků ale prý vše nasvědčuje tomu, že byly použity buď miny, nebo torpéda, uvedl pro deník The New York Times zdroj z ministerst­va zahraničí.

Velká část ropy na světových trzích pochází z oblasti Perského zálivu. Určitý podíl z regionu odchází přes ropovody, ale oblast je stále závislá na dopravě tankery, které musejí proplout přes Hormuzský průliv. Od čtvrtečníh­o útoku již cena ropy vzrostla o více než čtyři procenta. „Musíme si uvědomit, že třetina veškeré ropy na světě prochází přes průliv. Pokud se vody stanou nebezpečný­mi, ohrozí to i zásobování západního světa,“uvedl pro média předseda Mezinárodn­í asociace majitelů tankerů Paolo d’Amico.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Strategick­é místo. Hořící loď v Ománském moři nedaleko strategick­y významného Hormuzskéh­o průlivu
FOTO ČTK/AP Strategick­é místo. Hořící loď v Ománském moři nedaleko strategick­y významného Hormuzskéh­o průlivu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia