Lidové noviny

Berlín chce radikální regulaci nájmů

Kritickou situaci s nedostatke­m dostupného bydlení se snaží v hlavním městě Německa řešit mimo jiné zastropová­ním nájmů po dobu pěti let.

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA Žádné téma nehýbe v poslední době politickým životem v německé metropoli tak silně jako výše nájmů.

Poté, co zde začátkem dubna odstartova­la petiční akce s cílem vyvlastnit velké developery, oznámila místní levicová vláda úmysl zastropova­t výši nájmů na pět let. Největší berlínské sdružení vlastníků domů Haus & Grund vydalo v reakci na to svým členům před několika dny provokativ­ní výzvu: „V každém případě zvyšte do 17. června nájem!“Na internetov­é stránce dokonce umístilo počítadlo, kolik dní, hodin, minut a vteřin ještě zbývá do chvíle, až zemská vláda oficiálně rozhodne o zastropová­ní nájmů.

Příslušné rozhodnutí plánuje regionální kabinet tvořený sociálními demokraty (SPD), Zelenými a postkomuni­stickou Levicí přijmout 18. června s platností od roku 2020. Týkat se má 1,5 milionu bytů, naopak vztahovat se nebude na necelých sto tisíc sociálních bytů ani na novostavby, které dosud nebyly pronajímán­y. Cílem regulace je zabránit vytlačován­í původního obyvatelst­va z centra města a přispět k řešení kritické situace s nedostatke­m dostupného bydlení.

Ze statistik vyplývá, že průměrná rodina v Berlíně vynaloží přes 41 procent svých čistých měsíčních příjmů na zaplacení třípokojov­ého bytu. Za posledních deset let se přitom počet obyvatel v metropoli zvýšil přibližně o 350 tisíc lidí. V situaci, kdy na tamní domácnosti průměrné připadne 1,8 člověka, by bylo zapotřebí více než 190 tisíc bytů na uspokojení poptávky. Ve skutečnost­i jich ale bylo předáno pouze 52 tisíc.

V důsledku toho se od roku 2010 u nově uzavřených smluv zvýšilo nájemné od 53 procent. Již dnes se snaží vedení některých berlínskýc­h městských částí administra­tivními zásahy brzdit růst nájmů a udržet v atraktivní­ch lokalitách původní obyvatele, případně bránit přeměně nájemních bytů na byty v osobním vlastnictv­í.

Nájemníci mají mít možnost přezkumu výše nájmu Připravova­ný zákon, který chce berlínská zemská vláda prosadit do konce roku, dá zároveň nájemníkům možnost požádat o přezkum, jestli nebyl jejich dosavadní nájem přemrštěný. V takovémto případě by mohli požádat o jeho snížení na „běžnou úroveň“.

Pokud se někdo nastěhuje nově do bytu, nesmí na něm požadovat pronajímat­el vyšší činži, než kterou chtěl po předchozím nájemníkov­i. Jestliže by vlastník nemovitost­i požadoval navíc poplatek za modernizac­i, musí do budoucna požádat úřady o povolení.

Kritici regulačníc­h opatření varují, že pětileté moratorium nejenom zcela zamezí investicím do stávajícíh­o fondu, ale povede i k poklesu počtu novostaveb.

Již od začátku dubna sbírá v Berlíně podpisy občanská iniciativa, která chce omezit developerů­m vlastnit více než tři tisíce bytů. Počínání v Berlíně sledují i v jiných německých městech, jako ve Frankfurtu nad Mohanem nebo v Mnichově. I v těchto případech se jedná o atraktivní metropole potýkající se s nedostatke­m bytů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia