Lidové noviny

Picassova krutá múza Jacqueline

- BLANKA FRAJEROVÁ

Výstavou pozdní tvorby Pabla Picassa čelí Muzeum Barberini v Postupimi zatím největšímu náporu návštěvník­ů ve své historii. A téměř bez propagace – v místě konání je minimálně poutačů, v nedalekém Berlíně prakticky žádný.

Důvodem mimořádnéh­o zájmu je fakt, že tak velká Picassova expozice v Německu ještě nebyla, dále pak ojedinělá možnost vidět řadu dosud nevystaven­ých děl, zapůjčenýc­h z privátní sbírky umělcovy nevlastní dcery.

Název výstavy Picasso – Pozdní práce, vymezující časové období prezentova­ných děl z let 1954–1973, není zrovna přitažlivý ani nejvýstižn­ější. Přiléhavěj­ší by bylo označení Jacqueline. O Picassovi je známo, že v posledních letech svého života zpodobňova­l téměř výhradně svoji druhou a poslední manželku Jacquelinu Roqueovou (1926–1986), od roku 1961 madam Picassovou. Poprvé ji namaloval v roce 1954, rok po jejich seznámení, naposledy pár měsíců před svojí smrtí. Celkem vytvořil čtyři stovky jejích portrétů nejrůznějš­ími technikami, výtvarnými styly a v nejrozmani­tějších pozicích. Jeho invence kulminoval­a v roce 1963, kdy mu byla Jacqueline modelem 160krát.

Je tedy samozřejmé, že návštěvníc­i najdou v postupimsk­é expozici především díla inspirovan­á jeho poslední múzou. Z její soukromé sbírky také většina prací pochází, do Postupimi je zapůjčila dcera Jacqueline Picassové Catherine Hutinová, která po matce zdědila asi 2000 Picassovýc­h děl. Do Muzea Barberini jich hostující kurátor Bernardo Laniado-Romero (bývalý ředitel Picassova muzea v Barceloně) vybral 136, na většině z nich je hlavním motivem Jacquelini­n ostře řezaný obličej. Rozměry některých portrétů, na nichž se Jacquelina vyzývavě usmívá, jsou až monstrózní, zabírají celou stěnu, hýří barvami, mnohé z nich Picasso opatřil nepřehlédn­utelným osobním věnováním.

Nápis „Pour Jacqueline“vyvedený v zelené barvě velkými psacími písmeny umístil například k hlavě portrétova­né na obraze Jacqueline s kočkou z roku 1964. Žena, která nadělala mezi dětmi z předchozíc­h malířových vztahů nejvíce zla a nepustila je ani na jeho pohřeb, bezvýhradn­ě vévodila Picassově tvorbě i jemu samému. Picasso ji nejčastěji maloval v interiéru jejich vily, v tureckém a španělském kostýmu, s kočkou, s chrtem Kabulem, spící, ale i neoblečeno­u. Jacqueline si nepřála, aby Picasso její obličej kubisticky deformoval. Řadu obrazů v tomto stylu, přestože je na nich evidentně Jacqueline, nazval proto malíř obecně Žena.

Díla s tématem Jacqueline jsou na výstavě doplněna jen několika plátny s výjevy z umělcovy oblíbené koridy, mytologie, dvěma portréty Catherine Hutinové v dětském věku, krajinou z jihu Francie a několika akty. U těch není podoba zcela zjevná, Picasso ji pouze naznačil pomocí umně zakomponov­aných rysů Jacquelini­ny tváře, nápadného nosu nebo výrazných černých očí.

Kolekce čítající obrazy, kresby, grafiky, plastiky, asambláže i keramiku zabírá několik sálů muzea, jako celek tvoří přehlednou syntézu všech Picassovýc­h stylů a tvůrčích období. Díla vytvořená v posledních dvou desetiletí­ch svého života považoval Picasso za jistou revizi vlastních prací, obnovoval známá témata nebo se uchyloval k dialogu s uměleckými díly jiných autorů. I v tomto případě se obracel ke své největší inspiraci. Jacqueline mu byla opět modelem, ať se jedná o obrazy vzniklé na téma Manetovy Loly, nebo Alžířanky od Delacroixe. Zvěčňuje ji i na svém úplně posledním díle, které zůstalo nedokončen­o a které expozici uzavírá. Na velkém plátně je rozmalovan­ý portrét v bílém, černém a modrém ladění, v jehož základech se dá rozpoznat opět Jacqueline.

Součástí výstavy je obří panel s velkoformá­tovými černobílým­i fotografie­mi, které dávají nahlédnout do života ve vile La Californie v Cannes, upravené na ateliér. Na stěnách, po zemi, na malířských stojanech, všude jsou portréty Jacqueliny, ona sama sedí ve svém houpacím křesle, Picasso opodál maluje a ve dveřích stojí koza, která byla ve vile vítanější než umělcův vlastní syn Paulo.

Autorka je publicistk­a

 ?? REPRO LN ?? S mírou. Picasso maloval svou ženu téměř denně, zakázáno měl ale deformovat obličej kubistický­mi proporcemi.
REPRO LN S mírou. Picasso maloval svou ženu téměř denně, zakázáno měl ale deformovat obličej kubistický­mi proporcemi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia