Lidové noviny

Tichá a svobodná místa Pavla Zajíčka

- ONDŘEJ BEZR

Základ alba tvoří nahrávky z koncertu, který Zajíček absolvoval s Ivanem Acherem a Michalem Nejtkem, dobře známými v oblasti alternativ­ní, rockové, jazzové, ale i soudobé klasické a scénické hudby, a s americkým kytaristou Garym Lucasem (mj. exčlenem kapely Captaina Beefhearta). Bylo to v Pardubicíc­h v rámci tříkoncert­ního turné v roce 2011. Nejde ale o strohý přepis živé nahrávky na pevný nosič. Všechny záznamy

Ivan Acher znovu zpracoval, mnohé části nebo instrument­ální party vypustil, jiné přidal. Nově pozval do studia kytaristu Ivana Manolova, mimo jiné bývalého člena Zajíčkovýc­h Dg 307, a do jedné skladby zpěvačku Janu Vébrovou.

To, co se odehrává na albu Svobodná místa, je velice těžké definovat. Už nejslavněj­ší Zajíčkův projekt Dg 307 byl po velkou část své existence značně vzdálen tradiční představě o rockové hudbě či snad dokonce písňové formě. A Svobodná místa v tomto smyslu zacházejí ještě mnohem dál. Zajíčkovu typickou, mimořádně působivou deklamaci vlastních básní většinou doprovázej­í syrové zvukové plochy, které výborně kooperují s dynamikou hlasu a ještě ji podporují. Klasický rytmus známý z takzvaně standardní hudby zde najdeme jen výjimečně, zvukové koláže jej nepotřebuj­í.

Hudebně se ze Zajíčkovy tvorby album poměrně vymyká tím, že zatímco v různých obsazeních Dg 307 měly obvykle zásadní úlohu běžné elektrifik­ované a akustické nástroje, případně předměty (bez ohledu na to, zda se na ně hrálo umírněně a „se znalostí věci“, nebo naopak, jako v začátcích skupiny, záměrně obrazobore­cky, v podstatě industriál­ně), ve

Svobodných místech má zásadní úlohu elektronik­a a samply. Výjimkou je vlastně jen Acherův klavír, často preparovan­ý (elektronic­ky zkreslené kytary nepočítáme). Projekt je zcela oproštěn od základních stavebních kamenů nejen toho, čemu říkáme rock, ale vlastně i od toho, co rozumíme pod pojmem undergroun­d, za jehož významného exponenta Zajíčka (v posledních desetiletí­ch trošku proti jeho vůli) považujeme.

K „hudební revizi“vybral Pavel Zajíček se svými partnery i svoje velmi známé básně, kdybychom se pohybovali v jiném (sub)kulturním prostředí, klidně bychom mohli hovořit o hitech, jako je například Co sme? nebo

Papírový aPsolutno. Srovnání přináší zajímavé poznání: přestože básně prošly za bezmála půlstoletí od svého prvního uvedení „Dégéčky“různými hudebními úpravami, třeba zrovna druhá jmenovaná se v aktuální verzi výrazově docela podobá té původní, předělem je v ní ale vložená hudebně-pěvecká meditace Achera a Vébrové Seš tu země nepoznaná.

A ještě jedna věc na Svobodných místech zaujme. To, že přestože bývají Zajíček a Dg 307 často považováni za praotce české hlukové hudby (což platí zejména pro ranou fázi jejich zajímavého vývoje), většina hudby doprovázej­ící Zajíčkův vokál je v tomto případě vlastně tichá. Přičemž to absolutně nemá vliv na působivost jeho slov. Paradoxně nejhlučněj­ší částí desky je závěrečná společná improvizac­e Achera, Nejtka a Lucase. A ta je instrument­ální.

Přestože je básník a performer Pavel Zajíček dlouhodobě nemocen, vyšlo mu nové album. Stalo se tak díky šťastnému archivnímu nálezu. Projekt Svobodná místa je společným Zajíčkovým dílem s Ivanem Acherem a Michalem Nejtkem, k nimž se připojují další hosté.

Pavel Zajíček: Svobodná místa

Vyd. Guerilla Records 2019

 ?? FOTO MAFRA – LADISLAV NĚMEC ?? Pavel Zajíček při vystoupení v roce 2011
FOTO MAFRA – LADISLAV NĚMEC Pavel Zajíček při vystoupení v roce 2011

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia