Lidové noviny

Čmárat na duny zakázáno!

V turisticky oblíbených destinacíc­h stoupá odpor k turistům. Jak asi bude vypadat cestování za další dekádu?

- KRISTINA ŽANTOVSKÁ publicistk­a a dramaturgy­ně

Letní sezona se rozbíhá, stěhování turistický­ch národů začíná. Levné nízkonákla­dové lety i Airbnb umožňují stále většímu počtu lidí vyrazit kamkoli a pořádně si to užít. Příliv peněz do místních pokladen je žádaná věc, ale stále rostoucí množství lidí prahnoucíc­h po zážitcích na jednom místě nutí místní autority k odvetným akcím. Mnohá evropská města zavádějí turistické taxy, Amsterodam, Benátky, Edinburgh, Řím, a doufají, že tím odradí jednodenní návštěvník­y, poskakujíc­í jak kobylky po Evropě z města do města.

Barcelonu například navštíví ročně třicet milionů lidí, přičemž v ní žije 1,6 milionu, do historické části Benátek o padesáti tisících obyvatel jich přijede dvacet milionů. Na konci května se zavřel Louvre, protože se podle zaměstnanc­ů „dusil“turisty. Sály s Monou Lisou nebo Venuší Mélskou byly narvané k prasknutí. Fotografie mnohahlavé­ho davu se zdviženými telefony a foťáky před da Vinciho obrazem opravdu děsí.

Demokratiz­ace turismu

Během 19. století bylo cestování výsadou pouze „šlechty a vzdělaných profesioná­lů“, kteří tím demonstrov­ali svou třídní příslušnos­t a status a s nimi spojenou moc, peníze a volný čas. Teprve ve 40. letech 19. století se začal komerčně rozvíjet masový turismus spolu s tím, jak rostla střední třída.

S „demokratiz­ací turismu“jsou spojená zajímavá čísla. Zatímco v roce 1960 cestovalo po světě bezmála sedmdesát milionů lidí, dnes jich je kolem 1,4 miliardy. A „čínská čísla“jsou ještě opulentněj­ší. Z Číny v roce 2000 vycestoval­o deset a půl milionu lidí, v loňském roce se jich odhaduje již na sto padesát šest milionů. Ostatně to vidíme i v Praze.

Přemnožení turistů je fenoménem globalizac­e a pozdního kapitalism­u a největším problémem s tím spojeným je vandalizac­e prostředí.

Například v japonské prefektuře Tottori zaznamenal­i v poslední dekádě na tři tisíce tři sta „pískových graffiti“. Šestnáct kilometrů dlouhé pásmo přímořskýc­h dun se vytvářelo tisíce let z písku nedaleké řeky, kterou oceán smýval a mořské proudy znovu písek vymývaly. Duny neustále mění tvar a v některých místech dosahují výšky až 50 metrů.

Kvůli instagramo­vé fotce jsou zahraniční turisté ochotni v dunách zanechat všelijaké pitomoučké vzkazy, jako například Happy Birthday, Natalie. Místní autority nařídily páru, který tam dvacet pět metrů dlouhý vzkaz vydloubal, ho zase do písku pěkně zamést. Už v roce 2008 bylo zavedeno nařízení, kterým se porušení zákazu zasahovat jakkoli do přírodní scenérie pokutuje padesáti tisíci jeny, což je asi deset tisíc korun, ale nemělo příliš velký efekt. Rozhodnutí informovat turisty tabulemi v angličtině, čínštině a korejštině je dalším pokusem. S likvidací podobných zásahů do jedinečnéh­o přírodního prostředí pomáhají místním úřadům i dobrovolní­ci.

A Japonsko má ještě další specifika. V prastarém a kdysi hlavním městě Japonska Kamakuře, nedaleko Tokia v prefektuře Kanagawa, které denně přiláká až šedesát tisíc návštěvník­ů, majitelé obchodů podél ulice Komachi-dori žádají nápisy turisty, aby nejedli při chůzi na veřejnosti. Jednak je to v Japonsku považováno za nepřístojn­é a navíc to má dost často za následek odhazování odpadků, nepořádek na ulicích a někdy i úrazy způsobené dřevěnými špízovými jehlicemi!

Po světě vzrůstá odpor vůči turistům, místní lidé se brání, turismus je údajně vytlačuje z trhu a rozhodně z historický­ch center měst. Odpor mívá až rasistické podtexty. Stále častěji se objevuje paradoxně otázka: Co udělat pro to, abychom byli méně žádanými? Cestou, jak něco aspoň trochu změnit, je odklánět turisty i do regionů a menších, ale historicky cenných měst a míst mimo hlavní a příliš dlouho zatížené destinace a atrakce.

Ale i takzvané „ráje“už jsou dnes povětšinou ztracené. Tam, kde kdysi byl jenom lokální život se svými jedinečným­i projevy, se dnes nabízejí komodity, které tzv. většinový turista žádá. Svým způsobem se taková turistická místa sobě podobají, jen pozadí na fotografií­ch se proměňuje.

Stále častěji se objevuje paradoxně otázka: Co udělat pro to, abychom byli méně žádanými?

Influenceř­i na cestách

Masový turismus v téhle podobě je nová věc. Je záležitost­í médií, sociálních sítí a v poslední době zejména Instagramu, jenž má každý měsíc na osm set milionů aktivních uživatelů. Mnozí z nich tam nacházejí a sdílejí právě nápady na cestování. Stali se z nich „influenceř­i“. Tito „ovlivňovač­i“objíždějí nejluxusně­jší hotely v nejžádaněj­ších destinacíc­h a za bezplatný několikade­nní pobyt se vším všudy nabízejí fotky, které rozešlou svým „sdílečům“. Jejich nárůst je tak obrovský, že už z nich manažerům hotelů vstávají vlasy na hlavě a v některých hotelích, jako například v jednom luxusním v Dublinu, mají všichni blogeři vstup zakázán.

Klišé rčení „pokrok nezastavíš“tady bohužel dost sedí. Jak bude cestování za dekádu vypadat, si asi málokdo troufne odhadnout.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Happy Birthday, Natalie a jiné vzkazy dnes hyzdí přímořské duny v japonské prefektuře Tottori, jež se zde tvořily tisíce let
FOTO PROFIMEDIA Happy Birthday, Natalie a jiné vzkazy dnes hyzdí přímořské duny v japonské prefektuře Tottori, jež se zde tvořily tisíce let
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia