Lidové noviny

Jak pokračuje otáčení Rubikovou kostkou

-

Před čtrnácti dny jsme na stránkách LN přirovnali výběr unijních postů k sestavován­í Rubikovy kostky. Je tu myšlenka spitzenkan­didátů, kterých se některé země jako Německo nevzdávají. Jsou tu zájmy zemí a regionální­ch uskupení, jsou tu zájmy frakcí Evropského parlamentu. A v rámci toho všeho se musí doladit multilater­ální kompromis na tom všem. Pak je ve hře genderová rovnováha, to, co kdo měl, či neměl v minulém období, o co kdo má, či nemá zájem, a v neposlední řadě v celé kalkulaci poněkud překáží Británie, o níž nevíme, jak dlouho se v EU vlastně ještě hodlá zdržet a zda se chce podílet na mocenské kalkulaci.

Co se hledání shody či dohody v rámci V4 týče, jsou tu nějaké společné zájmy ve věci prohlubová­ní jednotného trhu, ve víceletém finančním rámci, v migrační tematice a podobně, podobná rétorika v názoru na to, jak radikálně

bojovat s klimaticko­u změnou. Jenže stejně důležité jsou rozdíly.

Vezměme si třeba Slováky. Jsou členy eurozóny a musejí se v rámci hledání kompromisů zajímat o to, kdo bude předsedou Evropské centrální banky (ECB), což zase vůbec nezajímá ostatní země V4. A i kdyby je to zajímalo, nemají do toho co mluvit. Zároveň chce Slovensko vždy být v evropském jádru – spolu s Německem a Francií –, proto možná bude chtít počkat, na čem se ono jádro dohodne.

Slováci mají tradičně kandidáty na různé funkce, objevují se jména jako místopředs­eda EK Maroš Šefčovič nebo ministr zahraničí Miroslav Lajčák. Slováci se sice mohou tvářit, že chtějí předsedu Evropské komise (EK) nebo to nějak zobchodova­t, ale ve skutečnost­i je maximem toho, co by mohli získat, post vysokého představit­ele EU pro zahraniční politiku. Jenomže k tomu by potřeboval­i širší podporu než V4, tedy například celé východní křídlo EU. Vzdělání obou slovenskýc­h kandidátů z moskevskéh­o MGIMO v dobách SSSR ovšem nemusí třeba pobaltským uším znít zrovna libozvučně.

Zdaleka ne na všem se V4 neshodne ve věci zahraniční politiky. Třeba Poláci jsou ostře protiruští – a Maďaři přesně naopak. Poláci pomáhají Ukrajině, ale maďarsko-ukrajinské vztahy jsou napjaté.

Harmonii brání i členství v různých frakcích v případě vládních stran V4. Slovenský Smer je v socialisti­cké frakci, která by ráda viděla Nizozemce Franse Timmermans­e na pozici předsedy EK nebo alespoň parlamentu. Hnutí ANO je v liberální ALDE, která finišuje společnou frakci s macronovci, maďarský Fidesz je v lidovecké frakci EPP (i když má pozastaven­é členství) a polská strana Právo a spravedlno­st (PiS) je ve frakci Konzervati­vců a reformistů – spolu s českou ODS a odcházejíc­ími britskými konzervati­vci.

V bruselskýc­h kuloárech se ovšem mluví o tom, že by PiS tuto frakci mohla opustit a vstoupit do EPP, jejím členem je přitom polská opoziční Občanská platforma. Pokud by se obě polské „znepřátele­né strany“snesly v jedné frakci, dosáhly by po brexitu a odchodu britských europoslan­ců socialisté i evropští lidovci v Evropském parlamentu opět na většinu, a to i bez ALDE či zelených. Otázkou však je, zda by si třeba v takovém Německu přáli, aby země V4 měly v EPP víc europoslan­ců než Německo. Pokud by PiS do EPP vstoupila, je možné, či dokonce pravděpodo­bné, že by polská opoziční Občanská platforma odešla a vstoupila do liberální ALDE. I o tom se v Bruselu jedná.

Pokud jde o předsedu Evropské rady (tedy řekněme schůze premiérů), je třeba brát v úvahu, že o tento post nemá Německo zájem: chce předsedu EK nebo předsedu ECB. Leckdo může na ten či onen post uvažovat o Angele Merkelové, ale německá kancléřka nyní musí zachraňova­t chřadnoucí preference CDU, a to doma, z pozice kancléřky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia