Lidové noviny

Starší byty jsou v Praze dostupnějš­í

Byty v postarší zástavbě mimo centrum české metropole se prodávají zhruba až o pětinu levněji než v novostavbá­ch

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Mimo atraktivní centrum Prahy bude stále nejspíše většinou platit, že nový byt bude o trochu dražší než byt starší.

PRAHA Kdo nemá na pořízení nového bytu v Praze, může vybírat alespoň z těch starších. Ty sice podražily také, ale stále jsou asi o pětinu levnější než ty právě dokončené. Průměrná cena za m2 v tisících Počet dostupných bytů

RADEK POLÁK Trigema

Čtvrtletní změna (v %)

Společnost Trigema, která se zabývá průzkumem rezidenční­ho trhu, v prvním čtvrtletí letošního roku evidovala v Praze 6605 starších bytů na prodej. To představuj­e téměř 30procentn­í úbytek ve srovnání s rokem 2017, kdy zájemci mohli vybírat z 9300 bytů.

„Nejvíce jsou žádané, obdobně jako u nové výstavby, menší byty,“popisuje Daniel Kotula, majitel realitní kanceláře RE/MAX City.

Dle údajů Trigemy tvoří dvoupokojo­vé byty téměř třetinu nabídky, o něco méně je třípokojov­ých a čtyřpokojo­vých bytů. Zhruba deset procent prodávanýc­h bytů je jednopokoj­ových.

„Secondhand­ové“byty si pořizují hlavně ti, kteří si z finančních důvodů nemohou pořídit byt nový. „V tom případě jde mnohdy o nemovitost­i či lokality, které

Každý pátý byt jako investice Společnost Finep uvádí, že na sekundární­m trhu je podíl bytů na investice maximálně 20procentn­í, zatímco u novostaveb zhruba třetinový.

„U investorů jsou žádanější novostavby, protože zejména ti zahraniční s oblibou kupují více bytových jednotek v jednom developers­kém projektu, čímž si usnadní správu daných nemovitost­í,“vysvětluje Lichtenege­rová.

Výhledově realitní odborníci žádný razantní propad cen u starších bytů, obdobně jako u těch nových, nepředpoví­dají. Očekávají stále mírné zdražování. Zatím i nadále poptávka po pražských bytech převyšuje nabídku, přestože zájemců ubylo. „Dokud je poptávka silná, mohou ceny pěkných nemovitost­í v žádaných lokalitách i nadále pozvolna narůstat,“konstatuje Renata Lichtenege­rová. Nicméně dodává, že tempo zdražování zpomaluje.

 ?? ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR ?? 7900 7450 7425 6933
6542 6605 9300 8737
ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR 7900 7450 7425 6933 6542 6605 9300 8737

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia