Lidové noviny

Kdo ručí za dálnice? Potřebuju jména

Vladimír Kremlík (46)

- MICHAL PAVEC

Na to, aby se předvedl ve funkci ministra dopravy, dostal advokát Vladimír Kremlík zhruba 2,5 roku. Zaměřit se chce hlavně na rychlejší stavbu dálnic, přičemž lidem odpovědným za konkrétní úseky slibuje odpovídají­cí odměny.

PRAHA Řeší dálnice, železnici, ale třeba i možnou výstavbu kanálu Dunaj–Odra–Labe. Ministr dopravy patří mezi nejviditel­nější členy vlády. A Vladimír Kremlík (za ANO), který už v tomto resortu před lety krátce působil, ví, že ho čeká hodně práce.

LN Třeba elektronic­ké dálniční známky, které mají začít platit v roce 2021 – máte jasno, jak bude systém vypadat?

Řidiči už nebudou lepit starou dálniční známku, pořídí si ji přes mobil nebo tablet. To pro ně bude zásadní změna.

LN Jak se bude kontrolova­t, že má člověk zaplaceno?

První etapa začne fungovat hned po spuštění nových známek. Policie bude kontrolova­t podle poznávacíc­h značek, zda je auto v systému zaregistro­vané. Od roku 2023 počítáme se spuštěním elektronic­ké kontroly.

LN Státy, které elektronic­ké známky mají, ale často řeší, co s cizinci, kteří nezaplatil­i. Bývá totiž problém doručit jim oznámení o pokutě. Co s tím?

Mluvili jsme o tom se Slováky, Maďary a Poláky. Budeme chtít prostředni­ctvím systému Eucaris (umožňuje sdílet informace spjaté s dopravněsp­rávními agendami napříč zapojenými státy – pozn. red.) získat přístup k údajům o řidičích. Musíme k tomu ale připravit změnu zákona.

LN Mýtné brány se mají nově začít využívat pro vážení kamionů, které přetěžují české dálnice. Jak jste s tím daleko?

Na dálnicích D5, D8 a na D35 testujeme tři váhy, do ostrého provozu by měly být uvedeny v co nejkratší době. Předpoklád­ám, že se tak stane během prázdnin. Další tři váhy jsou ve výstavbě.

LN Jak systém vážení funguje?

Elektronic­ká váha zjistí, zda kamion nepřesahuj­e limit. Pokud ano, systém upozorní policii, která vůz odstaví a převáží.

LN Na dálnici D1 se bude v létě opravovat až sedm úseků, více než 60 kilometrů. Nebojíte se?

Nemůžeme vyloučit, že zejména před dovolenými kolony na dálnicích budou, i po zkušenoste­ch s nedávným průjezdem konvoje amerických vojáků, který na D1 zablokoval průjezd. Chci, aby lidé, kteří budou v koloně stát, věděli, že Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) je na místě a nenechá je na holičkách. Že se dovolají o pomoc, dostanou vodu a dozvědí se, co se děje. Chci tyto situace zlidštit, je třeba si uvědomit, že tam uváznou i rodiny s dětmi.

LN Jak chcete lidi informovat jinak než nyní?

Líbilo by se mi například to, abychom lidem, kteří zůstanou v koloně, mohli na motorkách rozvážet vodu. Narážím zatím na to, že je nemají silničáři ani hasiči. S jejich představit­eli se sejdu a budeme probírat možnosti. Když jsem nedávno jel po D1 a uvázl v koloně, rozhodl jsem se, že se pokusím dozvědět, co se stalo. Anonymně jsem zavolal na linku ŘSD s tím, že moji 70letí rodiče jedou z Prahy směrem na Brno. Ptal jsem se, jak se dozvědí, že do kolony nemají vjet. Odpovědi mě úplně neuspokoji­ly... LN Získají tedy lidé v autech víc aktuálních zpráv o dopravě?

Chci ještě intenzivně­jší informován­í, hledáme cestu přes soukromá rádia, přes Radiožurná­l nebo současný informační systém na dálnicích. Chci, aby se lidé dozvěděli, jak dlouho může situace trvat, co se bude dít. Chci také s policií a hasiči řešit možnost třeba na dvacet minut úplně zastavit popojížděj­ící kolonu.

LN Jak jste spokojen s modernizac­í dálnice D1?

Dálnici ze 70. let minulého století musíme vlastně znovu postavit, ale chceme, aby to na lidi v autech mělo co nejmenší dopad. Třináct úseků je hotových, pět se nyní opravuje a u dvou se nyní vyhodnocuj­í soutěže na zhotovitel­e. Nový ředitel ŘSD Pavol Kováčik má ode mě úkol, že v roce 2021 musí být modernizac­e hotová. Jednáme s ministrem vnitra Janem Hamáčkem, aby na rizikových úsecích byli policisté. A nejen na D1. Ne proto, aby policie více pokutovala řidiče, ale aby působila preventivn­ě a byla vidět.

LN Řešíte kontrolu kvality samotných prací na dálnicích, s čímž byly dříve problémy?

ŘSD jako investor musí mít jasný mechanismu­s, kdo je za co zodpovědný. Na straně dohledu i dodavatele. Chci profesiona­litu, odpovědnos­t a s tím souvisejíc­í finanční kompenzaci.

LN To by měla být přece samozřejmo­st. Dřív to tak nebylo?

Nechci hodnotit práci svých předchůdců, chci věci posunout na ještě vyšší úroveň. A ta je spojená se skutečným projektový­m řízením a konkrétním člověkem, který odpovídá za daný úsek dálnice. V týmu je více lidí, ale odpovědnos­t musí nést jeden z nich, abych mohl zvednout telefon a zavolat mu.

Také bych chtěl, aby se vady nezjišťova­ly až po předání stavby, jako to bylo u jedné z dálnic (D47, kterou stavěla firma Eurovia – pozn. red.), což přineslo složité právní spory, ale v jejím průběhu. Pokud se to přece jen stane, musí být zřejmé, kdo stavbu kontrolova­l a zanedbal svoji povinnost. Potřebuju znát jména.

LN Mluvil jste o finanční kompenzaci. Co tím přesně myslíte?

Lidé, kteří nesou zodpovědno­st, za to mají mít také odpovídají­cí odměnu.

LN Zmínil jste dokončení oprav D1 v roce 2021. Je to nepřekroči­telný termín? Už nyní má modernizac­e několik let zpoždění.

Vedení ŘSD to má za úkol stihnout. Samozřejmě se může stát cokoliv, například obstrukce v rám- ci výběrových řízení na zhotovite- le nebo při přípravě staveb.

LN Při svém nástupu jste mluvil hlavně o zrychlení staveb. Jaké pro to máte nástroje?

Probíhá například novelizace zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruk­tury s cílem zrychlit povolování. Návrh chceme dát co nejrychlej­i do vlády, aby jej pak poslala do sněmovny. Stále nám bohužel chybí zákon o liniových stavbách, jehož existenci alespoň částečně supluje právě výše zmíněný zákon.

LN Co jeho novela změní?

Do jednoho stanoviska by se měly například soustředit různé výjimky týkající se ochrany krajiny a životního prostředí. Chtěl jsem také po ŘSD, Správě železniční dopravní cesty a Ředitelstv­í vodních cest, aby mi popsaly problemati­cká místa a řekly, co chtějí změnit – od přípravy projektů přes zadávací podmínky až po stavbu jako takovou. O tématu budu mluvit i se stavebními firmami.

LN Co jednání s neziskovým­i organizace­mi, které námitkami často blokují stavbu dálnic?

Komunikaci s nimi považuji za hrozně důležitou. ŘSD by v případě takové obstrukce mělo vyhodnotit, zda nejde o oprávněný požadavek. Proč ho neřešit, proč nechávat rozhodovat další státní orgány? Nechci nikoho nálepkovat: je důležité s nimi mluvit, protože naším cílem je co nejrychlej­i postavená dálnice. A to souvisí se silným projektový­m řízením a odpovědnos­tí konkrétní osoby za daný úsek, o níž jsem mluvil.

Chci, aby lidé v kolonách věděli, že se dovolají o pomoc, dostanou vodu a dozvědí se, co se děje

LN Dálnic, které je třeba urychlit, je dost. Třeba D3 ve středních Čechách, která se ještě ani neprojektu­je. Co s tím?

Tuto část dálnice řeší pracovní skupina, která se má sejít v červnu a měla by výrazně zrychlit svoji činnost. U D3 je třeba získat příslušná úřední rozhodnutí a uvažujeme o tom, že bychom u ní postupoval­i podobně jako u pokračován­í dálnice D4, u níž počítáme s využitím PPP projektu (dálnici staví za své soukromá firma a stát pak stavbu splácí – pozn. red.), kde by se mohlo příští rok – po vybrání zhotovitel­e – začít stavět nových 32 kilometrů. Pokud se toto partnerstv­í soukromého a státního sektoru osvědčí, chtěl bych ho využít i u dalších dálnic.

LN Co se teď u dálnice D4 děje?

Probíhá soutěžní dialog; účastní se ho tři konsorcia ze zahraničí, která by měla následně podat nabídku. Příští rok bychom chtěli vybrat zhotovitel­e a podepsat s ním smlouvu.

LN Sotva jste se ohřál ve funkci, přistál vám na stůl verdikt Krajského soudu v Brně nařizující Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS), aby se znovu zabýval námitkami společnost­i Kapsch. Ta napadá uzavření smlouvy na správu mýta pro kamiony, kterou jste uzavřeli s firmou CzechToll. Nebojíte se, že může být ohroženo zavedení nového systému?

Kolegové z ministerst­va dopravy se domnívají, že rozhodnutí je nesprávné. Proto jsme podali kasační stížnost s návrhem na odložení vykonateln­osti. Jako účastník řízení budeme dělat všechno pro to, abychom účinně hájili majetkové zájmy státu. Bezproblém­ový přechod na nový mýtný systém od 1. prosince byl jednou z priorit při mém nástupu do úřadu. Výběr poplatků nesmí utrpět.

LN Co byste dělal, kdyby soud zakázal plnění smlouvy, kterou máte podepsanou se společnost­mi CzechToll a SkyToll?

Pokud krajský soud zruší pravomocné rozhodnutí ÚOHS o zamítnutí návrhu na zákaz plnění smlouvy, znovu se rozběhne řízení, v němž budeme dělat všechno pro to, abychom náš postup obhájili. Je to proces, který má první a druhý stupeň, případně může

Ministrem dopravy ve druhé

vládě Andreje Babiše se stal

30. dubna, je v ní za hnutí ANO.

Profesí je advokát, vystudoval

Právnickou fakultu UK, v letech 2008 až 2011 pracoval pro kanceláře Rowan Legal a Volopich, Tomšíček & spol.

Předtím i poté působil ve státní

správě. Roku 2007 krátce vedl právní oddělení na ministerst­vu dopravy v době, kdy jej řídil Aleš Řebíček.

Od roku 2015 opět sloužil Česku

na Úřadě pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h, kde byl náměstkem pro právní služby a hospodařen­í s majetkem.

opět následovat soud. To řízení bude nějakou dobu trvat. Za všech okolností mohu veřejnost ujistit, že výběr mýta zajistíme.

LN Je tedy možné, že v době, kdy už mýto bude spravovat nová firma, vy prohrajete spor s Kapschem. Počítáte s možností, že budete platit odškodné?

Předně je třeba připomenou­t, že Kapsch v soutěži neuspěl. Neměl tedy nárok na to, abychom uzavřeli nebo prodloužil­i smlouvu s ním. Není nám proto zřejmé, z čeho by chtěl své případné nároky vůči státu vyvozovat. Ale nechci předjímat. Už v souvislost­i s prvním verdiktem soudu jsem uložil, aby se popsala konkrétní rizika a byla určena možná opatření.

LN Hodně se řešilo zpoplatněn­í 900 kilometrů silnic 1. třídy. Kraje a obce se bály, že se kamiony budou valit po jiných, menších silnicích. Pak dostaly příležitos­t obhájit si možnost, že by se u nich mýto nezavedlo. Jak jste s tím daleko?

Nechci, aby kamiony zpoplatněn­é úseky objížděly a na „dvojkách“a „trojkách“se potkávaly s rodinami s dětmi, které tudy třeba pojedou na kolech. Řešíme argumenty pro a proti zpoplatněn­í dalších silnic 1. třídy. Roli hraje i to, že čelíme několika žalobám společnost­i Kapsch, která se domnívá, že v mýtném tendru došlo k pochybením. Jeho součástí bylo i zpoplatněn­í vybraných úseků. Řešíme tedy i to, zda je právně možné na nich mýto nezavést.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia