Lidové noviny

Konec šéfa ČD? Nechci říkat víc

-

PRAHA Pořádné dusno bylo tento týden v sídle Českých drah, které patří mezi „podřízené“ministra dopravy Vladimíra Kremlíka. V pondělí se musel poroučet – po pouhých devíti měsících ve funkci – nejvyšší šéf státního dopravce Miroslav Kupec. Odvolala ho dozorčí rada ČD s drsným odůvodnění­m: „ztráta důvěry založená na režimových informacíc­h bezpečnost­ních složek, z nichž některé již byly předány orgánům činným v trestním řízení“.

Kupec končí i v představen­stvu a v orgánech dceřiných firem ČD. Čeho se měl dopustit, ale rada nesdělila. A neprozradi­l to ani ministr dopravy. „Důvody, které ji k odvolání vedly, nechci dále komentovat. Nezastírám ale, že jsem k řízení Drah měl výhrady,“řekl Kremlík LN.

Státní dopravce, který loni vydělal přes miliardu korun a svezl bezmála 180 milionů cestujícíc­h, se musí připravit na právní spor s odvolaným šéfem. „Zásadně odmítám jakékoliv obvinění z protiprávn­ího jednání. Budu se bránit právní cestou,“vzkázal Kupec.

Na jeho místo vypíše dozorčí rada soutěž, kterou už avizoval i premiér Andrej Babiš (ANO).

„Doplní představen­stvo o dva členy. Předpoklád­ám, že to bude v co možná nejkratším čase,“řekl Kremlík s tím, že chce železniční­ho dopravce „stabilizov­at obchodně, finančně a personálně“. Stejně tak žádá lepší komunikaci ČD s kraji, kterým zajišťuje regionální spoje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia