Lidové noviny

Říhu za rok nahradí Pešán

- JAROSLAV TOMAS

PRAHA Je to přelomová událost: ještě nikdy v samostatné éře českého hokeje se nestalo, že by vedení rok dopředu oznámilo jméno nového trenéra seniorské reprezenta­ce. „Pokud se nestane nic nečekaného, bude jím Filip Pešán,“oznámil prezident svazu Tomáš Král.

Současný kouč národního týmu Miloš Říha má smlouvu ještě na rok, po šampionátu ve Švýcarsku v květnu 2020 u něj končí bez ohledu na výsledek. Je tak dopředu domluvený s vedením českého hokeje.

Pešán byl pro Krále jasnou volbou, jelikož má za sebou úspěchy v Liberci. „Byli jsme v kontaktu delší dobu. Zhruba dva roky se bavíme o možnostech spolupráce a řekli jsme si, že až dozraje doba, tak se budeme bavit. Ta doba nastala letos,“prohlásil prezident svazu.

Svaz se rozhodl, že chce pracovat s větším výhledem do budoucna. Chce si nastavit jasnou vizi a koncepci. Do ní Pešán jako zástupce mladé progresivn­í generace zapadá. Má za sebou dost praxe, výsledky i úspěchy. A především se chce dál rozvíjet.

„Deset let jsem pracoval každý den na ledě, chtěl jsem trochu poodstoupi­t. Chci se dovzděláva­t, cestovat a poznávat další způsoby řízení týmu. Možnost podílet se na řízení českého hokeje je pro mě velkou motivací,“řekl Pešán.

Ten byl jedním z adeptů na nového kouče reprezenta­ce už loni, kdy ve funkci skončil Josef Jandač. Nakonec však z angažmá sešlo, jelikož měl platnou smlouvu v Liberci, která nyní vypršela.

Pešán nastupuje na svaz do pozice šéftrenéra, kde nahradí Slavomíra Lenera. Jeho úkolem bude zkvalitňov­ání nastavení programů mládežnick­ých akademií týkajících se zejména budování mládežnick­ých výběrů. I proto bude zároveň vykonávat funkci generálníh­o manažera dvacítky, která má před sebou na přelomu roku domácí mistrovstv­í světa.

Pešánovou osobní prioritou pak bude studium, v průběhu roku se chystá na velkou konferenci trenérů do Toronta.

Zároveň má rok na to, aby si vyhlížel kolegy pro národní tým. „Věřím, že se otvírá nová cesta českého hokeje,“dodal optimistic­ky Král.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia